Kultur

Dansk sjov for hele familien

OK, danskene er nok hakket bedre enn oss på familieferier. I århusregionen, i hjertet av Jylland, kan du velge på øverste hylle mellom opplevelser for store og små!

1 av 8

1. God fornøyelse

Det er to ting du bør huske på når om du har tenkt til å tilbringe dagen på Djurs Sommerland: Allværsjakke – og et bukseskift.

– Fytti …! Nei, jeg har ikke tisset på meg!

En familiefar ser fortvilet nedover buksa, der en diger våt flekk rundt det aller helligste ser temmelig mistenkelig ut.

Da er det godt at det finnes et tørkeskap. Helfønings for 20 danske.

Men akkurat i det vi tror at vi er kommet vel i havn etter en raftingtur på Rio Grande, og turens bestemor trekker av seg regnhetta, skjer det igjen: En hemmelig luke åpner seg i «huset» like før avstigingsrampen, og en like rampete «dame» stikker hodet ut – og heller en hel bøtte vann ned i nakken hennes.

– Hyyyyyyyyl!

Og mere: – Hyyyyyyl!

Hvinene fra «Piraten», Danmarks største berg-og-dalbane, eller rutsjebane, som danskene så fint sier det, er nesten like inntrengende som fra fartsmonsteret «Juvelen», der deltakerne nesten kommer ut med sånne tegneserieaktige fartsstripefrisyrer etter den superraske, én kilometer lange turen.

– DEN var heftig altså! konkluderer turens tre norske prøvekaniner, Lilu (9), Amelia (11) og Petter (13).

Djurs Sommerland er et veldig godt alternativ til Legoland – spesielt om du ikke bare har tenåringer på slep som bare søker de råeste attraksjonene. Det bugner av kule attraksjoner i flere forskjellige temaområder, og de fleste utenom én kan kjøres av alle over 120 cm. Det nyrenoverte Bondegårdslandet er et gullfunn for de minste.

Årets nye karusell, Sjøulken sørger også for at det kan gå trill rundt – skikkelig fort – og bør derfor kanskje ikke nytes for raskt etter lunsj. Det er mange fine bufféalternativer med overraskende god og sunne matalternativer. Parken har dessuten store flotte grillområder der du kan nyte medbrakt. Kom imidlertid gjerne på en overskyet dag med litt fare for regn, for å slippe køene!

Inngang: 270 DKR for alle over to år, 420 DKR for to dager, noe rabatt for seniorer. Etterpå er alle aktiviteter gratis. www.djurssommerland.dk

2. Dyrisk moro

Regner det? Da kan du nyte tropetemperaturer innendørs i Randers Regnskov – selv om du garantert ikke vil være alene om det. Inne i de tre store kuplene bor det søte, merkelige, og livsfarlige skapninger fra Asia, Afrika og Sør-Amerika. I slangetempelet går du fritt rundt blant en 30-talls buktende skapninger. Som noen ganger også vokter knappen du skal trykke på for å få utgangsdørene til å åpne seg. Ikke få panikk! Også ute i kuplene er det mange frittgående raringer.

Ute har de svarte og flekkete jaguarene fått en ny innhegning, som til tross for en ny utedo (!) å slappe av på, virker litt for trang for det vakre paret.

Noen av de snåleste kreaturene er det imidlertid vanskelig å få øye på – bladskjærermaurene.

– De spiser ikke bladene selv, men forer den til en diger, underjordisk sopp de lever i symbiose med, forteller guide Caroline Vestergaard Mikkelsen. Soppen kan du se i en mørk kjellergang. Litt lenger bort må du ikke så sjokk når du trykker på den røde knappen som lyser i mørket, mens flaggermusene suser rundt ørene dine. Knappen tenner nemlig lyset i glasskapet med 10.000 kakerlakker! Iiiik!

Pris: 190 DKR for voksne, 100 (3-11 år) DKR for barn. www.regnskoven.dk

Les også: Dansk krohygge - de beste danske kroene

3. Fuglesjov

Svoooosj! Det er ikke hver dag en hvithodet amerikansk havørn med et flere meters langt vingespenn feier over hodet ditt – så solbrillene fyker.

Eller du kan få klappe en ekte transformer-ugle, som kan gjøre seg om fra fotball til sigartynn pinne på tre sekunder. Eller se Balder Hornugle sluke en kylling i ett glupsk slurp!

– Alt foregår på fuglenes premisser. De kan fly sin vei når de vil, sier «falkemannen» Flemming Sanggaard, som hele livet har dyrket sin store lidenskap natur, jakt og ville fugler.

I sommer kan du én til to ganger daglig oppleve det særdeles underholdende og interessante rovfuglshowet hans, der du kan få nærkontakt (noen ganger også litt ufrivillig!) med både fantastiske ugler, falker og majestetiske ørner.

Du kan også bli med traktoren ut og hilse på en ekte bisonflokk.

Inngang: 110 DKR voksne, barn (3-11 år) 70 DKR.

www.silkeborg-rovfugleshow.dk

4. Kunst & kos i Århus

Århus har også en rekke andre fine familievennlige attraksjoner. Det er kjempekoselig å rusle rundt i Den gamle by, byens svar på Folkemuseet på Bygdøy, som er som et levende museum (gå innom bakeren, nam!), og i Tivoli Friheden, en fornøyelsespark med fredagskonserter og aktiviteter i sommerferien. Du kan også trygt ta ungene med til AROS museum for moderne kunst – som er et av de beste i Europa. Start øverst, i Olafur Eliassons spennende regnbuegang med panoramautsikt, og kjenn fargenes fysiske virkning på kropp og sinn. I sommer vises også en rekke utstillinger i toppklassen. Ikke glem de to underste etasjene, der Grason Perry har vevd syrlig samfunnskritikk inn i de vakreste håndverkstradisjoner og De ni rom – viet interessant og underholdende video- og installasjonskunst. Ut oktober vises også en stor Robert Mapplethorpe-utstilling – med et eget fotostudio du kan leke deg i til slutt. Kult! Den enorme, ekstremt naturtro skulpturen «Boy» er også et must å få med seg.

Inngang: Voksne 120 kr, barn u/18 år gratis.

www.aros.dk

5. Stisykkelmekka

– Ikke følg de andre, sykl ditt eget tempo! Det er når du vil henge på andre med bedre teknikk, at ulykkene skjer, advarer Per Kristensen på Silkeborg MTB-centre.

Ingen fare. Vi konsentrer oss bare intenst om å følge den 30 centimeter smale stien som går i sikksakk mellom furutrær og grønnskimrende bøgeskov – og triller forsiktig over vedkubbe-bruene som proffene bumper over uten problemer.

– Silkeborg er Danmarks senter for «outdoor»- og «bikesport». Vi skal også bli Danmarks stisykkelhovedstad, og har som mål å lage Nord-Europas lengste sammenhengende anlegg, sier Kristensen, som forteller at byens stisykkellag samles hver tredje uke.

Da lager de mellom en halv og én kilometer ny sti. Til sammen har de nå lagt mer enn 25 kilometer med flotte sykkelstier. Tekniske sykler og utstyr kan leies fra 250 DKR. Du kan også kombinere sykkelturen med kajakktur den ene veien. Også introduksjons- og teknikkurs.

www.silkeborgmountainbikecenter.dk

Les også: Flere tips til familieferie i Danmark

6. Reis tilbake i tid

I få museer blir fortiden så levende som i dette prisbelønte museet. Her er både arkitekturen og innholdet like betakende – noe som er egnet til å fengsle både liten og stor. Bli med på oppdagelsesferd i oldtidens enorme gravhauger, følg en viking en hverdag i Århus, og møt selveste Lucy, vår fortidsmor, på evolusjonstrappen. I sommer vises også utstillingen «Gladiator – colosseums helter». Åpent daglig utenom mandager.

Inngang: 110–130 danske kr for voksne, barn gratis.

www.moesgaardmuseum.dk

7. Gå på «fjelltur»

Nei, Himmelbjerget er faktisk ikke Danmarks høyeste fjell. Men det må være verdens letteste nest høyeste topp å gå opp på. Fra parkeringsplassen er det 200 meter og maks ti meter stigning opp til toppunktet. Og ti meter videre opp i tårnet. Men utsikten er fin, og i sommerferien arrangeres de morsomme barneaktiviteter daglig på plassen nedenfor. Det høyeste fjellet? Det Ejer bjerge (172 m.o.h.). Men som forfatteren Roger Phil uttrykker det: Himmelbjerget er høyest i kraft av sitt navn!

Dagsavisen var invitert til århusområdet av turistkontoret.