Kultur

Bytt ut storbyklassikerne!

København, Barcelona, London eller Roma – nå igjen? Tenk nytt! Her er de gode alternativene, som er minst like hyggelige, mindre turisttette – og vel så opplevelsesverdige.

Bilde 1 av 10

Istedenfor Barcelona–Valencia

Barcelona er fantastisk–men er blitt altfor, altfor overfylt! Spanias tredje største by byr på bedre plass, lunere atmosfære, hyggeligere folk, innovativ kultur og like minst fine bystrender. Sjekk ut den futuristiske Kunst- og vitenskapsbyen, tegnet av bysbarnet og stjernearkitekten Santiago Calatrava, som også inneholder et av Europas største akvarium og et vitenskapsmuseum. Etterpå utforsker du den kjempekoselige gamlebyen og bykatedralen, der den hellige gral muligens befinner seg. Kjør deg ned med deg et glass horchata (tørstedrikk laget av vann, sukker og jordmandler) på Plaza Santa Catalina. I den fjonge bydelen Eixample kan du se mange eksempler på den spanske modernistastilen, og den er også et bra sted for shopping. Ta en rusletur i den ni kilometer lange byparken som er anlagt i elven Rio Turias gamle løp. Nyt juice presset av landets beste appelsiner–gjerne tilført cava og Cointreau–og vips har du en Aqua de Valencia! Ferske, lokale godbiter får du også kjøpt på det matmarkedet Mercado Central, en fest for både gane, nese og øyne. Perfekt for en strandpicknick på en av byens tre sandstrender, som Playa de Malvarossa, litt utenfor sentrum, der paellarestaurantene ligger tett i tett. Det hevdes at retten ble oppfunnet her i Valencia. Originalversjonen inneholder kanin og kylling–og noen ganger også snegler! Du får også de klassiske kylling- og sjømatvariantene.

Om det ikke er så farlig med badetemperaturene, reiser du til byen i mars, da den spektakulære Fallas-festivalen går av stabelen, med opptog, fyrverkerier og digre figurer i pappmaché.

Slik kommer du deg dit: Du kan fly (med SAS eller Norwegian) til Madrid, Barcelona eller Alicante (beste alternativ, tog 1,5 timer) og ta hurtigtog eller buss til Valencia.

Spise & sove:

Hospes Palau del Mar er et lekkert boutiquehotell med bra beliggenhet. Dobbeltrom fra 1660 kr.

Paella på en strandrestaurant er et must. Gå der de lokale går! Ellers er La Pepica på Playa de Malvarossa et klassisk valg. Ellers anbefales superstjernekokken Quique Dacostas gastrobarer Mercatbar, med deilige tapas- og risretter, eller Vuelve Carolina, som har michelinrestauranten El Poblet én trapp opp.

Les også:

Istedenfor Roma–Milano

Mens Roma handler mest om det gamle Italia, handler Milano like mye om det nye. Selv om den ikke har ikke sjarmen og skjønnheten til Roma, Venezia eller Firenze–er byen er mye mer enn fotball, fashion og forretninger. Byen sikter på å bli Italias nyskapende kulturelle hovedstad–med fokus på design, arkitektur og en rekke fantastiske kunstmuseer. Dessuten føles bylivet mer autentisk i Milano, og du slipper flodbølgene av turister.

Hovedattraksjonen er Duomoen, byens spektakulære katedral, der det er et must å ta en tur på taket. Etterpå kan du beundre fasjonable shoppingarkaden Galleria Emanuel Vittorio II, før en skikkelig kunst- og museumsrunde. Leonardo da Vinci bodde 20 år i Milano, der han blant annet laget mesterverket «Nattverden».

De siste årene har Milano også fått en skikkelig makeover. En helt ny bydel, Porta Nuova, har vokst fram, og flere av de gamle industribygningene huser nå spennende museer, som Museo delle Culture og Armani-museet. Utforsk også det bohemske arbeiderstrøket Brera og nyt en aperitivo ved kanalene i Navigli, som nå er bundet sammen det nyrenoverte industrihavnområdet Darsena, før du kanskje får med deg en opera på berømte La Scala.

Og kle deg pent! Milano er fortsatt en av verdens viktigste design- og motebyer, og de vakreste plaggene og interiøret får du kjøpt i de lekre butikkene i «det gylne rektangel», samt i den lille, fasjonable gatestubben Corso Como. Stikk innom den fantastiske mote-, bok og designbutikken i nummer 10, som også har en hyggelig café og restaurant.

Slik kommer du deg dit: SAS og Norwegian flyr direkte til Milano. Ryanair flyr til Bergamo, cirka en times busstur unna.

Spise & sove:

Hotell i Milano er svindyrt! The Yard Hotel er et kult, moderne hotell med masse karakter. 2000 kr for et dobbeltrom.

Milano er aperitivoens hovedstad! Mellom klokken 18 og 20 får du gratis snacks eller buffémat på kjøpet. Best på barene rundt Naviglis kanaler! Er du fortsatt sulten, booker du bord på michelin-osteriaen Al Pont de Ferr, eller spiser en ekte cotoletta alla Milanese på El Brellin i samme område.

Les også: Matglad i Milano

Istedenfor London–Dublin

London er et pulserende univers–Dublin får deg ned på jorda igjen. På en utrolig sjarmerende måte. Irlands hovedstad er storbyen med landsbyfølelse, usnobbet, men kul, enkel å ta seg fram i, men tettpakket med opplevelser. Du får med deg akkurat det du mest ønsker deg på både en kort og en lang helg, enten du er ute etter kunst og kultur, historie, nye shoppingtrofeer eller (og ja, det er jo egentlig derfor vi drar dit) skikkelig godt øl. Her blir man bare glad for klassisk drittvær–den perfekte en unnskyldning for å gå rett på pub! Reis gjerne alene–irene er det mest snakkesalige folkeslaget i hele Europa.

Bare kom deg ut av det noe turistfelleaktige Temple Bar-området. De trange smågatene mellom koselige Drury Street og handlepromenaden Grafton Street har mange kule småbutikker, puber og barer. Livlige, bartette Fade Street yrer av lokalt liv–i all slags vær. Det er også mulig å besøke Guinnessbryggeriet, for å se hvordan ølet framstilles. Prøv gjerne varianten med blackcurrant–solbærsirup. Finn deg også et sted med livemusikk, den ekstreme energien i den irske folkemusikken gir deg garantert gode vibber!

Føler du trang til litt nye vibber, drar du ut til det renoverte havneområdet Docklands, med ruvende glass- og stålpalass signert stjernearkitekter som Daniel Libeskind, der selveste Google holder til.

Høsten er også festivaltid i Dublin, med stor aktivitet på alle byens scener og utesteder. Og alt foregår på engelsk!

Slik kommer du deg hit: Ryanair flyr direkte fra Rygge, SAS og Norwegian fra Gardermoen.

Sove & spise:

Brooks Hotel har super beliggenhet og lekre rom fra 1500 kr www.brookshotel.ie

To autentiske favorittpuber er The Long Hall og The Stag‘s Head, med interiør fra viktoriatida. God, fast føde får du på michelinrestauranten Chapter One, eller litt rimeligere på Bloom Brassierie–eller på den livlige gastrobaren Fade Street Social.

Les også: Reisetips til gøyale Dublin

Istedenfor København–Århus

Nordmenn elsker København! Men Århus, Jyllands herlige «hovedstad», er et utmerket alternativ. Byen er dessuten også blitt kåret til beste shoppingby i Skandinavia. Utforsk det koselige Latinerkvarteret, proppfullt av spesialbutikker, fra dansk design til retro og vintage, og mange hyggelige cafeer. Det er også koselig å rusle langs kanalen ut til Træskibshavnen og Århus Ø.

I Den gamle by, Århus´ svar på Folkemuseet på Bygdøy, Kan du reise tilbake i tid, med 57 bygninger fra ulike tidsepoker. Mums i deg vaniljekranser, fnis over hippiekollektivet og nikk gjenkjennende i de gamle butikkene. Plakatmuseet har mer enn 400.000 plakater fra hele verden.

Århus er også en fet kulturby. På det spenstige kunstmuseet ARoS kan du se kunst i verdensklasse, før du sjekker konsertprogrammet på Musikhuset. Det er også mange artige mindre museer.

Og ta gjerne med familien. Besøk byens eget Tivoli, Friheden, eller ta en dag i Djurs Sommerland eller Randers Regnskov, en kort kjøretur unna. Utenfor byens moderne bibliotek er det også kule lekearealer. Moesgaard Museum, med fokus på arkeologi og etnografi, er også vel verdt et besøk, også for sin innovative arkitektur og utstillinger.

Neste år er dessuten ekstra mye som skjer, da er nemlig Århus europeisk kulturby!

Slik kommer du deg hit: Sun Air flyr direkte fra Oslo til Århus, og Norwegian og SAS til Billund (1 time og 15 minutters kjøretur unna). Det tar halvannen times å kjøre fra Hirtshals, om du tar en av danskebåtene dit.

Spise & sove:

Superkoselige Aarhus Guldsmeden byr på økologisk frokost i Latinerkvarteret. Dobbeltrom til 1.200 kr.

Århus er en super matby. Prøv matlykken i matgatene Jægerborgsgade eller Mejlgade. Frederikshøj, Gastromé og Substans har hver sin Michelin-stjerne, nordisk- og franskinspirert kjøkken. BiB Gourmand-restaurantene Hærverk og Pondus er litt rimeligere. ARoS Food Hall byr også på kvalitetsmat med utsikt!

Les også: Familiemoro i og rundt Århus

Mer fra Dagsavisen