Kultur

Slik får du mer ut av feriepengene

Er ikke ferielommeboka fullt så tykk i år? Her er tipsene som får feriepengene til å vare lenger.

Bilde 1 av 4

Flere ferske ferieundersøkelser viser at sommerens feriebudsjett er kraftig krympet. Ifølge en ny, landsdekkende rapport utarbeidet for DNB, oppgir kun 30 prosent av de spurte at de vil bruke årets feriepenger på ferie, en nedgang på 14 prosent.

Og en ny Nordea-undersøkelse anslår at nordmenn i snitt i år vil kutte feriebudsjettet på 15 prosent, og bruke omkring 2700 kroner mindre enn i fjor, skriver nettstedet E24. Det betyr at en gjennomsnitts nordmann setter av rundt 18.700 kroner på ferie i år, ifølge undersøkelsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Tallene viser at nordmenn tar nedturen i økonomien inn over seg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til nettstedet.

Virkes reisepuls for sommerferien viser samme tendens. I snitt tenker nå norske husstander å bruke 6400 kr mindre på ferie enn de antok ved reisepulsundersøkelsen i vinter.

– Det kan være et uttrykk for litt urolige tider i norsk økonomi, som gir seg utslag i at vi er litt mer forsiktige med pengebruken, sier Sverre McSeveny-Åril, som er direktør for Reise Utland i Virke.

16 prosent, mer enn dobbelt så mange som i fjor og i forfjor, svarer i DNB-rapporten at det er «meget viktig» å sikre billige boforhold, mat og drikke ved valg av reisemål.

Den gode nyheten er at det nettopp er der det er mange penger å spare. Som kjent har tusenlappene en tendens til å fly uten at du nesten vet hvor det ble av dem når du er ute på tur. Derfor er mange av dem også lette å spare inn. Her får du tipsene!

Les også: Reise: Nytt til norgesferien

1. Ferier i Norge

Nei, du MÅ ikke på sydentur til 30.000 kroner på et middels turisthotell i 40 grader. Flybillettene er også blitt dyrere, og nå er de på det aller, aller dyreste. Den norske krona er også fortsatt veldig lite verdt for tida. Derfor er det blitt mye mindre deilig å være norsk i både Danmark, Sverige, alle eurolandene – og spesielt til USA. I år får du derfor mye «mer» for pengene her hjemme i Norge.

2. Naturen er en fornøyelsepark

Tusenlappene flyr i festlige fornøyelsesparker. Men ute i naturen finner du fine buldresteiner, klatrestier, elver og innsjøer. En brukt kajakk eller et stand up-padlebrett koster det samme som en Legoland-tur for to, og kan brukes mange ganger! Prøv deg på stisykling, både Trysil, Nesbyen, Beitostølen og Tryil og en rekke andre steder har merket og lages flotte sykkelstier – og de fleste er det helt gratis å bruke.

3. Kutt ut dyre restaurantbesøk

Dersom du skal unne deg et godt måltid på en skikkelig god restaurant – gå for et godt lunsjtilbud, det er ofte mye billigere enn en helaften på kvelden. Prøv også å finne fram til hyggelige bistroer og familiesteder, der du får god, hjemmelaget mat til en hyggelig pris. Mange av kjendiskokkene har dessuten åpnet egne uformelle restauranter med fokus på god mat – og et helt annet prisnivå.

4. Spar inn på småkosen

Småkosbudsjettet blir ofte svimlende høyt når du begynner å legge sammen alle småsummene i ferien. Kjøp is og brus i butikken, og ikke på kiosken eller på kafeen. Ta med godsakene til en fin plass på bryggekanten, eller på en koselig benk i en park – det er ofte minst like hyggelig som på en sommertravel kafé! Her kan en familie fort spare inn flere 100-lapper i slengen. Kjøp lokalmat (ost, pølser, friske frukter) og ferskt brød i nærbutikken – og vips har du en lokal matopplevelse!

5. Velg rimelige reisemål

Spania, Italia, Kroatia og Hellas får brorparten av masseturismetrykket i sommer, er blitt veldig fulle og dyre for oss nordmenn. Men reiser du til Tyrkias flotte solkyst, kan du gjøre noen fantastiske kupp i sommer. Det har ikke vært terroraksjoner rettet mot turister noen steder langs kysten, der du kan få fantastiske hoteller til en uslåelig pris i sommer. Flere av de østeuropeiske landene byr også fortsatt på hyggelige priser for nordmenn, om du ikke MÅ ha salt hav, men kan nøye deg med svømmebasseng og innsjøer. I tillegg er mange av de greske øyene som ligger like ved den tyrkiske kysten er rammet av ufortjent turistsvikt, på grunn av flytkningestrømmen som nå er stoppet. Øyene trenger sårt turister, og du kan både finne god plass og gode tilbud til flotte øyer som Chios og Lesbos.

6. Dropp New York og London

Du trenger ikke på død og liv dra til de dyreste storbyene på planeten akkurat nå. Det er utrolig mange andre spennende byer, der du får minst dobbelt så mye igjen for pengene, bedre hoteller – og fantastiske opplevelser:

Kunstelskerne kan sette kursen for Berlin, som også har mange herlige strandbarer.

Pubtraverne kan sette kursen mot herlige Dublin.

Kulturelskerne kan nyte vakre kirker og sukkertøyfargede smug i Vilnius.

Shopperne kan ta miljøvennlig tog til Stockholm og cruise ut i skjærgården.

Badeentusiastene kan nyte Budapests deilige varme kilder og badeanlegg.

7. Jobb i juli, ta ferien i slutten av august

Dersom du ikke MÅ ta ut ferien i juli, stuper prisene på sydenferien jo lenger du kommer utover i august. Det er også ofte mulig å få en rimeligere sydentur allerede i skoleferiens siste uke, siden de fleste da er tilbake på jobb og det er mange som skolebarn som har aktiviteter den uka. De to siste ukene av måneden kan du velge og vrake i gode chartertilbud og flybilletter fra Norge – men husk at mange andre land har ferie da, så bestill hotellrom så fort du kan om du pakker selv.

8. Bruk deletjenestene

Hotell er slett ikke eneste overnattingsmulighet. Reiser dere hele familien på tur, lønner det seg ofte å leie en leilighet framfor å booke et hotellrom. Da kan du også spare penger på å lage mat selv. Airbnb, HomeAway, VRBO og andre lignende delenettsteder tilbyr private rom og leiligheter, noe som også hotellsøkemotorer som Booking.com og en del andre (filtrer søket på leilighet/privat rom) nå har begynt å gjøre. Coachsurfing, der du kan bo gratis hos andre, kan funke fint om du reiser alene, og er du klar for å dele din egen sofa, kan du «tjene» noen netter på det gjennom tjenesten Nightswapping. Novasol er store på ferieleiligheter både i Norge og i utlandet. Boligbytting eller hyttebytting er også populært. Eller post på sosiale medier at du melder deg som kattepasser, plantevanner eller hyttebodmaler, mot å låne en leilighet i storbyen eller en hytte i noen dager i sommer.

9. Nyt hyttelivet

Nei, dere skal ikke «bare» på hytta i år. Er du så heldig å ha tilgang på hytte, nyt den! Slapp skikkelig av, inviter gode venner, lag den gode maten du aldri får tid til ellers, og fiks de siste ti års fotoalbum når det regner. Og husk at det trenger ikke være skyfritt for å ha det bra ute! Har du ikke egen hytte, kan du benytte deg av turistforeningshytter. En madrassplass i fellesrom koster under et par hundrelapper, og medlemmer av Barnas turlag overnatter gratis eller rimelig i mange markahytter. Statsskog har også mange rimelige hytter og koier du kan bo gratis eller rimelig i (www.inatur.no).

10. Mikroeventyr

Vær turist i egen by! Eller utforsk nærmiljøet. Det er garantert mange spennende perler innen en times radius fra boligen din som du aldri har oppdaget, vanedyr som vi er. Lag ditt eget ferieprosjekt: Ikke bruke motorisert transport på tre ferieuker, oppdag ett nytt sted hver dag – eller lær deg en ny sport, som klatring, padling, yoga eller bueskyting. Kommer ikke du ut i verden selv, kan jo du i stedet invitere verden til deg, ved å tilby sofa eller rom til utenlandsfarende.

Mer fra Dagsavisen