Kultur

Her er festivalsommeren 2016

Fra begynnelsen av juni til slutten av august, og enda litt lenger, er det festivaler land og strand rundt i hele Norge. Dette vet Kvelertak alt om.

Bilde 1 av 3

Se interaktiv grafikk over sommerens festivaler nederst i saken. Ikke bare musikkfestivaler.

Øya er fortsatt Norges største festival. Norwegian Wood er derimot redusert til én dag i år. De fleste andre fortsetter som før, og nye kommer stadig til, med alt fra verdenskjente artister til helt nye talenter.

En av gruppene som spiller på flest norske festivaler i sommer er Kvelertak. De vet litt av hvert om hva som rører seg rundt i landet. De utroper den ganske lille festivalen Fres i Fresvik langt inne i Sognefjorden som den fineste de har vært med på. Og Kvelertak har vært omtrent over alt. For hardt arbeidende rockeband tar ikke sommerferie.

Les også: Fyll sommeren med festivaler

Det er gøy med alle de små utkantfestivalene, sier de.

Og trekker fram selveste Utkantfestivalen, ytterst i Sognefjorden, der Knut Steens statue av kong Olav omsider fant sin plass.

Norge har så mange fine steder. Fra Vinjerock på fjellet, til fiskevær i Nord-Norge. Den der du må ta båt, Trænafestivalen. Norske festivaler vet å levere. De er flinke til å gjøre det hjemmekoselig, med et personlig preg. Som Midnattsrocken i Lakselv, der backstage er en lavvo.

Les og se alt om Øya 2015 - reportasjer, videosnakkiser og anmeldelser: Alt om Øya 2015

Sesongen for Kvelertak starter for fullt 10. juni, på Rjukan Rock. De spiller på mange av de største norske festivalene i sommer: Øya, Slottsfjell, Malakoff, Vinje og Bukta. A-festivalene, som de kaller dem. Og i utlandet, i Roskilde, Reading og Leeds i England, og flere i Tyskland. De antar at settlistene kommer til å være likt fordelt mellom de tre albumene de nå har gitt ut. Men festivalsettene er som oftest kortere enn egne konserter.

Les også: Kvelertak klare for festivalsommeren

En time er helt perfekt når man skal se mange band på en gang. Når vi spiller selv kunne det godt vært litt lenger, men det er helt fint som det er, mener de.

Geir Rakvaag

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen