Kultur

Feirer 20 år med Nemi

Egentlig hadde Lise Myhre bestemt seg for å slutte med tegneserier. Men så dukket Nemi opp.

Bilde 1 av 4

– Nemi har vært et fantastisk eventyr. Jeg er veldig takknemlig og glad for at dette fortsatt er jobben min, sier Lise Myhre.

Sola skinner over Ekebergrestauranten. Myhre akkurat har bestilt kaffe og vann, etter at kelneren har fortalt henne at han har vokst opp med Nemi.

– Sånne ting er utrolig hyggelig å høre. Og det skjer stadig oftere. Det er da jeg skjønner at jeg faktisk har holdt på med Nemi en stund, sier Myhre.

Det er 20 år siden Lise Myhre satte seg ned og tegnet den første stripa med Nemi. Men det var nære på at det ble med den ene. Da hun tegnet den første Nemi-stripa var Lise Myhre 19 år og hadde bestemt seg for å slutte med tegneserier.

– Jeg leverte et par sider til Larsons Gale Verden hver måned, men syntes ikke jeg fikk det til. Men så hadde jeg lovet redaktøren min å levere en siste side til mainummeret i 1997.

Lise Myhre laget en side fra goth-miljøet, som hun kjente godt. Og der dukket Nemi opp. Resten er, som det heter, historie. I dag er Nemi den største norske tegneseriesuksessen ved siden av Pondus.

Brøt regler

Ifølge Myhre selv, hadde hun fint lite peiling på tegneserier da hun begynte. Det viste seg å være en fordel.

– Jeg kastet meg uti det, og utviklet meg over tid. Skulle jeg bygd opp en serie fra grunnen av nå, ville jeg hatt flere ting på plass fra starten av. Samtidig er jeg glad for at jeg ikke hadde de begrensningene. Jeg gjorde ting som var banebrytende, uten å ane det. Jeg visste ikke hvilke regler som gjaldt, forklarer hun.

En av reglene som Myhre brøt, var at en tegneserie i stripeformat alltid må ha en morsom punchline til slutt. Myhre har aldri vært redd for å gi Nemi en alvorlig undertone.

– Stort sett er Nemi en humorserie som er ment å underholde, men den har mange alvorlige temaer også. At en tegneseriestripe kunne ha en trist tone som fikk henge igjen på slutten av stripa, var uvanlig, konstaterer Myhre.

Å skulle forklare sin egen suksess, kan være vanskelig. Men Lise Myhre tror ikke det er tilfeldig at alt løsnet da hun laget en tegneserie med en kvinnelig hovedperson.

– Det var ikke noe jeg var bevisst i starten, men i etterkant ser jeg verdien i at hovedpersonen er en kvinne. Vi har en annen måte å kommunisere på, og ser ting litt annerledes. Det var på tide at det kom en kvinnelig stemme som så verden på den måten, sier Myhre.

Sterke reaksjoner

For noen ble serien drøy kost.

– Jeg ble veldig overrasket over at så mange oppfattet serien som kontroversiell. Jeg synes ikke det er en radikal serie, men mange ble provosert av at Nemi hadde sterke meninger om politikk og samfunn og at hun hadde et sexliv, sier Myhre.

Viktig budskap

Men de aller fleste lot seg begeistre av den rappkjefta goth-jenta. Myhre tror det har noe med budskapet i serien å gjøre.

– Det viktigste budskapet i Nemi er at det er greit å være annerledes. Nemi heier alltid på «the underdog». Hun er opptatt av at folk skal leve sine egne liv uten å la seg begrense av andres oppfatning av hva som er riktig, eller hvordan man skal være. Selv om serien har utviklet seg og jeg har forandret meg, er det fortsatt kjernen i Nemi, sier Myhre.

Kanskje er det derfor Nemi har appellerer til alle, uansett alder og kjønn.

– Nemi har en utrolig sammensatt lesergruppe. Jeg ser det når jeg signerer bøker. I køen står det både bestemødre og 17 år gamle metalgutter. Det har satt grå hår i hodet på markedsavdelingen, men jeg synes det er litt rørende og fint. Det viser at vi er likere enn vi tror.

Har det fortsatt gøy

Hvor lenge hun kommer til å holde på med serien, vet hun ikke.

– Jeg holder på så lenge det er gøy. Når det ikke er gøy lenger, tror jeg det vil synes i stripene. Da er det på tide å gi seg.

Dit har hun ikke kommet ennå.

– Jeg har tatt noen nye grep med Nemi og synes fortsatt det er spennende å holde på.

Elsker jula

Kanskje skyldes det at Lise og Nemi har mange fellestrekk. De som kjenner serien, vet at Nemi elsker jul med barnlig intensitet. Lise Myhre er ikke noe dårligere.

– Jeg er enda mer glad i jul enn det Nemi er. Akkurat nå holder jeg på med julealbumet og blir sterkt påvirket. Jeg er i en juleboble og handler julegaver selv om det er midt på sommeren. Da tenker jeg at dette virkelig er verdens beste jobb.

Nemis 20 årsdag feires med en jubileumsbok som slippes 10. juli.