Kultur

– Minner om Facebook

Orwells bok minner oss om hvor galt det kan gå, mener jurist Anine Kierulf, som har skrevet etterord til den nye utgaven av «1984».

Anine Kierulf har skrevet aktuelt etterord til den nye «Nittenåttifire».

– Noe er helt annerledes i dag enn da George Orwell skrev sin bok. Kommersielle aktører har tatt over statens rolle som overvåker, men virkemidlene og effekten er den samme. Se bare Facebooks avvisning av Vietnam-bildet.

Dette sier Anine Kierulf, postdoktor ved senter for menneskerettigheter på Universitetet i Oslo. Hun har skrevet etterordet til den nye norske utgaven av «Nittenåttifire».

Kommentar: På nett med fienden

Engasjerte seg

Bokas hovedperson Winston jobber i Sannhetsdepartementet, der han endrer artikler i gamle aviser, skriver problematiske personer ut av historien, og skriver inn nye, alt på instruks fra en myndighet langt over ham som det er umulig å argumentere med. Det er ikke vanskelig å se for seg dagens Winston sitte dypt inne i Facebook-organisasjonen og slette problematiske fotografier eller stenge ute uønskede personer.

Tidligere i høst var Kierulf blant de første som engasjerte seg da forfatter Tom Egeland ble nektet av Facebook å publisere det ikoniske fotografiet fra Vietnam-krigen av en naken jente som flykter fra napalm-bombing.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Snowden-paralleller

Dette skjedde etter at Kierulf hadde levert sitt etterord. Her trekker hun blant annet paralleller til Snowden-saken

– «Nittenåttifire» kan minne oss om at det finnes strukturer av overvåkning og kontroll også i våre systemer. Vi har bare en fornemmelse av slikt finnes, inntil det kommer en Edward Snowden og avslører omfanget av overvåkning vi er utsatt for.

– I «Nittenåttifire» ville Snowden blitt utnevnt til en statsfiende. Og både i USA og i andre land er det mange som ser på Snowden som en forræder. Så hva gjør vi med Snowden nå? «Nittenåttifire» griper rett inn i denne debatten, mener Kierulf. «Nittenåttifire» viser oss livet i et totalitært regime. Vi lever i velfungerende demokratier, vi vet ikke hvordan det er å være uten ytringsfrihet og personvern. Dette har aldri egentlig vært utfordret av staten.

Les portrett: Anine Kierulf tar bladet fra munnen