Kultur

– Kvinnene som har hevet sine stemmer for å avdekke dette misbruket er våre helter

Meryl Streep snakker ut om Hollywood-produsent Harvey Weinstein, etter at produsenten har fått flere anklager om seksuell trakassering mot seg.

I en eksklusiv uttalelse til The Huffington Post kritiserer den prisvinnende skuespilleren en av Hollywoods største filmprodusenter, Harvey Weinstein, som har fått sparken etter å ha fått flere anklager om seksuell trakassering rettet mot seg.

«Disgraceful»

I uttalelsen beskriver hun blant annet Weinsteins handlinger som «disgraceful», «inexcusable», og at han har misbrukt sin makt. Streep hyller samtidig kvinnene som har hevet stemmen for å avdekke misbruket for «våre helter».

Meryl Streep som har samarbeidet med Weinstein i årevis, på filmer som «August: Osage County» og «The Iron Lady», og som hun en gang spøkefullt har referert til som en «Gud», var selv uvitende om at produsenten drev med det hun beskriver som «tvingende, upassende handlinger», og dessuten betalte husleie for minst åtte kvinner etter at de anklaget ham for trakasseringer og angrep.

Dette er Meryl Streeps uttalelse i sin helhet til avisa:

###

Skjermdump fra Huffington post

Weinstein tok fredag ut permisjon fra The Weinstein Company etter at The New York Times publiserte en artikkel med en rekke anklager mot produsenten dagen før. I en uttalelse fra firmaets styre søndag viste de til ytterligere informasjon som har kommet fram i lyset de siste dagene. Dette skal ha ført til at Weinstein har fått sparken.

Les også: Streep tuktet Trump

Går flere tiår tilbake

Artikkelen som ble publisert forrige uke, omhandlet blant annet anklager fra skuespiller Ashley Judd. Også tidligere ansatte hos The Weinstein Company og produsentens tidligere firma Miramax, kom med anklager om seksuell trakassering. Anklagene skal gå flere tiår tilbake i tid, skriver NTB.

Weinstein sendte ut en pressemelding torsdag hvor han erkjente å ha skapt «mye smerte», og ba om «en ny sjanse». I tillegg har filmprodusenten og hans advokater kritisert artikkelen i flere uttalelser og intervjuer. Men avisa har tilbakevist kritikken.

– Vi er overbevist om nøyaktigheten i vår rapportering. Weinstein var klar over situasjonen og fikk kommentert de spesifikke anklagene i vår artikkel før den ble publisert. Vi publiserte faktisk hele svaret hans, sa en talsmann for The New York Times i en pressemelding.

Hverken Weinsteins advokater eller firmaets talsmann har så langt valgt å kommentere sparkingen.

Startet Miramax

Sammen med broren Bob, startet Weinstein filmproduksjon- og distribusjonsselskapet Miramax i 1979 som de solgte til The Walt Disney Company for 80 millioner amerikanske dollar i 1993. I 2005 startet de sitt eget firma, The Weinstein Company.

Brødrene Weinstein har merittliste som få andre Hollywood-produsenter kan vise til. De står bak suksesser som «Pulp Fiction», «Ringenes Herre», «Gangs of New York», «Inglourious Basterds» og «Good Will Hunting». De har vunnet flere prestisjetunge priser som Oscar og BAFTA, og har blitt nominert til Emmy et titalls ganger. Weinstein-brødrene sto også bak norske Morten Tyldums «The Imitation Game» fra 2015.

Les også: Miramax vil kjøpe Moore-dokumentar

Nyeste fra Dagsavisen.no: