Kultur

– Helt uforståelig filmkutt

Ap raser over at KrF og Venstre har inngått forlik med regjeringen om å kutte kraftig i Filmfondet. Nå varsler KrF at partiet vil gjøre sitt for å rette det opp igjen.

Bilde 1 av 2

– Jeg syns dette kuttet i Filmfondet på 16 millioner er helt hårreisende, og helt uforståelig. At vi i opposisjonen er overrasket, er mildt sagt. Jeg syns det er helt oppsiktsvekkende at KrF og Venstre har gått med på dette, sier Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen til Dagsavisen om budsjettforliket mellom de borgerlige partiene i Stortinget.

Dette var KrF med på, men nå sier KrFs kulturpolitiske talsperson Geir Bekkevold til Dagsavisen at han er villig til å undersøke om kuttet kan stoppes.

Avtalebrudd?

Bekkevold forteller også til Dagsavisen at han ikke var klar over det saftige filmkuttet før hele budsjettavtalen var i boks onsdag.

– Da tok jeg kontakt med våre forhandlere. Dette må vi undersøke nærmere. Når Ap spør om hvordan vi i KrF kunne gå med på dette, så vil jeg i alle fall forsikre dem om at dette kuttet ikke var noe initiativ fra KrFs side, sier Bekkevold til Dagsavisen.

– Jeg vil også si at om det viser seg dette kuttet ikke er i tråd med det filmforliket vi inngikk i Stortinget, altså at dette er et rent avtalebrudd, så må vi gjøre vårt for å få rettet dette opp. Kanskje kan vi får reversert kuttet i revidert nasjonalbudsjett til våren, sier Bekkevold til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En hel film borte

Aps fraksjonsleder i familie- og kulturkomiteen, Anette Trettebergstuen, trodde nærmest ikke sine egne øyne da hun onsdag så resultatet av budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene, Høyre, Frp, KrF og Venstre. De borgerlige var såre fornøyd med det de hadde fått til i årets forlik om statsbudsjettet. Men en post snakket de ikke så høyt om: Støtten til Filmfondet. Etter forliket blir det altså kutt på hele 16 millioner.

– Det regjeringen gjør nå, er å kutte vekk en hel norsk spillefilm, eller et helt norsk TV-drama, sier Trettebergstuen til Dagsavisen.

– Det er som en i filmbransjen sa det: Det er som å kutte bort hele «Kongens nei», en film som i seg selv er et resultat av tidligere, god filmpolitikk, sier Trettebergstuen, som generelt mener kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og hennes borgerlige regjeringen har gjort svært lite for norsk filmbransje.

– De begynte med et stort kutt til film og TV allerede da de tiltrådte i 2013. I årene etterpå har bransjen blitt avspist med lite og ingenting på budsjettene. Det har stått på stedet hvil, når det burde øke. Det skulle bare mangle, når norsk film- og TV-bransje er inne i en så god utvikling. Staten burde si at «dette vil vi støtte», mener Trettebergstuen.

Tatt på senga

Filmbransjen ble også totalt tatt på senga da den fikk nyheten om det store kuttet.

– Dette kom helt uventet, forteller Monica Boracco, leder av Dramatikerforbundet til bransjenettstedet Rushprint.no.

«Hva har bransjen gjort for å fortjene denne ørefiken?», spurte leder for Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell i en uttalelse.

Han utdyper i uttalelsen til Rushprint konkret hva kuttet betyr: «Budsjettforslaget til regjeringen festa nivået for norsk markedsorientert film til én færre «Kongens nei», «Askeladden», «I Dovregubbens hall» eller «Skjelvet» årlig mot det publikum fikk fram til 2016. Etter forliket må det kuttes ytterligere en slik film, eventuelt kutte alle filmfestivaler, over halvparten av spillutviklinga eller toppfinansiering av fire dramaserier.»

– Dette er «gaven»

Leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen, minner om at dette skjer den samme uka som TV-serien «Mammon 2» fikk Emmy-prisen.

– Dette er «gaven» forlikskameratene i H, Frp, KrF og V gir film- og TV-bransjen etter «Mammon 2s» Emmy-seier, sier Pedersen.

Les også: «Mammon II» vant Emmy for beste drama

Mer fra Dagsavisen