Kultur

Øya ber om Tøyen-avklaring

Det haster for Øya å få vite om om festivalen kan bli på Tøyen. Nå etterlyser de svar fra kommunen.

– Vi får leiekontrakt av kommunen fem år om gangen. For å sette dette på spissen: Vi måtte egentlig hatt beskjed allerede i fjor om vi måtte finne et nytt sted å være etter 2018.

Dette sier daglig leder for Øyafestivalen, Tord Rønning Krogtoft.

I sommer fant Øya-festivalen sted i Tøyenparken for tredje gang. Øya er Norges største musikkfestival, og i år hadde festivalen økt kapasiteten til 14.000 solgte billetter hver dag. Under sommerens festival var kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) med på befaring.

Festivalledelsen har nå fulgt opp befaringen med brev til kulturbyråden.

«Øya trenger langsiktighet og forutsigbarhet i leieforholdet til Bymiljøetaten og Oslo Kommune. Vår nåværende leiekontrakt gjelder til og med 2018», påpeker festivalen, og ber om formell avklaring i løpet av høsten.

Les Alt om Øya 2016

Måtte flytte

Det var etter sommeren 2012 at Øya-festivalen måtte flytte fra Middelalderparken, grunnet Jernbaneverkets utbygging av Follo-banen.

– Vi er vokst til å bli en stor festival og en stor organisasjon. Festivalen er enda større nå enn vi var i Middelalderparken, sier Tord Krogtoft.

– Flyttingen til Tøyenparken har vært en suksess. Tøyenparken fungerer godt for oss, og vi har en god dialog med kommunen. Men hvis Tøyenparken blir utilgjengelig fra 2019, er vi nødt til å tenke nytt allerede nå.

– Det er krevende å legge nye planer, det er krevende, og ikke noe vi kan gjøre på et års varsel, understreker Krogtoft.

– Da vi flyttet fra Middelalderparken, hadde vi planer om å flytte tilbake etter leieperioden i Tøyenparken. Nå vet vi ikke om utbyggingen i Middelalderparken vil være kommet langt nok til at området vil være klart fra 2019.

Festivalen påpeker også at både større langsiktige planer – som eventuelt badeland på Tøyen – og mindre endringer i parken, som søppelstativ og sykkelstativ, har ringvirkninger for Øya-området.

– Signalene fra kommunen er at vi kan fortsette i Tøyenparken. Så er planlagt flere byggeprosjekter og endringer i parken som også vil ha ringvirkninger for Øyafestivalen. Dette trenger vi også å vite om i god tid, sier Krogtoft.

Skjønner Øya

– Jeg skjønner godt at Øya ønsker en langsiktig avtale, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen, og understreker:

– Øya-festivalen er viktig for Oslo. Den markerer Oslo som kulturby både nasjonalt og internasjonalt. Vi har gode erfaringer med Øya som leietager. Men det er Bymiljøetaten som står for forhandling av leiekontrakten. Jeg er sikker på at dette vil finne en løsning,

– Vi har forståelse for at Øyafestivalen har behov for forutsigbarhet. Men samtidig må vi forholde oss til leieavtalen og behandle en eventuell søknad om forlenget kontrakt på normal måte, kommenterer Bymiljøetatens presseansvarlige Monica T. Olsen.

Les også: Øya er blitt større