Kultur

«Jeg har sosial angst»

I en kommende intervjubok forteller en åpenhjertig Pål Waaktaar-Savoy om den indre striden i a-ha og om sin sosiale angst.

Bilde 1 av 2

Det er journalist Ørjan Nilsson, kulturleder i Bergensavisen, som har fulgt Pål Waaktaar-Savoy og a-ha gjennom to år, for å lage boka «Tårer fra en stein – samtaler fra et arbeid». Den kommer ut i oktober på Falck Forlag. Tittelen er tatt fra låten «Tears From a Stone», som han spilte inn på debutalbumet til sitt band Savoy.

Nilsson har tidligere skrevet bok om Bergensduoen Kings Of Convenience og deres klassiske debutalbum «Quiet Is The New Loud». Det resulterte i at a-ha-stjernen ga klarsignal for å medvirke til bok.

Les også: Han bare må skrive

Usikker

– Jeg har hørt på a-ha hele livet, og lenge hatt lyst til å komme nærmere inn på Pål Waaktaar-Savoy, en mann som ikke vanligvis sier så mye, sier Ørjan Nilsson.

– Sommeren for to år siden sendte jeg ham boka om Kings of Convenience. Han leste den og foreslo at vi skulle møtes, og vi snakket om hvordan en bok om hans karriere kunne se ut. Han var usikker på om han hadde nok å bidra med, jeg understreket at det nok ikke ville bli noe problem, etter en snart 40 år lang karriere med mange opp- og nedturer, forteller Nilsson.

Samtalene har foregått over to år, både hjemme hos Waaktaar-Savoy i New York og Oslo, og på turne med a-ha i 2016.

– Selv sier Pål Waaktaar-Savoy at han ikke har snakket så mye fordi han har kommunisert gjennom sangene sine. Det bunner i hans sterke beskjedenhet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Angst

«He’s not shy. It goes way beyond shy», sier hans kone Lauren Savoy i boka. Hun forteller at hun har prøvd å stille en diagnose på ham i 30 år. Pål selv karakteriserer det som en form for sosial angst, forteller Nilsson.

– Vi brukte en del tid for å åpne opp, men han har ikke lagt bånd på noe. Han har svart på alt og snakket om alt fra religion, familie, og oppvekst, til den indre striden i a-ha, og hans problemer med sosial angst.

– Hjemme i USA er han en ganske annen fyr, mer løs og ledig, enn når han er i a-ha-universet. Der virker det som han trer inn i en rolle som ble definert da de var i 20-årene og startet band, og hvor han fortsatt bærer preg av oppveksten som en sjenert gutt fra Manglerud, sier Nilsson.

Har solgt 40 millioner

a-ha er Norges mest suksessrike band gjennom tidene. De er fortsatt de eneste norske artistene som har toppet Billboard-lista, med «Take On Me» i 1985, og har solgt over 40 millioner album. Pål Waaktaar Savoy har hele tida vært hovedlåtskriveren i bandet. a-ha har vært oppløst og kommet sammen igjen flere ganger siden de første gang tok pause i 1993 etter albumet «Memorial Beach». Nå er a-ha igjen turnéaktuelle.

– Da vi startet arbeidet med boka i 2015, var stemningen veldig «nå er vi ferdig med a-ha». Nå har det snudd seg til å bli positivt igjen. Det svinger fra år til år. Etter ett år eller to med soloprosjekter kommer vi alltid tilbake til a-ha, forteller Pål i boka: «Hvis en av oss kommer opp med en kul nok låt, så er vi på’n igjen».

Avskjed og comeback

Høsten 2015 gjorde a-ha en serie større comeback-konsert i Sør-Amerika, og ga ut sitt foreløpig siste album «Cast in Steel», etterfulgt av nok en avskjedsturné. Albumet ble spilt inn i tre forskjellige studioer på tre kontinenter.

– Waaktaar ville være i samme studio. Han ivret for at alle tre skulle møtes og gjøre det på den gamle måten. Men det er ikke alltid det passer med alles tidsskjemaer. Det er ikke sånn at alle tre går rundt og misliker hverandre hele tida, understreker Nilsson.

Ny film

Tidligere i år ga Waaktaar-Savoy ut albumet «Waaktaar & Zoe», med den amerikanske vokalisten Zoe Gnecco. Neste uke står a-ha igjen på scenen, for to akustiske konserter på Giske ved Ålesund. Konsertene spilles inn for utgivelse på en live-DVD til høsten, mens filmskaperen Thomas Robsahm jobber med en større dokumentarfilm om a-ha. Over nyttår drar gruppa på en større akustisk turne, med blant annet to kvelder i Oslo Spektrum.

– Utad har de kommunisert avskjedsturneer veldig definitivt. Innad i bandet snakker de om det som et kreativt grep. Det gikk ikke mange måneder etter avskjedsturneen i 2010 før det var aktivitet i bandet igjen. Alle tre har en fortsatt tiltrekning til a-ha-universet. Det er blitt et livsverk, sier Nilsson.

Mer fra Dagsavisen