Kultur

Smart for småtroll

Å reise med baby eller småfolk, er ikke for pyser. Her er de smarte duppedittene som gjør fly- og bilreisen langt enklere!

Bilde 1 av 9

Å håndtere sultne og trøtte småbarn, samtidig som du skal holde orden på et tonn ekstrabagasje som skal sjekkes inn ulike steder, er ikke for de lettskremte.

Mange bilseter kan brukes ombord i flyet om barnet har eget sete, men dette må du sjekke på forhånd. Ellers må både barnevogner og bilseter sjekkes inn som spesialbagasje, selv om mindre, sammenleggbare barnevogner noen ganger kan tas med som håndbagasje til gaten. Men dette er avhengig av flyselskapet. På Gardermoen tilbys barnevogner til gratis utlån etter sikkerhetskontrollen, som også har en egen barnevennlig sluse for familier.

Stress ned

Men så kommer den store bøygen: Selve reisen. Flere timers fastspent kamp mot øreverk, sult, rare lyder og ubehagelige sittestillinger.

– Vi får utrolig mange spørsmål fra foreldre som skal reise med barn på fly. Både i forhold til det praktiske og sikkerhet. Det er jo ofte en litt stresset setting, sier Ragnhild H. Grindheim, som er markedskonsulent i BarnOmbord.no, et selskap som har spesialisert seg på salg og utleie av praktiske duppeditter for småfolk som skal ut og reise, på alle landets største flyplasser.

Blant annet leier de ut godkjente trekk til barnevogner og bilseter (med ryggsekkstropper), som også er godkjent av forsikringsselskapene om det skulle bli skade på sakene underveis. Prisene starter på 269 kroner for leie i en uke.

Babyhengekøye

De har også to andre smarte dingser til småfolk i bevegelse – nemlig en snerten liten hengekøye, FlyeBaby, som kan festes på matbrettet på setet foran, der babyer opp til 18 måneder kan ligge og dingle under mesteparten av reisen.

– Det gir foreldrene avlastning på skuldre og armer, mens barnet får god øyekontakt hele veien, påpeker Grindheim.

Når de er litt større, kan den geniale, norske oppfinnelsen BedBox – en koffert som omskaper hele flysetet til en deilig barneseng, være tingen.

– Den har håndbagasjestørrelse, kan fylles med ekstra bagasje og er utstyrt med svingbare trillehjul, slik at poden kan sitte oppe på den og cruise gjennom flyplassen. På flyet kan den foldes ut og stroppes fast på beinplassen mellom setene, når setebelteskiltet er slått av, og bygges opp til setehøyde. Brett ut den medfølgende madrassen, og vips har du en komfortabel seng til turen. Barn helt opp til seks-sju år kan krølle seg sammen her, tipser hun.

Reisebilseter

I tillegg selger selskapet et smart, sammenleggbart «reisebilsete», som flatpakket får plass i vesken, og som sikrer at bilbelter sitter riktig i forhold til barnets høyde (4-12 år/15-36 kilo) både i leiebiler, på busser og i taxier i hele verden.

– Det er blitt veldig populært, både å leieog å kjøpe, forteller Grindheim.

Reisedingstilbyderen Handysize har også en barneryggsekk med lagringsplass, som kan gjøres om til bilsete, der barna blir sittende høyt og lettere kan se ut av vinduene i bilen. Noe som også hjelper mot bilsyke.

– Vi selger også mange gå-seler og informasjonsarmbånd til småbarnsforeldre. På båndene kan foreldre skrive ned navn og kontaktinformasjon, om de skal til utlandet med små barn, forteller Charlotte Gamst, som er daglig leder for Handysize og Travelstuff.no.

Mer fra Dagsavisen