Kultur

Synger ut mot Trump

Knappe to uker før presidentvalget i USA, slipper forfatter Tore Renberg en protestvise mot Donald Trump.

Stavanger-forfatterens nye singel, "Jimmy Carter for president", slippes i morgen. Tidspunktet er ikke tilfeldig. Med knappe to uker igjen til det amerikanske presidentvalget, vil Tore Renberg gjøre det klinkende klart hva han mener om Donald Trumps kandidatur:

– Hvis Trump vinner, frykter jeg at vi står overfor en galaktisk tragedie.

Les også: – Vi kan ikke ha en mann som snakker om mennesker slik Donald Trump gjør

Vil få folk til å våkne

Han begrunner det slik:

– Dette må være første gang i historien at en så ukyndig presidentkandidat stiller til valg. Han er bent fram en bølle som fornærmer kvinnfolk og innvandrere. Det har tippet helt over, til den grad at vi nå befinner oss i et politisk mareritt, sier Renberg.

Selv kaller han låta for en protestvise, men ikke i det klassiske 70-talls-formatet. I Renbergs versjon er det også gjort plass til en god porsjon humor. Målet er likevel det samme: å få folk til å våkne.

– Det dummeste vi til enhver tid kan gjøre, er å undervurdere dumheten. Når vi slipper til slike som Trump, avslører det et stort demokratisk problem i den vestlige verden. Hvordan kan vi la det skje? Det finnes ingen andre yrker hvor man har lov til å være så uvalifisert til jobben. Jeg ønsker meg et annet samfunn, en annen mann eller dame, sier Renberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Begynte med Reagan

I låta trekker Renberg paralleller til presidentvalget i 1980, da demokratiske Jimmy Carter tapte mot republikanske Ronald Reagan. Da var Renberg selv åtte år og fulgte valgkampen på TV-skjermen.

– Min tese er at alt begynte den natten 4. november 1980 da Reagan slo ut Carter. Reagan var en slags nasjonal helt. Han var skuespiller og berømt, men i likhet med Trump var han også en ukyndig tullekopp. Likevel sjarmerte han seg inn med et maskulint budskap om at han skulle ta vare på USA. Dermed slo han ut den mildeste presidentkandidaten vi har sett. Den grønne presidenten, peanøttbonden, mannen med smilet. Den natten sa vi farvel til anstendigheten. Så kom turbokapitalismen og nyliberalismen og tok grep om kontinentet og den vestlige verden, sier Renberg.

– Tror du det samme vil skje denne gangen?

– Det ser ikke sånn ut akkurat nå, men vi mennesker har dårlig minne. Det er ikke lenge siden vi trodde at Trump aldri ville bli nominert. Så ble han nominert, og den ene politiske kommentatoren etter den andre stod fram og fortalte hvor overrasket de var. Kreftene Trump rører ved, fordi det ikke finnes forbud mot at slike som han får stille til valg, er åpenbart ufattelig sterke. Hvem vet hvem som sitter hjemme i redneck-Amerika og ikke fanges opp av alle meningsmålingene?, sier Renberg.

Les også: – Sangene handler om meg, på godt og vondt

Stjernelag

Flere kjente, unge musikere har bidratt til Renbergs nye singel. Blant dem er Anne Lise Frøkedal, kjent fra Harrys Gym og I Was A King, Olaf Olsen, som er trommeslager i Big Bang, og pianisten David Wallumrød. Renberg beskriver samarbeidet som givende.

– Det er uhyre givende å arbeide med folk som har så presis musikkforståelse og er i stand til å løfte materialet dit det skal. Her har jeg fått arbeide med et riktig stjernelag; Olaf Olsen, Alexander Flotve, Øystein Frantzvåg, Anne Lise Frøkedal, Olav Christer Rossebø og David Wallumrød, sammen med produsenten Bjarne Stensli.

Knapt et år er gått siden platedebuten "Ingen nåde", men Renberg er allerede i gang med å spille inn album nummer to, som den nye singelen vil være en del av. Han forteller at han trives godt med kombinasjonen forfatter og musiker.

– Sånn som jeg har det nå, synes jeg det er produktivt og givende. Jeg opplever det som at jeg får flere strenger å spille på. Jeg er musiker og har spilt og sunget siden jeg var liten, så for meg er ikke det noe nytt, men jeg har ikke tatt det til det samme profesjonelle nivået som med litteraturen før nå.

Hvorvidt hele det nye albumet vil være politisk, er for tidlig å si, mener Renberg.

– Vi har bare såvidt begynt innspillingen, så det blir for tidlig å si hvor det ender. Men jeg ønsker å være en oppriktig artist, og jeg kan love at alt blir spilt live og at det blir masse folkpop, sier han.

Mer fra Dagsavisen