Kultur

Festival mot olje- og våpensponsing

Samme uke som årets Kongsberg Jazzfestival går av stabelen, protesterer artister med egen motfestival.

Bilde 1 av 4

– Det virker som om det blir vanligere og vanligere at tvilsomme selskaper gjør seg synlige i kulturlivet.

Det sier Andreas Røysum. Han er selv aktiv innen jazz- og improvisasjonsmusikken, og har for lengst sett seg lei på oljenæringens massive tilstedeværelse i kulturen, men også aktører som Kongsberg Gruppen og H & M. Nå vil han ha økt bevissthet rundt det han kaller tvilsom sponsing.

Nødvendig reaksjon

– Jeg ser på kulturmarkeringer som manifestasjoner av overskudd, skaperkraft og glede, og syns det lugger veldig når våpenprodusenter og kleskjeder som benytter seg av barnearbeid involveres.

Røysum har startet opp festivalen Motvind som en nødvendig reaksjon på festivaler som sponses av tvilsomme aktører. At festivalen går av stabelen samme uke som Kongsberg Jazzfestival er alt annet enn tilfeldig. Kongsberg Jazzfestival har i mange år hatt oljeselskapet FMC Technologies som hovedsponsor, men mottar også midler av Kongsberg Gruppen som driver med droneutvikling og våpeneksport.

– Råttent rammeverk

Røysum tror den uetiske sponsingen går utover artister som må ta vanskelige valg.

– De tvilsomme selskapene har etablert seg i kulturlivet i så stor grad at det for mange ikke går an å drive med det de gjør uten å måtte gå på kompromiss med sine egne verdier. Jeg har mange venner som spiller på Kongsberg i år, men som samtidig syns det er hårreisende at festivalen mottar finansiering fra oljeutvinnere og våpeneksportører.

Han presiserer at han ikke vil rette noen pekefingre mot enkeltartister.

– Det er ikke deres feil at rammeverket de opererer innenfor er råttent.

Vanskelig å ha oversikt

Selv om Røysum tror flere artister må opptre på festivaler med uetiske sponsorer, ville han selv takket nei til en spillejobb på en slik festival.

– Men sånn som det er nå er det ikke nødvendigvis enkelt å i det hele tatt få med seg hvem som er involvert. Jeg spilte en konsert på Musikkens Dag i Oslo tidligere i sommer, og tenkte ikke noe mer over det, før jeg så et bilde på Facebook noen dager senere. Der sto jeg og lirte av meg foran et stort banner med H & M-logoer på. Nok et ekstremt treffende eksempel på hvor viktig Motvind og generelt økt bevissthet rundt sponsing er.

Utstillingsdukker

– Musikere settes ufrivillig opp som utstillingsdukker for en virksomhet de ikke støtter, sier Guro Moe i bandet MoE, som spiller under Motvind. Hun mener det er av høyst nødvendig og en selvfølgelighet at flere artister reagerer med en festival samtidig som Kongsberg Jazzfestival går av stabelen.

– Det trengs en helomvending for å skape et bærekraftig samfunn, der musikken er en viktig kapital for seg selv. Å holde kjeft, ville være å ta fra seg selv retten til å ta de kampene man kan ta for å vise hvilke verdier man står for.

Viktig som kapital

Moe mener musikkunst er viktig som kapital i seg selv og som verdi i samfunnet, og mener man som musiker må ta sine valg for å respektere og synliggjøre sine verdier.

– Jeg tror ikke den kunstneriske makta sitter der pengene sitter.

Moe spør seg om ikke Kongsberg Jazzfestival kunne klart seg uten Kongsberg Gruppen som ifølge Kongsberg Jazzfestivals nettsider «samler hele Norges næringslivstopper til jazzfestivalen, og bidrar til at vi kan hente inn de største artistene på festivalen».

– Kanskje det hadde bidratt til enda større mangfold og bærekraftige løsninger uten næringslivstopper og de største artistene, sier hun.

Manglende ansvarsrolle

Maja Ratkje er også en av artistene som spiller under Motvind. Hun mener et av hovedproblemene er festivalers manglende evne til å stå til ansvar for hvem de representerer.

– Festivalene selv mener at så lenge de opptrer under norsk lov, er all sponsing greit. En ting er at det er mye gråsoner hva gjelder lovligheten til våpenindustrien og oljeindustrien, men noe av det verste er; Hvorfor skal kulturen, som er så positiv i samfunnet assosieres med våpen og olje? spør artisten retorisk.

Mer fra Dagsavisen