Kultur

Silje Nordnes: – Reaksjonen kom fordi dette føltes så tett på livet

«P3Morgen»-programlederen greide ikke holde tårene tilbake da hun begynte å snakke om terroren som rammet homofile i Florida i helgen.

– Jeg er ikke noe overmenneske. Jeg blir redd, sier Silje Nordnes til Dagsavisen. Den åpent lesbiske programlederen gråt på direkten i «P3Morgen» idag.

Idet programleder Silje Nordnes fortalte om sine reaksjoner på massakren i Orlando, måtte hun stoppe opp og tørke tårene.

Videoen av det sterke innslaget ble sett over 80.000 ganger bare i løpet av timen etter sending en var over. I innslaget forteller hun om hvordan hun satt sammen kjæresten og homofile venner søndag, og fulgte nyhetene om terrorangrepet mot LHBT-klubben i Florida. «Jeg har selv vært på homoklubber og danset mange ganger. Jeg er jo på en måte en av dem som har blitt angrepet. Så det føles veldig nært (...) Jeg har problemer med å holde meg i sjakk her jeg sitter. Det gjør skikkelig vondt», sa Nordnes på lufta, før tårene kom.

– Reaksjonen kom fordi dette føltes så tett på livet, sier Silje Nordnes til Dagsavisen.

Les også: Verste masseskyting i USAs historie

– Slike saker er alltid forferdelig. Denne hendelsen fikk meg til å tenke at jeg har hatt det bra med å være annerledes, men nå skulle jeg ønske at jeg var som majoriteten. Det er en vond følelse. For jeg tror mange sliter med å være annerledes, og føler det samme som meg nå. Responsen jeg har fått på innslaget tyder på det, sier Nordnes.

«P3Morgen» går mellom seks og ni hver morgen, og er ett av P3s mest populære programmer. Silje Nordnes er fast programleder sammen med Ronny Aase, og nå Markus Neby. Hun har vært åpent lesbisk siden hun var 21, og da hun fikk jobb som programleder i P3Morgen i 2012, bestemte hun seg for å stå fram også på radio.  «P3Morgen» er i utgangspunktet et humorprogram, men i mandagens sending ble det alvor.

– Jeg er åpen og offentlig om hvem jeg er. Likevel var jeg i tvil om vi skulle ta opp dette på lufta. Og jeg var usikker på om jeg skulle ta dette i personlig retning. Men jeg er glad for at jeg gjorde det.  Selv om det føles rart å sitte og gråte på radio. Det må være lov å lette hjertet sitt. Særlig når sånt skjer, sier Nordnes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fredag starter Oslo Pride, den årlige festivalen for markering og feiring av homofile, lesbiske og transpersoner. Også i år skal Nordnes være deltaker i paraden, som finner sted 25. juni. På «P3-morgen» diskuterte programlederne også hendelsen i Los Angeles der en  bevæpnet mann ble stoppet på vei til en homo-parade. «Da er det er ikke tilfeldig lenger. Det er et konkret utpekt mål», kommenterte Nordnes på radio.

– På kort tid er det to hendelser som ser ut til å være direkte rettet mot homofile. Så er vi snart inne i en uke i Oslo hvor vi skal feire retten til å være annerledes. I fjor også var det skjerpet sikkerhet rundt Oslo Pride. Når vi er så mange samlet på ett sted, blir man en risiko fordi man er den man er. Det gjør at jeg er redd, sier Nordnes til Dagsavisen.

– For min del skal jeg gå i paraden og feire kjærligheten. Det er viktig at man ikke lar seg stoppe av sånn jævelskap.

– Det er i terrorens natur at vi skal bli redde. Jeg er ikke noe overmenneske. Jeg blir redd. Da er det viktig at vi snakker sammen om dette og ikke lar oss stoppe.

Les også: Væpnet mann skulle til homoparade i Los Angeles

Mer fra Dagsavisen