Kultur

Slitt og trendy i Paris

Et besøk til et av de mest trendy og minst turistifiserte nabolagene i den franske hovedstaden er godt for humøret.

Bilde 1 av 3

– Sammen med torsken og vårsalaten fikk du en rød Beaujolais. Nå kommer kalvekjøtt med grapefrukt, og til det skal man drikke champagne, forklarer den vennlige servitøren på Le Chateaubraind, kokken Inaki Aizpitartes’ trendy restaurant. Med sine «dekonstruerte» gourmetretter havnet han på 21. plass blant verdens beste restauranter i 2015.

Restauranten ligger i det 11. arrondissement (administrativ bydel) i den østlige delen av byen. Det er i 10., 11., 12., 19. og 20. arrondissement mye av det nye skjer, med alt fra hippe hoteller, spisesteder og klubber til unge gallerier, motedesignere og street art. Dette er den franske hovedstadens mest slitte indre byområder, tradisjonelt sett arbeiderklassens nabolag, som i dag består av en blanding innvandrere og alternativ kultur. Den relativt sett lave leien tiltrekker unge mennesker som ønsker å skape noe nytt og eget.

Trend-klubber

I sentrum av området Belleville finnes fire arrondissementer, og vi går dit via Place de la République, der Mariannestatuen fortsatt er samlingssted for å hedre ofrene etter terrorangrepene i fjor. Ellers merkes ikke så mye til angrepenes etterdønninger, bortsett fra ved inngangene til museer i nærheten av synagoger og jødiske skoler, der den synlige sikkerheten er betydelig skjerpet. Restaurantene som ble angrepet har gjenåpnet, men den legendariske rockeklubben Bataclan er fortsatt stengt i påvente av restaurering. Kulehullene i glassdørene vitner om udåden.

Blant de andre trendy rockeklubbene i østre Paris er La Fleche d’or på Rue de Bagnolet, Noveau kasino på Rue Oberkampf og La Maroquiere på Rue Boyer, høyt oppe i åsene som gjør mange av gatene i området så bratte. Vegg i vegg med sistnevnte klubb ligger aktivitetshuset La Bellevilloise, der hammeren og sigden fra årene da huset var arbeiderkooperativ, fortatt pryder porten.

Edith Piaf

Hele veien fra T-banestasjonen Belleville og Ménilmontant er det marked hver fredag formiddag.

– Her, madame, smak på våre fine appelsiner, høres det fra en av salgsbodene.

Andre selger ferske grønnsaker, sjømat, fisk, oster, hvitevarer og klær. Prisene er gode, og lokalbefolkningen strømmer på.

På Rue de Belle ble Edith Piaf født, og en leilighet hun bodde i, i Rue Crespin-du-Gast, er nå museum. Før var nabolaget fullt av bordeller. I dag er graffiti det mest «syndige» vi ser.

Belleville rommer en park med samme navn og har fin utsikt over hele Paris, der Eiffeltårnet kjennes veldig langt unna. Enda vakrere er den store Parc des Buttes Chaumont i 19. arrondissement, et steinbrudd som ble en grønn, kupert park i 1800, hvis hengebruer, innsjøer og bratte skråninger byr på små eventyr.

Like nord for parken, i Parc de la Villette, finnes både et vitenskapsmuseum og et musikkmuseum med blant annet en Stradivarius-fiolin og Django Reinhardts berømte gitar. Innen gangavstand er Rue d’Aubervilliers, der et likhus ble forvandlet til kulturhuset «104», som alltid byr på noe interessant enten det gjelder kunst eller mat.

Snakker man først om likhus, så er Paris’ kirkegårder attraksjoner i seg selv. Mest kjent er Pére-Lachais i det 20. arrondissement. De med interesse for rockehistorie kommer for å se graven til The Doors-sangeren Jim Morrison, mens homoseksuelle kommer for å kysse graven til Oscar Wilde, og noen kvinner forsøker å bli gravide ved å gni på en bule i buksene til bronsefiguren som forestiller den drepte journalisten Victor Noir.

Rundt den moderne Bastilleoperaen kryr det av små barer og rimelige restauranter som skaper en pulserende atmosfære i helgene. Ønsker du å oppdage nye designere eller morsomme vintage- eller platebutikker, er dette et godt sted å lete. Prøv Rue Keller og Rue de la Roquette. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen