Kultur

Gaiman med norrøn hit

Til topps på listene med norrøne guder.

«Hvis jeg måtte kåre en favoritt blant mytologiene, måtte det bli den norrøne», skriver Neil Gaiman i forordet til sin nye bok «Norse Mythology».

Den populære britiske forfatteren slo gjennom med tegneserien Sandman, der han gjorde bruk av myter og legender fra mange kulturer, inkludert de norrøne mytene. En av hans mestselgende bøker, «American Gods» fra 2001, er også dels basert på norrønt mytestoff, der de gamle gudene kommer tilbake i moderne tid. En av hovedpersonene er Odin – Mr Wednesday (onsdag er som kjent Odins dag). «American Gods» er nå blitt TV-serie med amerikansk premiere i april.

Les også: Norrøne guder over hele verden

Ragnarok

Gaiman lanserte «Norse Mythology» i starten av februar, og boka gikk rett til topps på salgslistene både i Storbritannia og i USA. Boka er Gaimans gjenfortellinger av historiene fra Edda-diktningen. I introduksjonen skriver Gaiman om hvordan han som gutt ble grepet av fortellingen om Ragnarok - gudenes død, verdens ende, og en ny verden som stiger av havet: «Hadde Ragnarok allerede funnet sted? Eller har det ennå ikke skjedd? Jeg visste ikke da og jeg vet det ikke nå (...) Ragnarok gjorde at den norrøne verdenen føltes underlig tilstede og nåtidig, mens andre og bedre dokumenterte trossystemer virket gamle, de tilhørte fortiden», skriver Gaiman. Her forteller han også at hans første møte med de norrøne mytene var Marvel-tegneseriene om Mighty Thor.

– Dette er fortellinger som hører til menneskehetens fellesarv. Å pusse dem opp og gi dem tilbake til verden virket som en bra ting å gjøre. Jeg har prøvd mitt beste å gjenfortelle historiene med respekt, og gjøre så grundig research som mulig, forteller Gaiman i en webchat med avisen Guardian. Gaimans forlag i Norge, VigmostadBjørke, gir ut Gaimans «Norse Mythologies» på norsk våren 2018.

Mer fra Dagsavisen