Kultur

Lettgåtte gulltopper i Sør-Norge

Her er knallfine kremtopper du rekker å bli svett av, men som de fleste i familien klarer å komme seg opp på. Så dere kan nyte utsikt til å dåne av!

Bilde 1 av 6

1. Gaustatoppen, Tinn

En av Sør-Norges aller fineste utsiktstopper. På en fin dag skal du kunne se en tredjedel av Sør-Norge herfra. Den fineste og mest lettgåtte ruten opp på toppen går fra Stavsro (4,3 kilometer, beregn 2-2,5 timer opp). Her kan du også jukse, og ta Gaustabanen til topps! Eller ned igjen.

2. Bitihorn, Beitostølen

På toppen av 1606 meter høye Bitihorn har du halve Sør-Norges rullende åslandskaper foran deg. Og når du snur deg, ser du rett ned på fjellsjøen Bygdin og inn i Jotunheimens snøflekkede forgård. De cirka fire kilometerne og 550 høydemeterne opp baksiden er greie å gå. Beregn tre timer på hele turen.

3. Molden, Luster ved Sognefjorden

En av Sognefjordens fineste og enkleste toppturer er turen opp på 1116 meter høye Molden. Når du har strevd deg opp fire kilometer og 600 relativt lettgåtte høydemeter, får du fantastiske fjord- og fjellvyer i alle retninger. Beregn drøye to timer opp fra P-plass på Mollandsmarki, 3,5 timer totalt.

4. Gjendehøe, Jotunheimen

Lyst på en liten beinstrekk når du kjører over den flotte Valdresflya? Eller er du ikke klar for Besseggen? Ta den korte, flotte koseturen opp på Gjendehøe, det lille, vennlige fjellet på 1257 meter som ligger mellom Knutshøe og Besseggen. Og er nærmeste nabo til den turkise innsjøen Gjende, som du får panoramautsikt til på toppen. (2,5 kilometer, 2-2,5 timer på hele turen).

5. Nesaksla, Åndalsnes

Turen opp Romsdalstrappa til utsiktspunktet ved Rampestreken, eller helt opp på Nesaksla, er en populær trimtur for lokalbefolkningen – og en uforglemmelig fjellopplevelse folk som ikke har slike kremtopper i egen bakgård. Det går bratt opp, men sherpaer fra Nepal har laget flotte steintrinn. Det tar cirka tre timer for folk som ikke er fra området å gå opp de 715 meterne, fotografere, og gå ned igjen. Åndølingene gjør turen unna på en time …

6. Røggjin, Hemsedal

Du jukser litt, og kjører opp forbi Skarsnuten til baksiden at denne flotte, lille fjelltoppen, som ligger ved skisenteret i Hemsedal. Fra parkeringen er det to kilometer i vakkert høyfjellsterreng og 365 meter stigning opp til toppen, med utsikt i alle himmelretninger. Beregn 2,5 timer på hele turen, som har en høydeforskjell på 350 meter.

7. Preikestolen, Rogaland

Du er nok ikke den eneste som ønsker å nyte utsikten fra et av Norges aller mest kjente turmål, som det tar cirka fire timer å gå opp og ned fra (totalt åtte kilometer). Forbered deg på køgåing på finværsdager.

8. Hallingskarvet, Geilo

Den nye steintrappen som kalles Prestholtstien har gjort det mulig for de aller fleste å nå toppen av Hallingskarvet. På toppen har du luftig og vid utsikt over Hardangervidda, som nytes før du fortsetter runden over skarvet og ned til utgangspunktet ved Prestholtseter. Runden er 6,5 kilometer lang, og tar cirka tre-fire timer.

9. Hallingnatten, Hallingdal

Fra Hallingnatten, 1314 meter over havet, i Nes kommune ser du ut over «halve Norge» på en godværsdag, inkludert Hallingskarvet, Hemsedalsfjellene og Gaustatoppen. Du ser også ofte villrein. Fra Imlan er det fem kilometer opp med jevn stigning. Hele turen tar tre-fire timer.

10. Lilletopp, Tyssedal

Se egen sak her.

Turbeskrivelser finner du på ut.no.

Mer fra Dagsavisen