Kultur

Trysil i ekspressfart

I dag åpner den nye ekspressheisen i Trysilfjellet, som feirer 50 års jubileum i år. Og i 2018 får det populære skistedet sin egen flyplass!

1 av 6

I vinter kan du komme seg fortere til topps i Trysil. I dag åpner nemlig skianlegget sin nye, høyteknologiske seks stolers ekspressheis ved Skihytta, med vindbobler og varme i setene. Sammen med et helautomatisk snøsystem og nydesignede nedfarter, vil Skihyttaområdet nå få et skikkelig løft. Satsingen har kostet cirka 75 millioner kroner, og er en «bursdagsgave» til Trysilfjellet, som i år feirer 50 års jubileum.

I romjulen i 1966 åpnet nemlig det første familietrekket på Høyfjellssenteret i Fageråsen.

– Det var mange som var skeptiske, når man bestemte seg for å bygge «Norges flateste heis», sier turistsjef Gudrun Sanaker Lohne, som lover at jubileumsåret skal feires med mange arrangementer.

Norges største skisted

Siden den spede starten har det nemlig bare gått nedoverbakke. Trysil vokst til Norges største skisted, med over 207 millioner kroner bare i skipassomsetning. Totalt kan finnes det nå 67 bakker og 31 heiser her.

I tillegg har destinasjonen satset stort på langrenn, og kan nå tilby både skiløyper som er klare allerede i oktober, og mer enn 500 kilometer med langrennsløyper gjennom vinteren.

Men det er intet hvileskjær for destinasjonen.

I desember 2018 vil nemlig forhåpentligvis de første gjestene lande på nye Scandinavian Mountain Airport, som vil bli beliggende like utenfor Sälen i Sverige, en 40 minutters kjøretur unna Trysil.

Scandinavian Mountains

Trysil og Femund-Engerdal har nemlig gått med på et tverrnasjonalt samarbeid med Sälen og Idre, for å bli til «verdensdestinasjonen Scandinavian Mountains». Prislappen på flyplasseventyret blir trolig rundt en milliard.

– Scandinavian Mountain Airport vil være en kombinasjon av flyplass og kjøpesenter. Det er Skistar Sälen, Skistar Trysil, Stöten og Kläppen som er de største aktørene i prosjektet, som er støttet av staten og kommunene. Vi sliter jo med mange av de samme utfordringer i forhold til befolkningsvekst og alderssammensetning. Derfor håper vi at flyplassen kan fungere som en katalysator for en ny utviklingsfase for hele regionen, og tiltrekke oss mange nye folk, påpeker turistsjefen.

Les også: Norges beste hotellfrokost

100.000 nye gjester

Med en ny flyplass vil 200 millioner europeere kunne reise til skifjell midt i villmarka innen to timer. Aktørene kalkulerer med at man etter fem års drift kan tiltrekke seg 100.000 nye gjester i året.

– Vi har troen på at rundt 40 prosent av dem vil komme til trysilområdet. Hovedfokuset i første omgang vil bli på gjester fra Storbritannia Tyskland, Polen og Russland. På lengre sikt også fra Asia, sier Sanaker Lohne.

– I første omgang vil vinterhalvåret være i fokus. Der er vi kommet lengst produktutvikling. Men målsettingen er helårstrafikk, påpeker hun.

Mange utlendinger

Trysil, som satser stort på barnefamilier, er allerede særdeles populær blant utlendinger. Mer enn 70 prosent av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet.

– Vi har mest svensker og dansker. Men vi har også hatt en dobling av engelske gjestedøgn, som nok vil øke ytterligere til vinteren. Vi har også mange tyskere og en del nederlendere, forteller turistsjefen.

Det er også mange norske gjester i Trysil, men mange av dem er hytteturister. Totalt finnes det 6500 hytter og 27.000 senger rundt Trysilfjellet.

Store planer

Ifølge destinasjonssjef Bo Halvardsson i Skistar Trysil, skal det også i årene framover satses mye på utvikling av skiområdet. Familieområdet skal bli enda bedre, med et nytt barneområde ved skihytta og en oppgradering av barneområdet på Høyfjellssenteret.

Det er også planer om en ny stolheis ved Høyfjellssenteret. I tillegg kan det bli aktuelt med en heis eller et rullebånd fra Toppstasjonen til nye Skihytta Ekspress, og opp til toppen av Trysilfjellet. Det vil gi bedre offpistekjøring og åpne opp for nye bakker. Etter hvert skal det i tillegg komme en topprestaurant, og kanskje en gondol, som også skal kunne brukes i sommerhalvåret.

Gode sommertall

Destinasjonen har også satset mye på å få opp sommerturismen gjennom en vellykket syklingsatsing, der de har tilrettelagt for milevis med stisykling, down hill-sykling og bygd sykkelanlegget Trysil Bike Arena, i tillegg til mange andre aktiviteter. Til sommeren åpner det også en stor, ny klatrepark. – I år har vi for alvor begynt å se resultatene av satsingen. Antall gjestedøgn i sommer, fra mai til oktober, økte med 25 prosent i 2016 i forhold til 2015, mens juli alene hadde en økning på 44 prosent, sier Sanaker Lohne.

Satsingen på helårsturisme gjør at østlandskommunen med bare 7.000 innbyggere kan skryte av hele 773.000 gjestedøgn i året, hvorav 88.000 finner sted om sommeren. Det betyr flere helårs arbeidsplasser i bygda.

Og flere skal det bli.