Kultur

Mer teater til Oslo-barna

Det første rødgrønne kulturbudsjettet på snart 20 år vil sette Oslos barn og unge først. Men budsjettet er verken stort eller visjonært, mener Høyre.

Det er et langt sprang fra kjemperegningen på 325,4 millioner kronersom Oslo-byrådet må betale for Munch-museets flytting og «dobbeltdrift» i året 2020, til en av de minste postene på det rødgrønne byrådets kulturbudsjett som ble lagt fram i går. Men den lille posten vakte i alle fall stor glede. Det nye prosjektteateret for barn, «Tigerstadsteatret», fikk for første gang tilskudd på en halv million fra Oslo kommune. Tildelingen ble spesielt trukket fram av kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) i går, som eksempel på at hun gjerne vil løfte fram kultur for Oslos barn og unge.

Les også: Gir tilskudd til miljøvennlig strøm i Tøyenparken

«Småpenger»

Wenche Viktorsdatter Paulsen og Hilde Brinchmann fra Tigerstadseatret var i alle fall strålende fornøyde med tildelingen. De har holdt på et knapt år, og brenner for at Oslo skal få sin egen teaterscene for barn. Det har ikke byen fra før.

– Du kan kalle det småpenger, men for oss er det en viktig anerkjennelse. Det betyr at byrådet heier på initiativet vårt, og at vi kan gjennomføre planene våre det neste året, sier Hilde Brinchmann til Dagsavisen.

Tre av i alt 44 nye søkere som for første gang får tilskudd fra Oslo kommune, er alle barneteatre. Oslos kulturbyråd vil også satse spesielt på fotoprosjekter, og gir for første gang tilskudd til Nobels Fredssenter.

– Et løft for kulturen

Samlet har rammene for kulturtilskudd i Oslo økt med 8,51 millioner kroner siden forrige borgerlige budsjett, til 254, 1 millioner, ifølge kulturbyråd Rina Mariann Hansen. Hun er fornøyd med det:

– Jeg mener det er et bra løft vi har fått til på kulturtilskuddene. Det er rekordmange søkere i år, og det er tydelig at det er stor utålmodighet og forventninger til en rødgrønn kulturpolitikk i hovedstaden. Vi løfter fram mange nye søkere, og vi prioriterer barn og unge i Oslo. Vi prioriterer også film, som en oppfølgning av den filmmeldingen vi allerede har lagt fram, og vi ønsker oss en filmfestival i Oslo. Vi har derfor valgt å støtte Oslo Pix, sier hun til Dagsavisen.

Utenom kulturtilskuddene er kulturbyråden glad for at finansieringen av Munch-museet i flytteåret 2020 nå er inne i budsjettene for første gang.

– Vi har fått på plass et stort nok driftsbudsjett til at vi kan drive to museer samtidig i flytteåret, slår hun fast.

Les også: Slik får de mer penger enn Fabian & co.

– Lite visjonært

Høyres fraksjonsleder i kultur og utdanningskomiteen, Said Begum, er ikke særlig imponert over de rødgrønnes kulturbudsjett.

– Jeg må si det er overraskende lite de rødgrønne får til på kultur, når man vet at de har et mye større økonomisk handlingsrom enn det vi hadde i byråd. Slik sett er dette et lite visjonært budsjett, sier Begum til Dagsavisen.

– Ser man på de enkelte postene, viderefører de i stor grad satsingen fra det forrige byrådet. Noen er ikke engang prisjustert, slik at det faktisk betyr kutt. Ta Oslo Nye Teater, som får 80 millioner. Det er akkurat det samme som de fikk i 2016, sier Begum.

– Det overrasker meg også at ikke har styrket Kulturskolen, som trenger å få økt kapasiteten siden mange barn fortsatt står i kø. Det lovet de rødgrønne å gjøre i valgkampen. I stedet har de kuttet med 100.000. Hvis de er så opptatt av barn og unge, hvorfor har de da gjort dette? spør Begum retorisk.

Les også: Byrådet vraker toppidretten