Kultur

Norges beste hotellfrokost

Tid for å bytte ut rorbua? Thon Hotel Lofoten i Svolvær er nylig kåret til Nord-Norges beste hotell – og byr på landets beste hotellfrokost! I tillegg har de sannsynligvis Norges største julebord – med 250 retter!

Bilde 1 av 10

Oioioi. Hvor skal man egentlig begynne? Med lammeruladene? Skarpe oster fra Aaland Gård, lofotprodusenten som akkurat vant prisen for «Årets beste ost», med tomatsyltetøy til? Røkt, sukkersaltet rogn rett fra rognposen? Rødbeteshot? Sellerishot? Svelene med hjerter i? Den hjemmelagde kaviaren eller den lune leverposteien? Blåbærsmør – eller tyttebærvarianten?

Eller kanskje med laksen som er gravet i Twinings-te – som kanskje var den retten som sjarmerte jurymedlemmene og gjorde at noen endelig klarte å beseire kongen av norske hotellfrokoster, trondheimshotellet Scandic Nidelven (tidligere Rica), som i hele ti år på rad har vunnet konkurransen «Twinings Best Breakfast»?

Smartinger.

Les også: Spa deg ned - verden rundt

Ta det piano

Du bør stå opp tidlig, og være veldig sulten, når du ankommer til det som nylig ble kåret til «Norges beste frokost» i den nyoppussede restauranten på kaikanten i Norges minste storby, Svolvær. Her er det sikkert 100 varianter av pålegg og varmretter, syltetøy, juiceshots, smoothier, fruktfat og annet snacks. Og en kjolekledd pianistinne.

– Musikken får folk til å senke skuldrene og roe seg ned, selv på de travleste sommerdagene når de store busslastene ankommer, sier en stolt frokostansvarlig, Ingunn Haugsnes.

Buss tar også kyllingen fra Solheim gård, som kjører kollektivt til middagsbordet – med rutebussen!

Les også: Nyt Islands varme kilder

Smaken av Lofoten

Hotellet bruker nemlig mye lokalmat fra kvalitetsprodusenter i nærheten. Og egne ressurser. Råvarene til rabarbrasyltetøyet kommer fra hyttehagen til resepsjonisten. Mesteparten av de utallige påleggsvariantene og mesteparten av maten lager de selv fra bunnen av, og hotellet har eget slakteri og røykeri i kjelleren. Hele dyret brukes – også til lunsjen og kveldsrettene som serveres i restauranten Paleo Arctic.

– Det betyr ikke at det er steinalderbasert meny, men at vi har fokus på en ærlig meny basert på de virkelig gode råvarene, som kjekjøtt fra Aaland gård, der de går og klapper på dyrene sine. Vi kaller heller ikke fisk som er et døgn gammel for «fersk», sier kjøkkensjef Stian Haugnes.

Nye ting med tang

Tørrfisken er selvsagt også på menyen – selv om det å spise tørrfisk, utenom lutefisk, er en forholdsvis ny tradisjon i Lofoten.

– Før sendte vi den jo bare av gårde til utlandet! Det var jo mye lettere for oss bare å ta en tur ut på havet og fiske fersk fisk, enn å drive å vanne ut den der tørrfisken i timevis! flirer Haugnes, som også ønsker å prøve å få folk litt mer interessert i andre fiskeslag enn de mest etterspurte. Derfor lager han ting blant annet «klin kokos»-sild og retter med tang som smaksforsterker.

– Vi har masse råvarer i verdensklasse, som vi bruker altfor lite av, påpeker han.

250 retters julebord

Men det er ikke bare frokosten på hotellet det går gjetord om. Thonhotellet i Svolvær er også blitt for en julebordsintitusjon å regne i Nord-Norge. 25.000 har deltatt siden de startet med sitt store opplevelsesjulebord i 2012, der de serverer mer enn 250 retter og nesten like mange og ramsalte nordnorske vitser i salen, som også fungerer som Svolværs kulturhus.

Her finner du kulinariske skatter fra både hav og land, i alle tenkelige og mange utenkelige varianter, som blåbærgravet torsk og tyttebærsei, i tillegg til godbiter fra Middelhavet og tradisjonell julemat.

– Det er nesten gått litt sport i å finne på noe nytt, for vi oppfordrer kokkene til å tørre å leke seg. Litt sånn «se hva jeg laget på kveldsskifte i går»! Dermed går vi aldri lei, forteller Haugnes.

Noe som sikkert også har vært medvirkende til at hotellet nettopp også ble kåret til «Årets matgledebedrift».

Les også: Verdens vakreste strender - i Lofoten og Vesterålen

Nord-Norges beste hotell

Prisdrysset slutter ikke der. Nylig ble hotellet kåret til Nord-Norges beste hotell, og landets 12. beste i en kåring utført av Nettavisen Reisetips – og er nominert til et av landets åtte beste hoteller i Grand Travel Awards, som avgjøres i januar.

– Prisene er jo som tidenes førjulspresang! Vi er utrolig glade, og ikke minst stolte! sier en allestedsnærværende hotelldirektør Erik Taraldsen, som selv er utdannet kokk, og fortsetter: – Hva hemmeligheten er? Menneskene!

Mange av rommene i det ti etasjer høye bygget som stikker opp som Vågans eneste «skyskraper», er dessuten nettopp renovert. Alle rommene har tak-til-gulvvinduer med eventyrlig utsikt mot Vestfjorden eller høye fjell.

Og kikkert plassert mellom plysjstolene, så du kan speide etter ørna og fiskebåtene.

Hemmeligheten bak en god frokost

Seniorforsker Magnar Forbord ved Norsk senter for bygdeforskning har forsket på hemmeligheten til hotellet i Scandic Nidelven (tidligere Rica Nidelven) Hotel i Trondheim, den soleklare hotellfrokostkongen i et helt tiår.

– Maten må ha høy kvalitet og ikke være masseprodusert. Det er ekte vare som gjelder, og den skal gjerne komme fra lokale eller regionale spesialprodusenter. Hotellene bruker både ferdige produkter og kjøper inn råvarer som de tilbereder selv, sier forskeren.

Det er heller ikke om å gjøre å by fram mest mulig.

– Det skal være et mangfold, men det skal være «kontrollert». Det skal ikke være rotete og kaotisk. Dessuten hadde stedet høy grad av service, med høyt kvalifiserte kokker som også sto framme og svarte på gjestenes spørsmål. God informasjon om maten i form av små skilt som fortalte hvor den kom fra ble også satt pris på, påpeker Forbod.

–  Men hvor viktig er hotellfrokosten egentlig, når gjestene skal velge hotell?

– Prisforskjellen i forhold til andre er ikke stor, så en god frokost kan godt være det som får vektskåla til å tippe i et hotells favør. Har du hatt en god opplevelse der, er dessuten sjansene større for at de booker igjen, påpeker han.