Kultur

Kurator Knausgård på jobb

Karl Ove Knausgård ser ikke helt bort fra en karriere som kunstkurator om nå forfatterskapet en dag skulle gå skeis.

– Da jeg sa ja til dette oppdraget med Munch, så visste jeg ikke helt hva jeg ga meg inn på. Det har tatt mye tid. Nå vil jeg heller sette meg ned og skrive en roman, sier Karl Ove Knausgård, som i går kunne vise fram sin første bragd som kurator til pressen: Den nye Munch-utstillingen «Mot skogen – Knausgård om Munch» på Tøyen i Oslo, som åpner førstkommende lørdag.

Overfor Dagsavisen avviser Knausgård heller ikke tanken på å bli kurator på heltid. Ikke helt, i alle fall.

– Hvis det skulle gå dårlig med denne romanen, så er jeg åpen for tilbud!

Anmeldelse: Kjendisens inntogsmarsj (Lars Elton)

Lys Munch

Men selv om Knausgård sier dette i en spøkefull tone, så kan det ikke være tvil om at «Min Kamp»-forfatteren ser ut til å trives svært så godt i rollen som kurator. En stolt kurator, som nettopp har blitt ferdig med sin første kunstutstilling, med i alt 143 oljemalerier, litografier og tresnitt. Mange av dem vises offentlig for første gang.

I går hadde Knausgård en slags «første dag på jobben», der han ledet flokken med interesserte norske, svenske og danske journalister og kunstkritikere rundt om i Munchmuseet, og ga inntrykk av å kunne snakke på inn- og utpust om hvert eneste Munch-maleri han passerte.

Les også: Munchs «Skrik» inspirerte roman

Særlig virker Knausgård betatt av maleriet «Maler ved husveggen» fra 1942, malt helt på slutten av Munchs liv.

– Dette er et eksempel på Munch-bilder jeg bare ikke skjønner hvorfor man ikke har trukket fram før, sier Knausgård.

– Kanskje man syns det var for naivt og banalt, kanskje man ikke regnet det som godt nok. Men jeg syns dette viser en ukjent og interessant side av Munch – en ukjent Munch som omfavner sol, lys og luft, sier Knausgård, som legger til:

– Det er dette jeg gjerne vil: Vise fram nye og ukjente sider ved Munch, ikke bare den mørke og ikoniske Munch som de fleste av oss har vokst opp med. Alle kjenner jo de typiske Munch-bildene – «Skrik», «Sjalusi» og «Melankoli». Så de trenger jeg ikke vise fram her, sier Knausgård, som nok også har mye Munch-info inne ettersom han i forbindelse med utstillingen nettopp har gitt ut en ny bok om Edvard Munch. «Så mye lengsel på så liten flate. En bok om Edvard Munchs bilder», heter den.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Storsatsing

I tillegg har Knausgård skrevet en guide til utstillingen, som han har jobbet fram sammen med Munchmuseets «ordentlige» kurator, Kari Brandtzæg.

– Jeg har lært mye av Karl Ove i denne prosessen, og kanskje har han også lært litt av meg, sier Brandtzæg.

De to har samarbeidet tett om Munch over mange måneder for å få ferdig Munchmuseets store, nye satsing. «Mot skogen – Knausgård om Munch» åpner for publikum 6. mai, og skal stå helt til 8. oktober.

Les også: Knausgård-sesongen starter nå

Nyeste fra Dagsavisen.no: