Kultur

Forsvarer reisen

– En sjelden og viktig sjanse, sier kulturministeren om konferansen hun velger fremfor å legge fram kulturbudsjett i dag.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Dette var ikke noe enkelt valg, men jeg takket ja til konferansen, fordi det er en sjelden anledning, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til Dagsavisen, på telefon fra Vatikanet.

Når statsbudsjettet legges fram i dag, er kulturministeren ikke til stede ved fremleggingen av sitt eget kulturbudsjett. I stedet skal hun holde innlegg på den internasjonale konferansen «Sport At The Service Of Humanity» i Vatikanet. Paven åpnet konferansen i går ettermiddag, og i dag klokken 14 står Linda Hofstad Helleland på listen over talere, sammen med blant andre Johann Olav Koss og den jordanske prinsen og IOC-medlemmet prins Feisal al Hussein.

Les også: Drar til Vatikanet - dropper kulturbudsjettet

– Dårlig budsjett?

At kulturministeren valgte en konferanse hos paven framfor framlegging av kulturbudsjett, har vakt sterke reaksjoner i både kulturliv og politikk.

– Denne regjeringen prioriterer ikke kultur. Da er det kanskje mer inspirerende for Helleland å være i Vatikanet, kommenterte Arild Grande (Ap), mediepolitisk talsmann og medlem i kulturkomiteen, til Dagsavisen.

– Budsjettet er enhver statsråds viktigste sak. Er dette kulturbudsjettet så dårlig? kommenterte Bård Vegar Solhjell (SV).

Filmforbundets leder Sverre Pedersen mener kulturministerens fravær er bekymringsfullt. Norsk museumsforbunds leder Liv Ramskjær er skuffet og uttalte til Dagsavisen: «Når hun drar på en idrettskonferanse på denne dagen, sender hun et signal om at det er idrettsdelen av kultur- og idrettsdepartementet hun prioriterer».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Invitert

– Dette er en sjelden og viktig mulighet for Norge til bidra på en internasjonal talerstol i arbeidet med å fremme FNs bærekraftsmål, kommenterer Linda Hofstad Helleland.

– Jeg er invitert til en internasjonal konferanse som paven i samarbeid med FNs generalsekretær og IOC-presidenten har tatt initiativ til, om hvordan vi kan nå fram til unge for å nå FNs bærekraftsmål. Her har vi mye å bidra med, særlig med tanke på Norges stolte likestillingshistorie. Det vil jeg legge vekt på under konferansen, sier Helleland.

– Norge sitter i FNs pådrivergruppe for bærekraftsmål. Det er en prioritert oppgave for Norge å bidra til å fremme FNs bærekraftsmål.

– Dessverre falt denne konferansen sammen med fremlegging av statsbudsjettet. Men jeg tar flyet tilbake tidlig fredag morgen for å delta i debatter og svare på spørsmål rundt statsbudsjettet, sier Helleland.

– Dette er en konferanse om idrett, og Norsk museumsforbund mener...

– Hvem har sagt at det er en konferanse om idrett?

– Konferansen heter «Sport at the service of humanity».

– Det er en konferanse om hvordan idrett og tro kan fremme FNs bærekraftsmål, understreker kulturministeren.