Kultur

Sognefjordens små hotellperler

Innerst i Sognefjorden finnes det flere små, unike overnattingssteder – for enhver lommebok. Her har du tre av dem. Tone Rønning Vike og Bjørn Vike fikk nok av bylivet i Bergen, og skapte sin egen gårdshotellperle i Aurland.

Bilde 1 av 10

– Mange tror at vi vi nå lever drømmelivet på landet. Men det gjør vi IKKE! Noen ganger er det et mareritt! flirer Tone, med ett av tre barn plassert på hofta og to andre ute på vift, mens hun svarer på telefoner som ustanselig ringer, intervjues, hilser på tilbakevendte gjester og ordner på sengebunner som på mystisk vis plutselig har løsnet.

Men ellers er det alt annet en kaos som preger det helt spesielle overnattingsstedet som har sprunget opp av familiegården Tokvam, som Bjørn arvet etter sin onkel, og som paret flyttet til i 2012.

– Vi var litt lei av middelklasselivet i Bergen, og ville gjøre noe helt annet, sier hun.

Nytt og gammelt

Sammen har paret reist to nye bygninger, restaurert et av Aurlands eldste hus fra 1700-tallet, og forvandlet det gamle eldhuset til et superkoselig spiserom med en diger grue, der en diger høvelbenk fungerer som anretning. Geitefjøset har blitt til et praktfullt privatkjøkken, med åtte meter under taket og et nesten like stort vindu, og nå er det låven, som er prydet med kule gatekunstmotiver, som står for tur.

Utenfor den vedfyrte badstua ute på tunet venter en deilig badestamp på såre vandrerlegger.

Paret har gjort det meste selv. Bjørn er nemlig byggmester med spesialkompetanse på restaurering av gamle hus og bygging av hytter i fjellet – mange av dem for Turistforeningen.

Les også: Hvor er det billigst å booke hotell? Gjennom hotellsøkemotorene - eller direkte?

Øltønner og designikon

Derfor er det ikke så underlig at mange materialer har fått nytt og kreativt liv på Aurland 29/2. Det store «tårnet» med glassfasade som rager opp av det største nybygget, er satt sammen av gamle vinduer Bjørn har samlet på. Panelet på ytterveggene er brent for hånd, en gammel konserveringsteknikk. Og husets kule, oransjefargede spiserom er egentlig en gammel røykestove de fikk kjøpt for 10.00 kroner.

Inne er det en herlig blanding av gamle skattefunn fra låver og gårdshus og nye og retro designgodbiter som paret har funnet på bruktmarkeder og hos norske designere.

– Det meste er ting vi har arvet, fått eller kjøpt brukt. Jeg jobbet i mange år som journalist og laget design- og arkitekturreportasjer blant annet for Dagens Næringsliv og Dagbladet, og lærte mye av det, forteller Tone, som har skapt sin helt egen stil.

Kalt opp etter fiskere

De ni koselige, lune rommene er alle unike, med tepper fra Iran, puter laget av gamle sarier fra India, designlamper fra Stockholm, rosemalte kister og tradisjonssøm fra Sognefjorden

Tilsynelatende har vær eneste detalj har en lang og morsom historie.

Vi faller unektelig litt ekstra for takværelset Ekman, med en svær, romantisk seng under to digre skråtakvinduer, gjør at du bokstavelig talt kan sove under stjernene.

Rommene i eldstehuset har fått navn etter berømte fiskere, som i århundrer har strømmet til dalen for å fiske laks og sjøørret. Også til gården på Tokvam.

– Aurlandselva, som renner rett her ute, er en av landets beste sjøørretelver, forteller Tone, som også tilbyr fisketurer til gjestene sine.

Langs elva, eller i robåt – her er det ikke noen rib. Paret har nemlig en visjon om at folk skal ta tilbake tiden mens de er her. Gå sakte. Leve sakte.

Les også: Ville og vakre Utladalen

Sakteturisme

– Derfor har vi minimumsopphold på to dager. Vi vil at folk skal ta seg tid og virkelig nyte alt det flotte vi har å by på her. Vandre i Aurlandsdalen, på fjellet, fiske, utforske fjordene og besøke mange av de små håndverksprodusentene her, påpeker Tone, som mener at kommunen bør satse mer på turister som blir og bruker området, enn å bare gjøre seg lekre for cruiseturistene i Flåm.

– Aurland er dopa på cruise. Vi bør heller profilere området som det vandremekkaet det er, og ha turister som blir lenger og bruker mer penger, sier hun.

Paret arrangerte også en stor Gåfestival i fjor, som også vil arrangeres første helg i september neste år.

Ellers tilbyr paret også fluefisking, skreddersydde aktiviteter og guidede turer i lokalområdet og skiguiding.

Økologisk mat

Mesteparten av maten som lages på gårdshotellet er økologisk, og til frokost serveres blant annet ekte geitost fra Undredal og hjemmelaget müsli.

Mye som havner på tallerkenene hentes i egen kjøkkenhage, sirlig kantet med sherpabygde steingjerder, som nesten får oss til å føle at vi er i en landsby dypt inne i England.

– Vi vil også etter hvert forsøke å sertifisere oss som en økoturismebedrift, forteller den driftige hotelldirektør-gårdskona.

Rompriser fra 1800–2500 kr for et dobbeltrom. Fiskerhuset passer bra for familier eller grupper, med eget kjøkken og stuer. www.292aurland.com

Seng & eple

Den den andre siden av fjorden, i idylliske Solvorn, byr Eplet Bed & Apple på husly under tak og i tipi – og fjordens beste, hjemmepressede juice.

Det gamle lensmannskontoret i bygda er nemlig omgjort til gjestehus, der du blant annet deler stue, kjøkken, klatrevegg, bibliotek, terrasse, grill, hage, hengekøyer og slakkline med de andre besøkende – så det passer best for de litt sosialt anlagte.

– Jeg havnet her litt tilfeldig etter studiene, og drev den lokale nærbutikken. Etter hvert kjøpte jeg dette huset, som en gammel slektning hadde eid, rimelig, og begynte å leie ut til noen sommergjester. I tillegg kjøpte jeg inn en eplepresse for å gjøre noe med all frukten som fantes i hagen her. Og så ballet det plutselig på seg, forteller Trond Henrik, som også har tatt Eplet til ettternavn.

10.000 flasker

I dag produserer han og samboeren Agnethe Lund mer enn 15.000 liter nydelig juice av blant annet eple, bringebær, solbær og blåbær. 10.000 flasker sendes ut til ulike tilbydere på Vestlandet – og selges i resepsjonen.

– Vi kunne solgt mye mer, men vi ønsker ikke å ekspandere. Vi er blitt store nok, synes de.

Paret leier også ut gode sykler, og deler villig ut kart over fine fot-, bil- og sykkelturer i området.

Utenfor gjestehuset står sirlige rader med epletrær og bringebærbusker, og i grønnsakhagen du kan plukke ferske grønnsaker til middagen, mot å luke en liten stund – eller betale 25 kroner som takk.

– En dame lukte i flere timer her for litt siden, helt frivillig. Hun synes det var så koselig, ler Lund.

Les også: Drømmehotellenene i naturen 

Tipi-glamping

Vil du ha en litt annerledes natt, kan du også prøve deg på glamping på myke madrasser plassert på paller i de nye tipiene ute i hagen, der det også er plass til andre teltcampere.

Der kan du også spille crocketgolf og være med å flaskefore de små, ulne lammene som løper fritt rundt.

Men oppfør deg pent. I kjelleren er fortsatt den gamle fyllearresten intakt.

Dobbeltrom 690 kroner, trippelrom 890 kroner, sovesal 220 kroner. Tipi og teltcamping. www.eplet.net

Nostalgisk pensjonat

På Sanden Pensjonat kan du nyte moderne komfort i bestemorsstil.

Mesteparten av den verneverdige trehusbebyggelsen i Gamle Lærdalsøyri slapp heldigvis å bli flammenes rov under storbrannen i 2014.

Midt inne i hjertet av de blomsterpyntede smågatene ligger Sanden Pensjonat, der Jon Tamnes og Hallvard Trohaug siden 1994 har gjort alt de kan for å beholde den nostalgiske retrofølelsen, slik at du virkelig føler deg hensatt til en annen tid.

Designgodbiter

Det koselige huset ble oppført på 1840-tallet, men har i hovedsak fungert som pensjonat helt siden 1897.

– Vi har villet ta vare på det historiske, samtidig som du får moderne komfort. Kanskje du får litt følelsen av å bo hos bestemor, sier Tamnes, som også er daglig leder for fortidsminneforeningen i Sogn og Fjordane.

Rommene bugner av 1950-tallsperler og designgodbiter fra flere tiår, takket være parets mangeårige samlehobby og engasjement for gamle bygninger. Liker du stilen, bør du ta turen til bruktbutikken paret driver like rundt hjørnet.

Men flere av de åtte unike rommene på det miljøfyrtårnsertifiserte pensjonatet er også dekorert med mer moderne elementer, som samtidskunst på veggene og med sprek tapet med retrofølelse.

Nye impulser

– Lærdalsøyri har vært en viktig gjennomfartsåre og turistdestinasjon i hundrevis av år, og alltid fått mange impulser utenfra. Så det er naturlig å ta inn nye elementer også, sier Tamnes.

Pensjonatet har også en koselig bakhage, der du kan ta med frokosten ut.

Tamnes tilbyr i tillegg gjestene guidede rundturer blant de mer enn 160 vernede bygningene i sentrum, som i hovedsak er fra tidlig 1800-tall.

Dobbeltrom med felles bad fra 550–575 kr, store dobbeltrom med bad fra 975–1350 kr www.sandenpensjonat.no

Mer fra Dagsavisen