Kultur

Helt hotellsjef

Gloppen Hotell i Sandane byr på hjemmelagd mat, historisk nostalgi – og delikate fluer til både ville og glade lakser. Hotelldirektør Preben Moen (26) har bokstavelig talt vokst opp på bakrommet.

Bilde 1 av 6

– Da foreldrene mine kjøpte hotellet i 1994, solgte de alt de eide, båt, bil og leilighet, og vi hadde ikke råd til å kjøpe noe nytt sted å bo. Så jeg og broren min vokste opp her! forteller den unge hotellsjefen Preben Moen, som har tatt over styringen av det idylliske hotellet i sveitserstil i hjertet av Sandane, under himmelhøye fjell, like ved den glitrende Nordfjorden.

Derfor er det kanskje ikke så rart at han har fått den rastløse energien inn med morsmelka. Til tross for at han bare er 26 år, har han ledet familiebedriften i fire år allerede, etter at faren døde brått i 2013. Rukket å bli kåret til «Årets sjef». Og startet bryggeri og matbedrift ved siden av. Mer om det senere.

Les mer: Sognefjordens små hotellperler

Norsk turisthistorie

Gloppen hotell har vært i drift helt siden 1866–da det var kongen selv som utstedte skjenkeløyve. Den gang var det Joakim E. Sivertsen som drev gjestgiveri og landhandel her. Bare under krigen stoppet driften opp.

Vi får bli med på en forrykende minisightseeing i den historiske delen. Som er et levende vitnemål på norsk turisthistorie. Det var jo de engelske lakselordene som utgjorde starten på turismen til fjordene, og som forvandlet vår måte å se på naturen på.

– Den gang var det hotelldirektørene som sørget for infrastruktur i bygda. Turistene måtte jo kommer fram! Også de galningene som kjøpte biler, påpeker Moen.

26 kilos laks

Laksehistorien er også levende på veggene, som prydes av historiske bilder–og kopier av kjempelakser som er fanget i Gloppenelva, som hotellet fortsatt har fiskerettighetene til.

– Det er en av de mest eksklusive lakse- og sjøørretelvene i Norge i dag, forteller Moen, som tar 13.000 kroner for ti stenger per dag.

I tillegg må laksefiskerne booke like mange hotellrom, middager–og «drikke masse vin».

– Mange fiskere vil ha elva helt for seg selv, sier hotellsjefen, som forteller at den største laksen som er blitt tatt her veide 26 kilo.

Den ble tatt i 1948.

– Men i fjor ble det tatt én på 20 kilo, forteller Moen, som også selv er en ivrig fisker.

Hotellet tar nå imot rundt tusen lakseturister i året–og arrangerer rundt 13 bryllup.

Max Manus-rom

Veggene prydes også av malerier som kunstnere byttet mot opphold på hotellet i gamle dager. Stedet fungerte også som telefonkiosk og billettkontor for amerikalinjen, som gikk innom tettstedet på begynnelsen av 1900-tallet. I 1925 kostet en billett over dammen den nette sum av 217 kr!

Mange av rommene er dessuten oppkalt etter personligheter som har bodd i dem. Som for eksempel moren til Moen, Irene, som nå har trukket seg tilbake fra driften. Også flere sagnomsuste laksefiskere og krigshelten Max Manus har fått sine egne værelser.

– Det sies at Max Manus var veldig glad i både ett glass og to, røper Moen.

Alle de historiske rommene er nyoppussede og individuelt innredet, møblert med vakre, antikke møbler og nostalgiske blondegardiner. Veggene har fått lekre, tidsriktige tapet med mønster fra perioden 1820 til 1890.

Kunstferdige fluer

Det gamle sveitserhotellet har også fått et nytt tilbygg med flotte «nordiske» rom, som også er nyoppusset i en moderne stil, og innredet med skandinavisk møbeldesign.

– Vi pusser opp deler nesten kontinuerlig. Et rom skal aldri være mer enn sju-åtte år, påpeker Moen.

På veggene kan du se deler av det, som ifølge Moen, er Norges største håndbundne fluefiskekolleksjon, som kan få flere gladlakser til å sluke agnet. Man blir rett og slett trukket mot de små, forseggjorte kunstverkene, som bare må studeres litt nærmere.

Blodig lekestue

Gloppen Hotell har også vunnet mange priser for sitt gode kjøkken, med fokus på lokal mat. Og det er slett ikke bare fisk som står på menyen. Ved siden av hotellet har de også et eget produksjonskjøkken for matmerket «Gloppen mat», der de bearbeider mer enn 700 dyr i året, fra hjort og lam til gris og storfe, som de både lager både pinnekjøtt, pølser, pateer, fenalår, skinker og nydelig bacon til hotellfrokosten av, og kjøtt og fisk som selges i resepsjonen og i lokale utvalg.

– Vi kaller det bare «lekestua»! Her lager vi blant annet «ølgris», av purker som spiser mesken som blir til overs fra bryggevirksomheten. Da blir kjøttet litt søtlig og godt, forteller Moen.

Gloppen bryggeri

For nede i kjelleren brygges selvsagt eget Gloppen-øl.

– Dette er sikkert Norges minste mikrobryggeri. Og et av de mest lønnsomme! Vi brygger omkring 10.000 liter hvert år på disse tolv kvadratmeterne, som i hovedsak selges over egen disk. Av millionen vi omsetter for, sitter vi igjen med halvparten som ren gevinst, sier en fornøyd gründer–som også har rukket å noen år som kokkelærling på både Theatercaféen, Engø Gård på Tjøme og Dr. Holms på Geilo.

Den energiske hotellsjefen har imidlertid også et dusin andre prosjekter i baklomma. Han henter hjem sin egen vin fra Italia, har store utbyggingsplaner for området, og driver Norges største lærlingbedrift – noe han også rekker å blogge om.

– Nei, jeg klarer ikke sitte i stille i fem minutter. Så du, jeg må nesten løpe. Jeg har kjøpt et hus rett her borte, og det er overtakelsesmøte. Nå, faktisk!