Kultur

Klart for «årets TV-begivenhet»

Store forventninger til 18 nye timer med «Twin Peaks». Men ingen vet hva som vil skje i natt.

Bilde 1 av 4

– Dette kan bli årets TV-begivenhet. Det er jo snakk om 18 timer nytt fra David Lynch, den mest interessante filmskaperen de siste 40 årene.

Dette sier filmviter Jon Inge Faldalen, lektor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og «Twin Peaks»-entusiast.

I natt gjør David Lynch comeback med ny sesong av den legendariske TV-serien «Twin Peaks», 25 år etter. De to første episodene av «Twin Peaks: The Return» blir sendt søndag kveld amerikansk tid på kanalen Showtime, og deretter på HBO Nordic. Dermed blir Jon Inge Faldalen sittende oppe natt til mandag for å få med seg starten.

– Det passer bra å sitte oppe om natta for å se «Twin Peaks», trøtt og halvveis i drømmeland, sier Jon Inge Faldalen.

Surrealisme

Regissør David Lynch dro et drømmeaktig skjær over de mystiske hendelsene i sin fiktive småby Twin Peaks, inspirert av både kontinental surrealisme og amerikansk krimfilm. Høsten 1990 fikk han en hel TV-verden til å vente spent på hver ny episode for å få vite hvem som hadde drept Laura Palmer. Faldalen mener at det meste av dagens TV-drama på de store strømmetjenestene står i gjeld til «Twin Peaks».

– Svært mange av dem som har lagd store TV-serier de siste 10–15 årene er erklærte fans av «Twin Peaks», og er blitt inspirert av å se «Twin Peaks» i ung alder, sier Faldalen, og nevner «Lost», «Mad Men» og ferske «The Leftovers» som eksempler.

– Også i den nye bølgen av «true crime»-serier kan man se inspirasjon fra «Twin Peaks»-universet. Så mye ved «Twin Peaks» peker fram mot dagens medielandskap: Kompleksiteten i fortellingen, de estetiske grepene med å blande sjangere, surrealisme i beste sendetid, fankulturen rundt TV-serier – «Twin Peaks» åpnet mange dører, mener Faldalen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

TV som filmkunst

De første to episodene av nye «Twin Peaks» vises også under filmfestivalen i Cannes.

– «Twin Peaks» ga TV-serieskaperen status som auteur. Med «Twin Peaks» skapte David Lynch kunst av TV-mediets begrensninger. Lynch sa selv at han lagde film, den eneste forskjellen er at rullene blir vist på TV, sier Faldalen. Han intervjuet selv David Lynch i 2010, da Lynch var i Oslo i anledning 50-årsjubileet for Transcendental Meditasjon, en virksomhet Lynch har viet det meste av sin tid til å promotere det siste tiåret. Lynch har ikke regissert film siden «Inland Empire» (2006).

– Da jeg snakket med Lynch, var han veldig opptatt av «Mad Men». Han sa at hvis han skulle gjøre noe nytt nå, ville han gå til kabel-TV-selskapene, men han hadde ikke noen ideer klare for slike større fortellende serier. Idag er det lett å se dette som et frampek, sier Faldalen.

Hemmeligheter

Fram mot nattens premiere har David Lynch og medforfatter David Frost klart å holde handlingen i «Twin Peaks 3» fullstendig hemmelig. Det eneste som er sluppet ut, er den omfattende rollebesetningen, et knippe stillbilder fra serien, og to korte trailere.

– David Lynch liker å holde mysteriene skjult så lenge som mulig. Han lar fansen komme først, ikke presse eller noen andre. Med så mye fortolkning i online-kulturen kan det være bra at ikke serien starter med spekulasjoner og spoilere etter forhåndsvisninger. Og alle hemmelighetene rundt passer særlig godt til denne serien, sier Faldalen.

Det som iallfall er klart, er at Kyle McLachlan er tilbake som seriens bærende karakter Special Agent Dale Cooper, FBI. Sentrale kvinneskikkelser fra den første serien er med videre, inkludert skuespillerne Sherilyn Fenn og Madchen Amich, samt artisten Julee Cruise, som synger seriens ikoniske kjenningsmelodi, og også opptrer i serien. Mens flere av den opprinnelige seriens mest kjente fjes er gått bort siden sist: Skuespilleren Catherine Coulson, den mystiske «Log lady» som bar mange av seriens hemmeligheter, døde i 2015. Hun var skrevet inn i den nye serien, og hadde allerede spilt inn enkelte scener. Også David Bowie, som døde av kreft i januar 2016, var skrevet inn i en gjesterolle.

Les også: «Twin Peaks» – en udødelig jubilant

Klumpe-TV

– Kvaliteten på de første to sesongene varierte, men episodene der Lynch selv sto for regi, har stått seg best. Denne gangen er det David Lynch selv som har regissert alle episodene. Vi ble skremt av dette på klumpe-TV-er i 1990. I dag med brede skjermer og surround-lyd har Lynch enda større potensial for å utnytte mediets virkemidler, sier Faldalen, og konstaterer:

– Jeg har tro på den nye serien. David Lynch gjør ingenting fordi han må, men fordi han har lyst.