Kultur

Viser krigen i Somalia fra innsiden

Den nye dokumentarfilmen «Mogadishu Soldier» viser hvordan FN-støttet styrke manipulerer media, mener regissør Torstein Grude.

Bilde 1 av 2

– I filmen ser vi hvordan den afrikanske unionens representant aktivt fører CNN bak lyset, sier Torstein Grude, regissør og produsent i Piraya Film.

I dag vises dokumentarfilmen «Mogadishu Soldier» på festivalen Eurodok i Oslo.

Filmen er i sin helhet basert på opptak fra to soldater i de FN-støttede styrkene til Den afrikanske union, som kjemper mot den islamistiske terrorgruppen Al Shabaab-militsen i Somalia.

Kampene foregår i hovedstaden Mogadishu. Opptakene er fra 2011 og 2012 (RETTELSE: Opptakene i filmen er fra september 2010 til oktober 2011, presiserer regissøren).

Grude har ikke selv vært til stede under opptakene.

I en av scenene får hæravdelingen besøk av et reporterteam fra CNN. De følges av en kommunikasjonsmedarbeider fra AMISOM, den FN-støttede fredsbevarende styrkene til den afrikanske unionen. Idet en offiser sier til CNN at «det er ikke noen fred å bevare her», griper AMISOM-representanten inn og avbryter opptaket. Han opplyser offiseren at han ikke kan si dette siden det er i strid med styrkens mandat – «selv om jeg vet det er sant» – før han starter opptaket igjen. Dette er en av flere scener som viser AMISOMs rolle i rapporteringen rundt krigshandlingene.

– Det er svært betenkelig at Den afrikanske union bevisst lyver for journalister, sier Torstein Grude.

Han mener at måten «Mogadishu Soldier» er laget på, gir et annet innblikk i virkeligheten bak krigsreportasjene.

– Denne filmen er resultat av tilstedeværelse over lang tid. Andre filmskapere og journalister blir guidet gjennom leiren og Mogadishu av den afrikanske union. Soldatene de møter blir instruert i hva de skal si. Filmen avslører at narrativet FN og den afrikanske unionen ønsker å formidle, er svært annerledes enn virkeligheten, mener regissøren.

– Det er også oppsiktsvekkende hvordan Den afrikanske union i filmen går langt ut over sitt mandat som fredsbevarende styrker. De deltar aktivt i krigføring. Journalister i krig skal virkelig ikke ta for gitt at FN og Den afrikanske union er «good guys», mener Grude.

Les også: Det utfyllende verdensbildet

Barnesoldater

I 2012 kom Human Rights Watch med en omfattende rapport som blant annet dokumentere bruken av barnesoldater på begge sider i konflikten. al-Shabaab skal ha forsøkt å rekruttere barn helt ned i 10-års alderen, hevdes det i rapporten. I «Mogadishu Soldier» ser vi unge gutter som er krigsfanger fra al-Shabaab. Filmen viser også hvordan unge gutter går inn i de FN-støttede hærstyrkene og får våpentrening.

– Jeg hadde hørt at al-Shabaab rekrutterte barn som soldater. At AMISOM gjorde det samme, kom som en stor overraskelse, sier Grude.

– Gutten vi ser mot slutten av filmen som skyter med gevær er maks 14–15 år. Gutten fra al-Shabaab er enda yngre.

– al-Shabaab lokker unge gutter med småpenger og løfter om action. Hva Den afrikanske union gjør for å rekruttere barn, vet jeg ikke. Vi ser bare på filmen at de dukker opp. Det er forkastelig å rekruttere barn uansett metode.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Årets filmnavn

Torstein Grude ble i 2016 kåret til «årets filmnavn i Rogaland» av det regionale filmsenteret Filmkraft Rogaland. Han er en erfaren dokumentarfilmskaper og produsent, og startet produksjonselskapet Piraya i 1999. I fjor sto han som produsent for omstridte «The Magnitsky Act», som ble trukket fra Kortfilmfestivalen i Grimstad under trussel om søksmål. Også denne vises under den pågående Eurodok-festivalen, i en spesialutgave lørdag.

Opptakten til «Mogadishu Soldier» var i 2008, da Grude og en kollega ble tatt til fange i Burundi under filmoppdrag.

– Jeg merket at to av soldatene som voktet oss var svært interessert i kameraet vårt og hva vi holdt på med. De hadde ikke noe forhold til film og visuelle medier utover at de hadde sett fotballkamper på TV på kafé, forteller Grude.

– Jeg hadde lenge slitt med å lage film i Sentral-Afrika. Jeg var rik, hvit kameraperson uansett hvor jeg gikk. Det gjorde at jeg påvirket virkeligheten og skapte også farlige situasjoner. Opptakene mine ble karikert. Folk spilte skuespill foran kamera. Jeg ønsket å fange noe virkelig autentisk, og da trengte jeg lokale samarbeidspartnere.

– Jeg øynet en mulighet da borgerkrigen i Burundi var over, og de to soldatene jeg var blitt kjent med, ble utstasjonert i Somalia. Jeg ga dem et kamera og lydutstyr, og grunnleggende opplæring. Målsettingen var at de skulle bli teknisk gode nok til å filme, uten at de skulle overta mitt blikk, forteller Grude.

– Jeg ba dem filme minst to taper hver dag. Resultatet var materiale ulikt alt annet jeg har sett før, sier Grude.

– Dette er filmet av soldatene, fra deres ståsted. Selvsagt er det betenkeligheter ved dette. Filmer de alt? Er det noe de skjuler? Men i den grad de driver selvsensur, er det svært mye de ikke burde filmet. Filmen er et avslørende innblikk i en krigssituasjon. Det er ikke et fullstendig bilde, men det er et ærlig bilde.

Les også: Filmfest med to festivaler

Etiske valg

Filmen ble første gang vist under den internasjonale dokumentarfilmfestivalen IDFA i Nederland før jul. I april har den britisk premiere på Institute of Contemporary Art i London som del av en debatt om virkelighetsrepresentasjon på film. Filmens særegne produksjonsmåte har vakt internasjonal oppsikt.

– Dette er et samarbeidsprosjekt, men det er min film. Jeg har regi. De etiske og kunstneriske valgene involvert er det jeg som står ansvarlig for, understreker Grude.

Han har ikke forelagt filmen for den aktuelle AMISOM-medieoffiseren eller bedt om kommentar til det som kommer fram i filmen fra representanter for Den afrikanske union.

– Den afrikanske union opptrådte på denne måten mens det var helt klart at de ble filmet. Skulle jeg gitt AU eller CNN tilsvar, ville dette blitt en annen film. Dette er ikke først og fremst en journalistisk film, sier Grude.

Til uka skal filmen også vises på et internt arrangement for UDI-ansatte.

– Jeg ser fram til å vise filmen til involverte i konflikten. Det er en ubehagelig film for svært mange, men jeg tror den er lærerik, sier Grude, som forteller at de to kamerasoldatene nå er tilbake i Burundi etter endt tjeneste i Somalia.

– For lønnen de fikk for filmingen, kunne de bygge seg hus, slik at de for første gang har et hjem, sier Grude.

– Jeg har aldri løyet

Det er tidligere kommunikasjonssjef Richard Bailey i AMISOM-styrkene som deltar i flere scener i «Mogadishu Soldier». Han skriver til Dagsavisen at han ikke er blitt orientert om filmprosjektet og ikke samtykket til å medvirke i filmen. Han reagerer sterkt på anklagene om løgn fra filmskaper Torstein Grude.

Richard Bailey har bedt om å få publisert følgende tilsvar i sin helhet:

«Fra juli 2010 til mars 2012 var jeg mediasjef i AMISOM i Mogadishu, under kontrakt med FN. Vår jobb var å hjelpe å kommunisere ut den fantastiske jobben AMISOM gjorde i å bekjempe Al Shabaab og bringe fred til byen, der forholdene var svært vanskelige og der det var få muligheter for førstehåndsrapportering.

Jeg og mitt team arrangerte og fulgte over 200 AMISOM-embeddede representanter for internasjonale media, som del av vår strategi for å legge til rette for tilgang og dekning av den virkelige situasjonen i Mogadishu på dette tidspunktet.

CNN-besøket var det første med embeddede journalister i september 2010, i den tidlige fasen AMISOM-offensiven for å drive Al Shabaab ut av byen. En del av jobben min var å gi media tilgang til soldatene, og dermed å gi råd om språkbruk, slik man gjør i enhver kommunikasjonsjobb. AMISOM-soldater er ikke fra en kultur der det er vanlig å forholde seg til media, og det å øve med dem og hjelpe dem å finne de rette ordene var både riktig og vanlig.

Det er overhodet ikke mulig å tolke dette klippet som «løgn».  Filmskaperen prøver å skape konflikt der det ikke er noen. Mandatet til AMISOM-styrken på dette tidspunkt, bestemt av FNs sikkerhetsråd, var fredsbevarende, og vi måtte ganske enkelt finne den rette måten å hjelpe denne soldaten til å uttrykke sitt personlige synspunkt på. Vi har alle personlige synspunkt som vi ville finpusset i rampelyset fra et CNN-kamera og en mikrofon.

Jeg er svært stolt av det AMISOM og mitt team oppnådde på disse årene. Jeg står ved alt jeg har sagt og gjort i Mogadishu med AMISOM, og jeg er ikke redd for å bli filmet eller gjort opptak av mens jeg gjør jobben min. Jeg tok del i hundrevis av mediaoppdrag i denne rollen, og ofte prøvde jeg å fremstille utsiktene mest mulig positivt, har jeg ikke en eneste gang løyet eller villedet media.

Jeg jobber i svært utfordrende omgivelser - Somalia, Libya, Sør-Sudan, og jeg gir råd om kommunikasjon til regjeringer og institusjoner på høyeste nivå. Det kunne jeg aldri ha gjort om det var den minste tvil om min integritet.

Jeg har aldri løyet til eller villedet media».

(tilsvaret på engelsk: «Between July 2010 and March 2012, I was Head of Media Operations for AMISOM in Mogadishu under a UN contract. Our job was to help communicate the amazing work that AMISOM was doing to defeat Al Shabaab and bring about peace in the City, in an environment that was extremely hostile and afforded little access to first hand media coverage.I and my team arranged and hosted over 200 international media embeds with AMISOM as part of a strategy to enable access and coverage of the true situation in Mogadishu at the time.

This CNN visit was indeed the very first embed in September 2010, and occurred at the beginning of AMISOM’s push to clear Shabaab out of the City. Part of my job was to facilitate media access to the soldiers and of course with that comes advise on the language they used, as it does in any communications job. AMISOM soldiers do not come from a culture of media engagement and so rehearsing them and helping them to find the right words was entirely appropriate and conventional.

There is no possible interpretation of this clip that constitutes “lying”. The filmmaker is plainly seeking intrigue for his film where there is none. The mandate of the AMISOM force at that time, as decreed by the UN Security Council, was as peacekeepers and it was simply necessary to find the right way to help the soldier express his personal view. All of us have personal views that we would refine under the spotlight of a CNN camera and microphone.

I am exceedingly proud of everything that AMISOM and our team achieved in those years. I stand by everything I said and did in Mogadishu with AMISOM and I have no fear of being filmed or recorded doing my work. I undertook hundreds of media engagements in that role and, whilst I often portrayed the most positive outlook I could reasonably find, I never once lied to or mislead the media. I work in the most challenging environments – Somalia, Libya, South Sudan – and I advise on government and institutional communications at the very highest level, and I could not do that if I there was the slightest doubt over my integrity. I have never lied to or mislead the media».

Mer fra Dagsavisen