Kultur

Manu Chao åpner Melahuset

Neste uke åpner Melahuset i Oslo, et nytt senter for innvandrerkultur. Sangeren Manu Chao er til stede de fem første dagene for å delta i forskjellige aktiviteter.

Bilde 1 av 2

Melahuset skal være et senter for kunst- og kulturuttrykk som er kommet til Norge gjennom innvandring og globalisering. En menneskeliggjøring av våre oppfatninger av innvandrere og asylsøkere, forteller Khalid Salimi, som er daglig leder av Mela. Han beskriver stedet som et «community centre», et lavterskeltilbud som kan minne om gamle dagers norske «folkets hus».

Les også: Her blir det Mela hele året

Populær artist

Manu Chao er en svært populær artist over hele verden, men opptrer ofte helt utenfor vanlige bransjesammenhenger. Da han spilte på Melafestivalen i 2012 var det umulig å fastslå hvor mange som var til stede, siden konserten var gratis. Et gjennomsnittsanslag antyder rundt 50.000 mennesker. Manu Chao har bedt om å være en del av Melahusets vanlige aktiviteter disse dagene, uten at det skal gjør noe stort nummer av besøket.

– Han er her i fem dager som en «artist in residence». En av dagene skal han være med på en åpen øving. Et av oppleggene våre der unge musikere både øver sammen, og går på en scene etterpå, med et miljø rundt. Her skal Manu Chao være med og jamme med dem, forteller Salimi.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Grenseløs kunst

Åpningsuka har en maleriutstilling med migrasjon som tema, med bilder av Ermias Ekube, som kommer fra Eritrea via Sverige.

– Han eksponerer de eksistensielle sidene av innvandring, forteller Salimi.

Samtidig vises en utstilling av barnekunst kalt «Fugler har ingen grenser». På noe som kalles «Mela Ord» kommer Are Kalvø for å snakke om å blande kulturer. «Mela Mix» er et søndagstreff for barn med foreldre.

– Mange kulturinstitusjoner er ikke attraktive for minoriteter. De har repertoar som ikke er interessant for dem, kanskje for høye billettpriser, eller er utilgjengelige på andre måter. Med dette håper vi også å bidra kulturpolitisk, for å framheve det flerkulturelle kunstfeltet, sier Khalid Salimi. Som understreker at Melahuset ikke skal være en konkurrent til institusjoner som Cosmopolite eller Nordic Black Theatre, men et supplement.

Les også: En mann for Mela

Millioner for mangfold

Melahuset er også en utvidelse til Melafestivalen, som har vært arrangert i Oslo i 15 år. På samme måte som festivalen vil huset ivareta mangfoldet.

– Selv om festivalen har hatt store stjerner har 80 prosent av deltakerne vært på et lavterskelnivå. Karpe Diem gjorde sin første konsert på Mela i 2005, Nico & Vinz spilte også her da de var mye yngre, forteller Salimi.

Melahuset ligger i Mariboes gate, like bortenfor hovedinngangen til Rockefeller. Det har vært planlagt lenge, men en bevilgning på to millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2016 gjorde åpningen i år mulig. Salimi håper at bevilgningen følges opp når nasjonalbudsjett for 2017 skal gjøres opp. Melahuset er blitt finansiert av midler fra private givere som Fritt Ord og Sparebankstiftelsen, men også med midler fra Oslo kommune, Kulturrådet og Kulturdepartementet.

Lang oppoverbakke

Et mulig samarbeid mellom Quincy Jones‘ Global Jumbo og Melahuset førte til at Khalid Salimi ble invitert i 80-årsdagen til den legendariske jazzmusikeren og popprodusenten i Montreux i 2013. Global Gumbo gir unge talenter innen utøvende kunst og kultur muligheten til å utvikle seg som artister gjennom samarbeid med internasjonale artister, produksjonsprosess og promotering.

– Vi driver begge med å oppmuntre og formidle kunst og kultur fra hele verden, fortalte Salimi da.

– Derfor er prosjektet hans aktuelt for Mela også, legger han til nå.

Salimi synes det er godt å endelig kunne åpne dørene til Melahuset.

– Dette har vært en lang oppoverbakke. Jeg hadde nesten gitt opp for tre år siden, men nå har jeg tro på at dette vil gå bra.

Les også: Nå kan Melahuset bli en realitet

Mer fra Dagsavisen