Kultur

GoT-effekten

«Game of Thrones» genererer inntekter for milliardbeløp i reiselivsindustrien i innspillingslandene.

De siste ukene har vært preget av sutring fra «Game of Thrones»-seere som er livredde for å få avslørt handlingen før de har kommet hjem og fått sjekket den selv. FOTO: VISIT NORTHERN IRELAND

Det er ikke tvil om hvem som er blant de virkelige vinnerne av Jerntronespillet. Millioner av seere verden over har slukt de episke landskapene fra den ekstremt populære HOB-serien «Game of Thrones» rått. Derfor strømmer nå «troners» i titusentall til de mest iøynefallende innspillingsstedene rundt i Europa og Nord-Afrika. Og lokale guideselskaper tjener gode penger på å låne ut vakre kapper, brynjer og pelskraver, så turistene kan få tatt filmnære selfier iført sirlig flettede blondineparykker eller løsskjegg. Noen av turistene blir imidlertig skikkelig skuffet. Som den japanske turisten på Island, som lurte på om ikke dragene og hvitevandrerne burde dukke opp snart.

Men de fleste andre sukker henført over å få skue ut over murtrappen som i serien fører opp til dragedronningen Daenerys Targaryens eventyrborg «Dragonstone», som faktisk befinner seg utenfor kysten av Nord-Spania. Nå er imidlertid spanske myndigheter bekymret for den overveldende interessen for å gå opp de 241 trappetrinnene som fører over til den lille halvøya Gaztelugatxe utenfor kysten av Nord-Spania. Bare i juli ble kulturarvtrappene begått av mer enn 75.000 turister, eller nesten 2.500 mennesker per dag. Noe som er i overkant av hva det kan tåle, ifølge avisen El Pais. Det til tross for at det slett ikke er noe slott på toppen – kun en liten, unnselig kirke tilegnet Johannes døperen. Der alle besøkende ringer tre ganger i kirkeklokka, for hell og lykke. Den konstante kimingen er imidlertid i ferd med å drive lokalfolket til vanvidd. Derfor diskuteres det nå om man skal ta seg betalt, eller begrense antall besøkende til stedet. GoT-effekten er også merkbar på dusinvis av andre destinasjoner. Zafra-slottet i Spania kunne for eksempel notere seg en femdobling i besøket etter at det dukket på skjermen i sesong seks. Også byen Girona, som er mye brukt i ulike sammenhenger, hadde et besøkshopp på 62 prosent i begynnelsen av samme sesong.

Den voldsomme turistinteressen har også satt noen gråhvite hår i hodene til byantikvarene i Dalmatia i Kroatia, som også har opplevd en voldsom økning i turistbesøk. I Dubrovnik, der mange av scenene i King´s Landing ble spilt inn, har byens nye ordfører nå satt tak på antall turister som får komme til byen per dag. Ifølge den forrige borgermesteren, var GoT-turistene ansvarlige for rundt halvparten av den rundt ti prosent årlige økningen i turisme som byen har hatt de siste årene. Island er også blant de turistlandene i verden som opplever mest ekstrem turistvekst. I 2010, året før første sesong av GoT var ute, kom det 500.000 besøkende til øya. I år forventes det hele 2.3 millioner besøkende til «hvitevandrernes og villfolkets verden». Turistøkningen kommer selvsagt ikke bare grunn av serien. Likevel regnes den, både av turistkontorene og nettsteder som Tripadvisor, som har registrert voldsomme økninger i søkeaktivitet på GoT-destinasjoner, som en av de viktigste grunnene til besøksboomen.

Derfor gremmer nok skottene seg nok en smule. Ifølge ryktene var de førstevalget for HBO-speiderne som lette etter et hovedsete for serien. Men det var Nord-Irland som fikk kontrakten, og mange av seriens kjernescener er blitt spilt inn her. Ifølge Northern Ireland Screen, Nord-Irlands filminsentivordning, har de fram til 2016 gitt 14,38 millioner pund i støtte til serien. I tillegg er serieskaperne tilgodesett med et meget gunstig skatteregime. Til gjengjeld har serien, ifølge NIscreens estimater, generert verdier for mer enn 148 millioner pund i lokaløkonomien i samme tidsrom. Og inntektene bare øker. Ifølge turistkontoret økte inntjeningen bare fra reiselivssektoren alene med tolv prosent i løpet av 2016, noe de i stor grad tilskriver GoT. HBO har siden 2014 samarbeidet tett med Tourism Ireland, som har kjørt flere prisbelønte kampanjer i tilknytning til serien.

Og du, treffer du en mann med flott skjegg i Belfast, er det bare å ta en dobbelselfie. Det er nemlig svært sannsynlig at han har vært en av statistene i minst én av de sju sesongene som har blitt filmet her.