Kultur

Her er ti fine høstturer i Oslo - og i Lofoten!

Ti anbefalinger fra en friluftsentusiast og en journalist/forfatter.

Bilde 1 av 7

...i Oslo

Hovedstaden egner seg godt for noen herlige høstturer.

Journalist og forfatter Hanna Norberg har nylig gitt ut boka «OSLOVE – de aller beste gåturene». Her er hennes tips!

– Å gå på tur i byen er lavterskel. Det er å ta på seg skoene, kanskje ta kollektivtransport et sted – og så sette den ene foten foran den andre. Velg deg et nabolag, en topp, et vann, en elv, en øy, et mål. Det er ikke så farlig hvor du setter kursen, du vil uansett få frisk luft og mosjon, se noe nytt, og bli mer kjent med byen din. Og du kan komme til å like det! Dessuten er det aller beste med å gå tur å komme hjem igjen. Det synes selv dronning Sonja, sier hun.

I boka hennes finner du også tips til både skamsafari og turer i både skogen, elvelangs og i asfaltjungelen! Og en egen tur i de dødes fotspor ...

1. Ormøya og Malmøya

Saltvann og strand er også flott om høsten. Barn elsker å leke i strandkanten uansett årstid, voksne elsker utsikt, kyststi, kalkfuruskog og sensommervibber. Og dette er en sørlandsperle i hovedstaden! Følg Ormsundveien på Ormøya og deretter skogs- og kyststiene rundt Malmøya.

2. Lysakerelva

Vilter vannvei på vestkanten! Alle går langs Akerselva, men Lysakerelva byr på villere natur, færre folk, mange fossefall og rikt fugleliv. Følg Lysakerelva fra Lysaker stasjon til Bogstadvannet.

3. Linderud gård og Bjerkedalen park

På tur langs T-banen? Jada! Her er det grønt og snart er du i Oslos svar på Versailles, Linderud gård. Avslutt i prisbelønte Bjerkedalen, som byr på 36.000 kvadratmeter med park, paviljong, bekk og kafé. Følg T-baneskinnene fra Økern forbi Risløkka og Vollebekk, gå til Linderud gård og deretter videre til Bjerkedalen park.

Ta en rusletur i smugene i Kvadraturen, der Oslo ble Oslo.

Ta en rusletur i smugene i Kvadraturen, der Oslo ble Oslo. Foto: Tord Baklund/Visit Oslo

4. Kvadraturen

Gå en tur i i historieboken! Litt gjemt og litt glemt, men historiske Kvadraturen er verdt en rusletur. Det var hit kong Christian IV flyttet byen etter at Bjørvika brant for 18. gang, så det er faktisk her at Oslo ble Oslo.

Start på Christiania torv, gå på kryss og tvers, men få med deg Bankplassen, Grev Wedels plass og avslutt ved Oslo Børs (eller på konditoriet Pascal)

5. Isdammen og Ole Høilands hule

Gå på hulejakt med de små! Barna løper opp bakkene, de skal jo lete etter en ekte røverhule – den bankraneren Ole Høiland gjemte seg i på 1800-tallet. I tillegg får du med deg høstfarger, ekstra frisk luft – og utsikt til Oslo. Start ved Isdammen på Årvoll og følg turveien til naturstien oppover i åsen (skiltet). Gå over Storhaug og til Ole Høilands hule.

...i Lofoten

Den spreke friluftsentusiasten Kristin Folsland Olsen har kommet med en revidert utgave av den flotte turboken sin til Lofoten, "Femti turer i verdens vakreste øyrike". Her er høstturene hun anbefaler!

– Høsten er en fantastisk tid å gå på tur i Lofoten. Det er ikke lenger er så folksomt, lufta er skarp og klar, og omgivelsene er ubeskrivelig vakre. Varmt høstlys strøs over fjellsider farget i gult, rødt og oransje, og får dem til å gløde. Langt der nede blinker det i gull i Vestfjorden. Så kom deg ut og opp på en Lofottopp i høst! oppfordrer fortatter Folsland Olsen.

I boka hennes kan du lese om 60 fotturer både av lett og utfordrende karakter i øyriket, i tillegg til tips om fine stitykkelområder. Alt illustrert med fantatiske bilder.

Kongstinden er en smellvakker tur rett bak Svolvær. Men luftig...

Kongstinden er en smellvakker tur rett bak Svolvær. Men luftig... Foto: Kristin Folsland Olsen

1. Kongstinden

En riktig lekkerbisken av en fjelltur som ligger like i nærheten av Svolvær. Turen er luftig og spektakulær, og byr på fantastisk utsikt. Enkelte partier krever litt klyving, så den er ikke for de mest høyderedde!

2. Sandsletta–Svolvær

Dette er en lang, flott bortovertur i bølgete fjellterreng langsmed fine fjellvann, er du praktisk talt krysser Austvågøya. Starten er på Sandsletta, på veien til Laukvik, og du går mellom fjellene til Svolvær. Høyeste punkt ligger drøye 500 moh. Turen er cirka 12 kilometer lang. Du må ta buss eller få transport til utgangspunktet.

3. Ballstadheia

Fra det lille fiskeværet Ballstad på Vestvågøy kan du ta med hele familien på en nydelig, lettgått tur med mange variasjonsmuligheter. Gå gjerne rundturen rundt Brurstolen, cirka sju kilometer. Høyeste punkt er Nonstinden på 459 meter over havet.

Vill utsikt fra Volandstind i Flakstad!

Vill utsikt fra Volandstind i Flakstad! Foto: Kristin Folsland Olsen

4. Volandstind, Flakstad

457 meter høye, spisse Volandstind på Flakstad er et fabelaktig turmål for hele familien, og ikke så vanskelig å gå som det kan se ut til. En lettgått sti snor seg oppover i slakt terreng fra Skjelfjordeidet. Utsikten er helt vill, mot ville tinder, storhav og den kritthvite stranden på Ramberg.

5. Narvtinden

Fra avstand virker den 688 meter høye Narvtinden på Moskenesøy fryktinngytende og umulig å bestige. Men en god sti, som begynner på Mølnarodden, tar deg oppover den spektakulære toppryggen. Her er det luftig og eksponert, så du må være litt vant til høyder. Du får imidlertid også god utsikt selv om du nøyer deg med å komme deg opp på Tekoppstetten 365 meter oppe.