Kultur

Åpner historisk jubileumspark

Områdene rundt Slottet har vært arena for viktige hendelser gjennom norsk historie. Det blir et hovedtema for sommerens tilbud i parken.

Bilde 1 av 4

I anledning kongeparets 25 år på tronen bytter Slottsparken mandag navn til Jubileumsparken – for en stund. På 32 steder er det nå montert historiske bilder på glassplater, plassert på stedene der bildene opprinnelig ble tatt for opptil 100 år siden. Allerede i forrige uke begynte nysgjerrige besøkende i parken å flokke seg rundt disse før- og etteropplevelsene:

– De historiske bildene viser hvilken viktig arena områdene rundt Slottet er i norsk historie, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Nye øyeblikk

I anledning åpningen i dag vil det trolig bli skapt og foreviget nye, historiske bilder. Sammen med barnebarna skal kongeparet åpne insekthotell, en gave fra Oslo kommune, og plante jubileumstrær.

Blant attraksjonene ellers er leselysthus, lesebenker og bokskap med anledning til både å låne bøker og å sette igjen bøker man vil dele med andre. To hytter fra Den norske turistforeningen (DNT), en moderne og en gammel, vil være bemannet fire dager i uka for råd og anbefalinger om turmuligheter i Norge. I tillegg er det planlagt drilloppvisninger, omvisninger, foredrag og konserter sommeren gjennom.

– Jeg tror det er blitt en godtepose, en oase med noe for de aller fleste. Svømming er kanskje den eneste aktiviteten vi ikke har fått med, sier Hagen.

Transformasjon

Slottsparken var en av hovedstadens første store parker. Til å begynne med var den en privat park fra 1751, den delen som i dag kalles for Dronningparken. I 1845 ble Abelhaugen og Nisseberget kjøpt. Som slottspark åpnet parken for befolkningen fra første stund, og i dag er den et vernet kulturminne. Parken omslutter Slottsplassen, der kongefamilien hilser folket fra slottsbalkongen hver 17. mai, og der statsoverhoder ønskes velkommen ved statsbesøk.

Høsten 1966 markerte imidlertid en alvorlig imageendring for parken, da grupper av ungdommer begynte å henge der og røyke hasj. Det såkalte slottsparkenmiljøet utviklet seg raskt , ifølge Sirus, og ble starten på et åpent miljø av rusmiddelmisbrukere i Oslo sentrum. Miljøet har etter hvert flyttet seg nedover Karl Johans gate til Egertoget og så til området rundt Oslo S.

Slottsparken skal nå igjen tilby noe for alle, og har i dag egen side på Facebook. (NTB)

Mer fra Dagsavisen