Kultur

Dette er verdens mest populære reisemål

Ja, vi digger storbyene! De er klodens desidert mest populære reisemål.

De 100 best besøkte byene i verden tar imot nesten halvparten (46 prosent) av de 1,2 milliarder internasjonale turistankomstene i verden i dag, ifølge analysebyrået Euromonitor International (EI). De presenterte nylig sin topp 100-liste over verdens best besøkte storbyer og sin årlige fremtidsrapport på London World Travel Market (WTM), verdens største reiselivsmesse, som gikk av stabelen i forrige uke. Og bybesøkerne ser bare ut til å bli flere. I snitt ligger den årlige turistveksten i disse byene på rundt 5,5 estimerte prosent i 2017, mens globale ankomster i snitt har en vekst på 4,5 prosent. Dette inkluderer også forretningsreisende.

En lignende utvikling spås i årene som kommer. Reiseboomen ser bare ut til å fortsette, spesielt til storbyene. Det til tross for politisk ustabilitet i mange områder, og lavere og mer ustabil vekst både i veletablerte økonomier og såkalte «nye» økonomier. Og det er i Asia det skjer, Det er nemlig de asiatiske byene som opplever den utvilsomt sterkeste veksten for tida. Hongkong er nå klodens mest besøkte by, fulgt av Bangkok. London, som inntil 2015 tronet på toppen, har nå falt til plass nummer tre. Analysebyrået antar at den sterke asiatiske veksten også vil fortsette, slik at også Singapore vil gå forbi London innen 2025. 41 av byene på topp hundre-listen i 2016 ligger i Asia – noe som forventes å øke til 47 i 2020. Det er spesielt kineserne som bidrar til den raske veksten. I 2025 spås det at Hongkong vil ta imot svimlende 44 millioner besøkende, og Bangkok tett på 40 millioner. Det kommer til å bli trangt.

Europa preges av turbulens. Terrorangrep, brexit og flyktningkrise har medført ustabilitet på en del reisemål, påpeker rapporten. Derfor nå skal «alle» til Spania, Italia og Hellas, som oppfattes som «trygge» – og som derfor styrer mot nye besøksrekorder – nok en gang. De har stjålet en del av gjestene fra tidligere meget populære reisemål i nærheten, som Tunisia, Egypt og Tyrkia. Som riktignok også spås en liten vekst i året som kommer. Frankrike har også opplevd en periode med færre turister som følge av terrorangrep- og -frykt, både i Nice og Paris. Aten og Heraklion er blant byene med sterkest vekst, opp mot ti prosent.

Les også: Nå vender turistene tilbake til Tyrkia

Men både besøksvekst og befolkningsvekst i de fleste europeiske byene gjør at det også blir trangere og trangere om plassen. Overturisme og masseturismens utfordringer var derfor et av de selvsagte hovedtemaene under WTM-messen. Listen over byene du nå bør unngå i høysesongen, om du ikke vil kave rundt i kø, blir bare lengre og lengre. På den står blant annet Venezia, Firenze, Barcelona, Madrid, Dubrovnik, Praha og Amsterdam.

USA er et av de landene som muligens vil oppleve sterkest tilbakegang, ifølge rapportens beregninger. Enda strengere grensekontroller, mulig utmelding av den internasjonale handelsavtalen NAFTA, og internasjonal misnøye med Donald Trump som president, er alle faktorer som kan medvirke til en ytterligere nedgang i besøkstallene til landet. Et svakt pund mot dollar har også bremset opp antall britiske ankomster til landet kraftig. Rapporten påpeker også at New York, klodens åttende mest besøkte by, frykter at de allerede i år i verste fall kan ende opp med 300.000 færre besøkende. Den vil i så fall være en av svært få byer på topp 100-listen som opplever færre besøkende, sammen med Istanbul – som har fått føle på konsekvensene av terrorfrykten.

Her er klodens beste besøkte byer:

1. Hongkong: 26.6 millioner

2. Bangkok: 21.2 millioner

3. London: 19.2 millioner

4. Singapore: 16.6 millioner

5. Macau: 15.4 millioner

6. Dubai: 14.9 millioner

7. Paris: 14.4 millioner

8. New York: 12.7 millioner

9. Shenzhen: 12.6 millioner

10. Kuala Lumpur: 12.3 millioner

Mer fra Dagsavisen