Kultur

Nye bærekraftige reisemål

Reis til et sted der både folk, kultur og natur blir ekstra godt tatt vare på! Geilo, Setesdal, Inderøy og Svalbard er nå blitt sertifiserte som Bærekraftige reisemål.

Bilde 1 av 3

Noe av det beste med å være turist, er å komme til et sted der du kan smake og oppleve ting som gjør et sted unikt og annerledes – og at du kan føle at du er en del av dette. Og ikke minst møte hyggelige folk og få fine opplevelser, som du kanskje minnes for resten av livet.

En måte å finne fram til disse stedene, er å se etter merket «Bærekraftig reisemål», en nasjonal merkeordning som ble lansert i 2013, som den første av sitt slag i verden.

På de til sammen åtte stedene som nå er sertifisert, kan du dessuten også glede deg over at miljøavtrykket ditt blir mindre enn mange andre reisemål, med gjennomtenkte løsninger for energisparing, avfall og resirkulering, og et økende antall miljøfyrtårn-bedrifter.

Kvalitetsmerke

– Å være et bærekraftig reisemål er et kvalitetsmerke. Og kvalitet er ekstremt viktig i et land der vi ikke kan konkurrere på pris. Det er også et konkurransefortrinn, påpeker næringsminister Monica Mæland.

Det samme understreker Inger Solberg, som er divisjonsdirektør for Bærekraft i Innovasjon Norge.

Begge peker også på at ordningen fremmer fruktbart samarbeid – noe som ikke alltid er så enkelt å få til i reiselivsnorge.

– Dette er også en metode for å utnytte ressurser enda bedre. Det tvinger ulike aktører til å snakke og jobbe sammen, og fører med seg en viktig bevisstgjøring og et engasjement som kommer reisemålet og turistene til gode, påpeker hun.

Norge et foregangsland

Totalt er mer 1000 bedrifter er involvert i ordningen. To andre reisemål har også oppnådd de to første trinnene på delsertifiseringen: Lysefjorden og Geiranger. Ordningen har også spredt seg over grensen, Sälen og Idre i Sverige er nå også i gang med å sertifisere seg.

Den norske ordningen har nemlig vakt oppsikt globalt.

– Norge oppfattes nå som et foregangsland innen feltet, sier Solberg.

En av foregangsdestinasjonene som var først ut med å bli sertifisert, Røros, har også oppnådd å bli kåret til verdens beste bærekraftige reisemål i flere av de mest prestisjefylte internasjonale kåringene. Det har gitt en solid turistøkning og mange flere helårs arbeidsplasser.

– Bærekraft er god business! Vi ser dokumenterte, positive resultater på bunnlinja, sier Solberg.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Ny gullgruve

De fire nye bærekraftige reisemålene har alle forskjellige måter å jobbe med de ulike bærekraftsbegrepene. Svalbard har spesielle utfordringer med turismeutvikling i et sårbart arktisk miljø.

– Vi satser nå også på å utvikle mer opplevelser i tilknytning til byen her, samtidig som vi har vare på miljøet. Turismen er viktig for å skape nye arbeidsplasser, nå når store deler av gruvevirksomheten er lagt ned, påpeker Ronny Brunvoll, som er reiselivssjef på Svalbard.

Inderøy har etablert merkevaren Den gyldne omvei, et nettverk av små, lokale bedrifter som byr på usedvanlig hyggelige og smakfulle opplevelser på en særdeles frodig perle av ei øy, rett ved E6 like nord for Levanger. Her kan du også leie sykkel, og bo en tretopphytte på Letnes Gård.

Landsbybuss

Geilo har blant annet en høy andel miljøfyrtårnsertifiserte bedrifter. De vil også at turistene ikke skal være avhengige av bil. Derfor er skibussen i år omgjort til landsbybuss, som tar turistene til en rekke av kommunens attraksjoner og utgangspunkt for fine fjellturer.

– Mange kommer hit med toget, som stopper i sentrum. Vi vi ta disse turistene på alvor, så det blir lettere for dem å komme seg rundt! Det gjelder også for mange av de tyske og nederlandske turistene som kommer hit, som ikke har med bil, påpeker turistsjef Pål Knutsson Medhus.

Route 50

Geilo har også lagt til rette for at det skal bli lettere for turister å finne fram til lokale småbedrifter, osteprodusenter og attraksjoner langs «Route 50», riksveien som går over fjellet til turistmagnetene Flåm og Aurdal.

Og i kulturdalen Setesdal kan du trygt bruke elbilen på ferie med fire nye ladestasjoner, drevet av lokal vannkraft.

Også alle de fire reisemålene som var først ut med anerkjennelsen, Trysil, Vega, Lærdal og Røros, er blitt resertifisert.

Mer fra Dagsavisen