Kultur

Stem frem det norske folkets reiselivsfavoritt

Hvilke norske reisemål eller reiselivsaktør gir oss de aller beste reiseopplevelsene? Bli med og stem frem din favoritt!

Bilde 1 av 10

Det kryr av lister der eksperter kårer de beste reisemålene og reiseopplevelsene i verden. Og reisebransjen er en kløpper til å klappe fram seg selv. Men nå lurer vi på hva som er din – og det norske folkets reisefavoritt? Det finnes nemlig ingen norske kåringer av dette slaget. Derfor lanserer Dagsavisen i dag den nye reisekåringen «Folkets Reiselivspris», i samarbeid med reisemagasinet Reis, Travel News, bloggen Reiselykke.com og FlightPark. Nå er det du, som reisende, som bestemmer vinneren!

Vi har satt sammen en forhåndsliste på ti kandidater, som vi mener har utmerket seg litt ekstra. AVSTEMMINGEN ER NÅ DESSVERRE AVSLUTTET.

1. Hurtigruten

Den historiske kysttraveren er blitt en av Norges største og viktigste reiselivsprodukter, som leverer opplevelser i verdensklasse basert på autentiske og lokalt forankrede verdier. Med sin bevisste satsing på lokalmat og lokale opplevelser, er den også blitt et utstillingsvindu for norske råvarer og norsk kultur, og har bidratt til enorm lokal verdiskapning. Hurtigruten er dessuten i stadig utvikling, med fokus på nye og miljøvennlige løsninger og konsepter.

2. Norwegian

Ingen annen enkeltfaktor har betydd så mye for norsk reiseliv og de reisende de siste årene, som denne aktøren. Både når det gjelder å sende nordmenn på reise ut i verden – og å bringe turister hit. Norwegian ekspanderer også voldsomt i internasjonale markeder og er i flere år på rad blitt kåret til «Europas beste lavprisselskap» og «verdens beste lavprisselskap på langdistanseruter».

Norwegian ekspanderer stadig, i hele verden.

Foto: Norwegian

3. Preikestolen

2017 var året da Preikestolen virkelig kom i rampelyset, både nasjonalt og internasjonalt. Rundt 285.000 turister tar nå turen opp i året – inkludert Tom Cruise, under innspillingen av «Mission: Impossible 6». Filmen forventes å trekke enda flere turister til fjellplatået, som også er blitt rustet kraftig opp for å takle turistmassene.

4. Nasjonale Turiststier

Massivt turistbesøk er ikke bare positivt. Derfor er det flott at vi har fått en statlig tilskuddsordning som skal sikre bedre tilrettelegging, forhindre slitasje på naturen, bedre søppelhåndteringen og ikke minst forbedre sikkerheten på flere av de mest populære turmålene våre. Preikestolen, Trolltunga, Kjerag og Gaustatoppen fikk midler i år. Stiftelsen Varde fikk i sommer også ti millioner kroner for å jobbe med konseptutvikling for Nasjonale turiststier, blant annet gjennom å inkorporere flere elementer, som arkitektur og håndverkstradisjoner i turopplevelsen, og for å utvikle to turstier på Østlandet. Initiativet til ordningen ble tatt av Hvitserk of Norway.

5. Vision of the Fjords

Hybridbåten som kan revolusjonere fjordsightseeingturismen! Og som ikke forurenser våre vakre vestlandsfjorder. Den tøffe og mangeprisvinnende båten fra Brødrene Aa har en design som er inspirert av stiformasjonene i sikksakk, som du ofte ser i bratt vestlandsterreng. Den går i turistrute mellom Flåm og Gudvangen i verdensarvområdet Nærøyfjorden.

6. Loen Skylift

Ta en av verdens bratteste gondolbaner fra fjord til fjells i Loen på Vestlandet! Banen er et nytt og spektakulært reiseprodukt i verdensklasse. som skaper store ringvirkninger både i lokalsamfunnet og nasjonalt. Banen startet med en braksuksess, med mer enn 85.000 besøkende bare siden de åpnet i mai. Gondolbanen er også åpen om vinteren, så her kan du ta med skiene til fjells!t

Les også: Nye opplevelser Norge rundt

7. Gloppen Hotell

Den unge og innovative hotellsjefen Preben Moen (27) har skapt et friskt og unikt hotellkonsept i laksefiskernes ånd i Sandane på Vestlandet. Med eget bryggeri og et kreativt produksjonskjøkken med utvikling av lokalmatprodukter av høy kvalitet, er det historiske hotellet også blitt en propell i den lokale reiselivsutviklingen. Og en opplevelse å spise og overnatte på! Her kan du dessuten sove i Max Manus´ gamle favorittrom.

Hotellsjef Preben Moen tilbyr laksefiske, egenprodusert lokalmat og historisk overnatting på familiedrevne Gloppen Hotell i Sandane.

Foto: Christine Baglo

8. Fuglekikking i Varanger

Verdens eneste «fuglekikker-arkitektkontor», Biotope, har på få år gjort en kjempejobb med å etablere Varanger som verdens fremste arktiske fugledestinasjon. De tøffeste kan til og med snorkle med lomvi! Kombinasjonen av rå arkitektur, rå natur og selvsagt helt rått fugleliv har vist seg å være krutt. I tillegg til at de har satt destinasjonen solid på kartet, har arkitektkontoret også snart høstet nok priser til å dekke en hel fugleøy. Stikk innom Vardø også, så får du med deg rå gatekunst i tillegg.

9. Basecamp Explorer

Norsk reiseselskap som legger til rette for helt unike opplevelser på to så ekstremt forskjellige steder som Svalbard og i Masai Mara i Kenya. I Afrika har selskapet samarbeidet tett med masaifolket for å finne riktige måter å verne natur og dyreliv på, og samtidig styrke lokalsamfunnet. På Svalbard har de bygd om gamle radio- og fangststasjoner til unike overnattingssteder, og i sommer kan du bli med dem på miljøvennlige seilcruise her, med en staselig skonnert. Bærekraft, høy kvalitet og samfunnsengasjement i verdensklasse!

###

FOTO: Basecamp Explorer

10. Oslo

Oslo topper en rekke internasjonale prestisjelister i høst. Lonely Planet kåret tigerstaden til en av de ti hotteste storbyreisemålene i 2018, og andre aktører har blant annet kåret hovedstaden vår til en av de «vennligste», «mest familievennlige» og «mest elegante» på kloden. Nå sist til en av verdens beste matbyer! Skylinen utvikler seg fra dag til dag, og verdensmesterkokker, -baristaer og barer i verdensklasse byr på god mat og drikke. Og i butikkene og mathallene kan du kjøpe noen av verdens beste oster – fra hele landet.

Gi din stemme til den aktøren/destinasjonen du mener er den beste kandidaten til prisen, og bli med i trekningen av en iPad Mini. Du kan også foreslå din egen kandidat til prisen, etter å ha stemt på en av de andre kandidatene. AVSTEMMINGEN ER NÅ DESSVERRE AVSLUTTET.

Om prisen:

Kandidatene er plukket ut av en uavhengig jury bestående av reisejournalistene og -bloggerne Christine Baglo (Dagsavisen), Mette S. Fjeldheim (Reiselykke.com), samt Bjørn Moholdt og Tom Andersson (begge REIS og Travel News).

Vinneren av Folkets Reiselivspris vil bli annonsert under Grand Travel Award, «reisebransjens oscargalla», 11. januar 2018, i forbindelse med Reiselivsmessen.