Bilde 1 av 3
Kultur

Siste runde på platespiller’n

Hver gang noen prøver å kutte i sendetiden til Harald Are Lund, blir det lytterstorm. Men denne gangen nytter det ikke å protestere: Etter 50 år i NRK er det slutt.

– Om det er noen andre som har vært på lufta like lenge som meg? Nei... det kan ikke være så mange, funderer Harald Are Lund.

I dag fyller Harald Are Lund 70 år. I 49 og trekvart av dem har han hatt faste musikksendinger på NRK, flere timer i uka. Prog, punk, eksperimentell elektronika, frijazz, avant folk, indisk raga og Raga Rockers går over i hverandre, i det som bare er blitt lyden av Harald Are Lund.

Han gikk inn døra på Marienlyst i februar 1967 og er snart den siste igjen av sin generasjon NRK-ansatte.

– Men det er en til her som begynte samtidig med meg: Han er nattevakt. Jeg ser ham rundt i gangene av og til. Det er stort sett bare oss to her om nettene.

De siste par årene har han laget den ukentlige to-timers sendingen «Harald Are Lund spiller sitt liv» på P13. Den sendes midt på lyse søndagen, men spilles inn midt på svarte natta, den tiden på døgnet da radiomannen Harald Are Lund trives best. Hver torsdag kveld har Harald Are Lund kommet kjørende fra sitt hjem i Hedmark - han er Oslogutt, men flyttet på landet for et drøyt tiår siden for å få plass til bøker og plater. Vel framme på Marienlyst fyrer han opp pc-en, åpner ukens platebunke og hører gjennom lydfiler, og gjør seg klar til å spille inn ukens sending.

– Sånn i ett-tida på natta er jeg klar. Da spiller jeg rett inn, til klokka tre. Så kjører jeg hjem i morgentimene.

Hver gang noen prøver å rokke ved Harald Are Lunds sendetid på NRK, skaper det lytterstorm. En ellers temmelig taus fanskare reagerer i tusentall. Senest i 2008 da Harald Are Lund, som eldstemann på ungdomskanalen P3, fikk halvert sin sendetid. Det skapte debatt om NRKs allmennkringkasteroppdrag, og nådde helt opp til Kringkastingsrådet. Hovedpersonen selv kunne fornøyd konstatere «det er eksepsjonelt at så mange engasjerer seg for et musikkprogram. Kanskje det har vært mer enn bare et musikkprogram. Kanskje det har vært kulturformidling».

Men denne gangen er det ugjenkallelig slutt. Eventuelle protester er fåfengt.

– Jeg har vanlige sendinger ut oktober. Etter det blir det repriser ut året. Så jeg fortsetter på P13 som et spøkelse. Og det passer jo bra, siden det er et etermedium, smiler Harald Are Lund, fornøyd med sitt eget ordspill.

I hjørnet av studioet hans står en enorm platespiller på solide bein, med flere armer for avspilling av forskjellige formater.

– Denne kan også spille 78-plater. Det var formatet jeg begynte å samle på i 1956, før 45-singlene tok over. Jeg har vært med gjennom alle formater fra 78 til WAV. Nå er alt filer. Det trives jeg ikke så godt med. Jeg liker den fysiske følelsen av å holde i en plate eller et cd-omslag. Det er bare Feldberg og jeg som bruker denne, sier Lund og legger lokket på platespilleren igjen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Harald Are Lund vokste opp på Teisen i Oslo og var i vennekretsen rundt Pål Steigan og Tron Øgrim på Teisen gymnas. Der var han med på å stifte Bryn-Hellerud SUF, men radioen reddet ham fra AKP utover 70-tallet.

– Først var det skuespiller jeg hadde lyst til å bli. I filmer, a la James Dean. Jeg var med i skoleteater, og da jeg hadde begynt å studere, i 1967, så jeg en annonse for inspisient i Radioteateret. Jeg hadde alltid vært interessert i Radioteateret. Jeg kom til intervju, de sa «du kan starte neste uke»; så jeg møtte opp i radioresepsjonen kl åtte mandag morgen, og siden har jeg vært her.

Han ble invitert til å delta på barne- og ungdomsredaksjonens kurs i programproduksjon, og laget prøvesendingen «Hva er psykedelisk musikk» (Lunds svar var bl.a Blues Magoos og Jefferson Airplane). Så fikk han lage musikksendinger for barn, før han ble han spurt om å overta programmet «Platespiller’n» i januar 1968. Og siden har Harald Are Lund spilt musikk non stopp på NRK Radio.

– Jeg har vært sammenhengende på lufta siden sommeren 1967. Det har vært et fantastisk privilegium å spre min musikksmak på riksdekkende radio hele denne tiden, konstaterer Harald Are Lund.

– Grunnen til at jeg i det hele tatt fikk begynne med dette, var at NRK bare hadde en radiokanal, og siden NRK er en allmennkringkaster, kunne de ikke bare spille klassisk og jazz lenger. De måtte ha populærmusikk også. Holdningen var «vi må jo ha noen som kan gjøre det - hvorfor ikke han?». Og sånn har det vel fortsatt.

Siden har Lund forsåvidt gått bort fra den populære musikken, og har fylt eteren med underlige toner. Programmene hans har hatt utgangspunkt i ambient, metal, blues, punk/postpunk, psykedelisk rock, jazz, og/eller en kombinasjon av alt dette. Etterhvert er det stadig færre som klager til NRK over bråket, og han har kunnet nyte en stadig stigende anseelse blant den tause majoritet av radiolyttere. Kanskje er det ingen annen enkeltperson som har hatt større innflytelse på musikksynet og musikksmaken til norske rock-interesserte.

– Mange har det inntrykket at jeg bare spiller høy og stygg musikk. Men jeg gjør jo ikke det? Jeg synes jo jeg spiller bra musikk. Og jeg tar hensyn til lytterne, jeg vil jo at flest mulig skal høre på sendingene mine. Den mest utfordrende avant garde-musikken har jeg overlatt til Svein Terje Torvik, sier Lund, idet han viser videre til sin kollega på NRK P13 som nå tar over stafettpinnen.

– Det er klart det blir rart å forlate alt dette, medgir han.

– Men i sommer måtte jeg ta ut all ferie og alle opptjente fridager. Det ble ni uker. Og det å gjøre akkurat hva jeg ville i ni uker uten å tenke på deadline, det var deilig.

– Så hva gjorde du i de ni ukene?

– Ingenting!

Ved alle NRKs kanalnyskapninger har Harald Are Lund vært førstemann over. Da NRK gikk over fra enkanalradio til P2, var han på P2. Da NRK utvidet til tre kanaler, var han førstemann på P3. Han var førstemann over på P13 også, ved inngangen til digitalepoken.

– Da NRK skulle starte opp P13, ble jeg spurt om jeg ville være med over på den nye kanalen. Og det kunne jeg jo gjerne. De håpet vel at endel av lytterne mine skulle følge meg over på kanalen og dermed kjøpe digitalradio.

– Det bør være en av allmenkringkasterens viktigste oppgaver å løfte fram musikk som er utenfor allfarvei, ikke gjemme den bort. Men NRK har alltid behandlet populærmusikken stemoderlig. Det er ikke blitt bedre med årene. Snarere tvert imot, sukker Harald Are Lund.

På selve dagen blir det feiring med venner, det vil si dagen etter, for kollega og mangeårig sidekick Thomas Feldberg er programleder direkte på «Stjernekamp» i beste sendetid lørdag kveld og kommer ikke unna.

– Jeg kunne fortsette til fylte 70 fordi jeg hadde et uavbrutt arbeidsforhold i NRK, gjennom 50 år. Jeg har valgt å stå i jobben så lenge jeg kunne, og jeg sa ja til å fortsette med sendingene ut oktober. Fordi jeg fortsatt er lysten på å få spilt musikken jeg liker.

Da Harald Are Lund gikk over til P13, var meningen at han skulle lage en retro-sending.

– Egentlig skulle jeg ikke spille ny musikk, forteller Harald Are Lund.

– Men jeg klarer ikke la være. Det sitter i blodet. Det kommer så mye bra nye utgivelser hver uke!

Spillelisten foran ham inneholder en typisk Lund-miks av ny Grumbling Fur, klassisk Dead Moon, fast Captain Beefheart-innslag (han har spilt Captain Beefheart i hver sending siden 1993), og en hyllest til den norske psykedelia-helten Lars Pedersen («han burde fått Spellemannsprisen forlengst». Så går Lund på lufta, og den kjente stemmen begynner:

«Velkommen til programmet «Harald Are Lund spiller sitt liv». Det livet pågår jo fortsatt. Så her fortsetter jeg med helt ny musikk, av et band som du kanskje ikke kjenner...».

Mer fra: Kultur