Kultur

Gir tilskudd til miljøvennlig strøm i Tøyenparken

Tre millioner til permanent strøm og vann i Tøyenparken får Øyafestivalen til å juble.

– Dette tolker vi som et signal om at Oslo kommune ønsker å ha oss på Tøyen, sier Øya-festivalens miljøsjef Ingrid Kleiva Møller.

I går skrev Dagsavisen om at Øyafestivalen etterlyser en langsiktig leieavtale i Tøyenparken. Den nåværende avtalen løper ut i 2018. I dag ble Oslo-budsjettet lagt fram, og en av satsingene fra miljøbyrådet var tre millioner kroner til permanent vann- og strømtilførsel i Tøyenparken.

Les saken her: Øya ber om Tøyen-avklaring

Miljøvennlig

– Byrådet vil støtte opp om et rikt kulturtilbud på Tøyen, og vil at det skal være mest mulig miljøvennlig. Når kommunen i større grad tilrettelegger for strømuttak, vann og internett, kan vi stille strengere miljøkrav til arrangørene, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg i en pressemelding.

– I 2009 erstattet vi dieselaggregater med midlertidige strømstasjoner. Det ga en stor miljøeffekt og også en økonomisk besparing. At vi nå får permanent strøm i parken, gjør det lettere for oss og andre som bruker parken til arrangementer. Vi håper dette er starten på en større satsing fra kommunen for utendørsarrangører å kutte ut forurensende aggregater, sier Ingrid Kleiva Møller.

Knutepunkt

Øyafestivalen er en av de store støttemottakerne på kulturbudsjettet i Oslo, på grunn av knutepunkt-ordningen: Der utvalgte festivaler får fast årlig støtte over statsbudsjettet, med utgifter fordelt 60/40 mellom stat og kommune. Stortinget vedtok i fjor å avvikle ordningen og overføre knutepunktfestivalen til å søke støtte hos kulturrådet. For 2017 opprettholdes imidlertid knutepunkt-støtten midlertidig, slik at Øyafestivalen også i 2017 får 1.500.000 i støtte fra Oslo kommune.

Søsterfestivalen Miniøya, en barne- og familiefestival som også finner sted i Tøyenparken, har fått økt støtten på årets budsjett, fra 650.000 til 800.000.

Øyafestivalen er Norges største musikkfestival, og har funnet sted i Tøyenparken siden 2013, etter at festivalen måtte flytte ut av Middelalderparken som følge av utbyggingen av Follo-banen.

Les også: Mer teater til Oslo -barna