Kultur

Rigger til for solidaritet

De er noen av våre mest kjente skuespillere. Nå har de fått nok av polarisering, og hatsk politisk retorikk, og forbereder morgendagens store solidaritetsaksjon ved Stortinget.

Bilde 1 av 2

– Da må vi bare få inn alt det her, sier Petronella Barker, og fortsetter med å sjaue kabler og utstyr fra en varebil og inn i Nationaltheatrets lager.

– Hallo? Snakker jeg med vaktmesteren? hører vi Iselin Shumba si inn mobilen, midt i alt kaoset som oppstår når fire stressede skuespillere skal sørge for at alt stæsjet er på plass før riggingen av morgendagens solidaritetsaksjon – samtidig som de skal rekke formiddagsprøver på teater og opptak.

Appell og allsang

Både Petronella Barker, Iselin Shumba, Emil Johnsen og Selome Emnetu spiller i «Reisen til julestjernen» akkurat nå, sistnevnte er selveste «Sonja». Samtidig er de sammen med skuespiller Janne Heltberg de sentrale skikkelsen bak norske skuespilleres nye aksjon «Slå ring rundt Stortinget – for solidaritet og medmenneskelighet». De håper på mange hundre deltakere på arrangementet i morgen ettermiddag på plenen utenfor Stortinget. Der skal skribent Evy Ellingvåg holde en appell om solidaritet, slampoeten Fredrik Høyer skal vise hvordan han ikke vil ordlegge seg, mens en lege for papirløse flyktninger, Nils Johnsen, skal fortelle om sitt arbeid. Det hele avsluttes med at musikalartisten Heidi Ruud Ellingsen leder an i allsang av «Tenn lys» (ettersom det også er 2. søndag i advent), før de frammøtte skal slå en fysisk ring rundt stortingsbygningen. Mange kjente skuespillere og kunstnere har sagt de vil stille opp, som Marie Blokhus, Gisken Armand, Espen Klouman Høiner og Lena Kristin Ellingsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Polarisering

Men hva får godt etablerte skuespillere og andre kunstnere til å sjaue utstyr og samle seg foran Stortinget på en søndag? I bunnen ligger et sterkt humanitært engasjement for flyktningkrisen og mot tvangsreturer av barn til Afghanistan. Men det som gjør at de har fått nok og vil aksjonere, er dagens debattklima, som de mener har endret seg kraftig de siste året, kanskje spesielt i takt med Brexit og Donald Trumps valgkampanje i USA. De mener at den norske offentligheten er blitt polarisert og preget av tabloid, hatsk og negativ retorikk. Da snakker de om kommentarfeltene, men også om «de som sitter med makta» og «folk som sitter i regjeringen». De vegrer seg for å nevne for å nevne den omstridte Frp-statsråden Sylvi Listhaugs navn spesielt, men snakker om hennes velkjente retorikk, som at hun omtaler sine kritikere på sin Facebook-status som «et hylekor». De syns det er frustrerende at viktige humanitære debatter sporer av, som når «alle» diskuterte Kristoffer Joners reklamestunt stedet for asylsøkeres juridiske rettigheter.

– De menneskene som sier at de «snakker rett fra levra», de har plutselig fått definisjonsmakt og hevder at de representerer samfunnet og «folket». Som barn lærer vi at mobbing ikke er greit. Plutselig opplever vi i Norge og i verden, at folk som mobber, det er også politikerne våre, mener Emil Johnsen, som for noen uker siden var den som ringte til blant andre Janne Heltberg og sa: «Nå må vi gjøre noe».

Motbevegelse

Og nå har de gjort noe. Resultatet er blitt en slags medmenneskelig motbevegelse på sosiale medier, som altså skal samles rent fysisk i morgen utenfor Stortinget.

– Vi har lyst til å være en motbevegelse mot en holdning. Vi vil ha en mer anstendig retorikk i det offentlige ordskiftet, sier Petronella Barker.

– Denne polariseringen vi ser av offentligheten er livsfarlig, mener Iselin Shumba, som får assosiasjoner til 1930-tallets Tyskland.

– Det blir satt merkelapper på folk, vi setter hverandre i bås. Det har blitt altfor mye «oss» og «dem», når vi heller burde snakke om «vi», sier hun.

– Det er plutselig bøllene som har fått definisjonsmakta. Mange av dem sier de vil forsvare de verdiene vårt land bygger på. Men da er det vi må spørre oss: Hva er det vårt land bygger på? Er det ikke solidaritet, medmenneskelighet, det å lytte til de svakeste i samfunnet? Det er slike verdier som kjennetegner Norge. Ikke det å snakke om andre mennesker på en nedlatende måte. Det kan vi ikke akseptere! sier Johnsen.

– Jeg føler et instinktivt behov for å si: «Vi er ikke sånn!» Vi trykker ikke «like» på en status på Facebook fordi en gutt blir sendt ut av landet på sjuårsdagen sin. Vi er mange som syns det er forferdelig og umenneskelig, sier Iselin Shumba.

– Uansett hvilken asylpolitikk man mener Norge skal føre, uansett om man er for en streng asylpolitikk, så fins det grenser for hvordan vi kan være, snakke og uttale oss, mener Johnsen.

– Vi må ikke glemme at vi snakker om menneskeskjebner her. Vi må bevare empatien, sier Petronella Barker.