Kultur

Flyktningen som ble ballettdanser

Oslo World-aktuelle Ahmad Joudeh valgte dansen i krigen mot IS. Mot alle odds, er han i dag ansatt ved Nasjonalballetten i Nederland.

Bilde 1 av 3

Da Ahmad Joudeh vokste opp som statløs i den palestinske flyktningeleiren Yarmouk, i Damaskus, Syria, ville han aldri trodd at han et par tiår senere skulle være en ettertraktet ballettdanser med den nederlandske Nasjonalballetten som arbeidsplass. Men han har alltid visst at han var født til å danse.

– Det er det eneste som ga meg styrke og håp.

Les også: – Vi var ungdommer i et krigsherjet land

Arabisk Billy Elliot

– Alle andre hjemme i Syria sloss mot autoritetene, men ingen bryr seg om å bevare og kjempe for kulturen og historien vår. Jeg ville representere landet mitt, gjennom dans, og som danser. Det er mitt ansvar og mitt prosjekt, sier Joudeh. Dansingen har han brukt som politisk middel i protest mot IS.

Han ble filmet dansende i protest mot det gamle romerske teatret i Palmyra, bare noen måneder etter at Islamsk Stat (IS) hadde utført en rekke massehenrettelser der. Like etterpå ødela IS teatret.

Men ikke bare IS har lagt forsøkt å forhindre Joudeh fra å danse. Også hans egen far, som mente det var en stor skam. Dansingen ble hemmeligholdt av moren over lang tid.

– Da pappa fant det ut, ble jeg slått, og senere kastet ut av huset som 17-åring, forteller han. Faren skilte seg også fra moren hans.

Les også: På sporet av en tapt tid

Kjent over natta

I 2014 fikk Joudeh delta i den arabiske versjonen av «So You Think You Can Dance» i Libanon. Men selv om han kom til semifinalen, ble han fortalt at han ikke kunne vinne. Grunnen var hans manglende nasjonalitet. Men flere dører åpnet seg likevel. Joudeh fikk tilbud om å lage koreografier for dansefestivaler ved Operahuset i Damaskus, og han underviste i dans for fattige barn.

Ballettdanser i Nederland

Men det var først i august i fjor, at livet hans for alvor tok helomvending. Den nederlandske dokumentarfilmen som viser Joudeh dansende foran ruinene av Yarmouk og i teatret i Palmyra, ble vist på nederlandsk TV. Den så Ted Brandsen, kunstnerisk leder ved den nederlandske Nasjonalballetten. Han besluttet at det skulle opprettet et fond for å få Joudeh til Nederland. Og slik ble det til. I dag er Amsterdam enda et hjem for Juodeh.

Kommentar: Farvel til verdensmusikken

Trussel mot IS

Men med oppmerksomheten, har det også kommet større motstand.

– Først tok IS over Facebook-kontoen min. Så hang de opp «etterlyst»-plakater. De sendte meldinger og ringte. Helt siden jeg deltok i «So You Think You Can Dance» har de villet drepe meg og familien min. Nå som jeg er rundt i Europa, har de i stedet angrepet familien min ved to anledninger, forteller Joudeh.

– Jeg er kanskje den mest kjente danseren i den arabiske verden. Jeg omfavner syrisk kultur og dans. Jeg får publisitet i media. Jeg er ung. Jeg gir barn dansetimer. Det er klart jeg er en stor trussel for dem. Jeg representerer jo alt det de forakter.

Gjenforent

Joudeh har tålt mye, men å forlate mamma alene igjen hjemme i Syria, for å reise til Europa, har vært den største prøvelsen.

– Det var jo hun som har pushet meg til å følge drømmen og drive med dans, hun var den eneste som hadde troen på meg. Det var hun som sa til meg at jeg hadde valget mellom å dra i militæret og dø, eller å følge drømmen min og gjøre henne stolt. Hun har også betalt for dette.

Joudeh sender penger hjem og ringer moren hver dag, for å forsikre seg om at det går bra med henne.

Han har også oppsøkt og blitt gjenforent med faren sin etter 11 år.

– Etter hvert som pappa har sett min styrke i dansen, og hva jeg gjør for mitt land, at jeg gjør folk stolte, har han klart å se annerledes på det jeg gjør. Nå snakker han stolt om det til alle vennene sine, og forteller dem at jeg er hans sønn.

Les også: Aktivisme på blodig alvor

Reisesperre

Men å være uten pass er fortsatt en stor utfordring for Joudeh, også selv om han er kjent og ressurssterk. Fem forskjellige invitasjoner til USA venter. Schengen-avtalen muliggjør reise i Europa, selv om det er noe trøblete. Men planen er å omsider reise hjem igjen til Syria.

– Vi syrere som er her i Europa på grunn av krisa, er her for å lære av europeerne hvordan vi skal kunne bygge opp landet vårt igjen. For vi skal tilbake en dag. Jeg håper folk i Europa vil hjelpe oss, gjennom å dele sin kompetanse, så vi kan reise tilbake når krigen er over, med den kunnskapen og erfaringen vi trenger. Slik at vi kan få gjenreist Syria.

Selv vet han hva han skal gjøre.

– Jeg skal undervise og danse ved den syriske Nasjonalballetten. Operahuset i Damaskus står der fortsatt og venter.

Ahmad Joudeh er aktuell med forestillingen «Dance on the frontline» i kveld under Oslo World, med danserne Navid Rezvani fra Iran, og Rima Baransi fra Palestina.

Nyeste fra Dagsavisen.no: