Kultur

Ungdomsforelskelsen på alvor

Det er de store følelsene som står i sentrum når Kjersti Dalseide går løs på den klassiske kjærlighetshistorien «Romeo og Julie».

Bilde 1 av 2

Å, Romeo, Romeo. Kvifor er du Romeo?

Kjersti Dalseide lurte først på om man ikke like gjerne kunne stryke denne svært kjente replikken i stykket «Romeo og Julie» av William Shakespeare. Men det var før hun fikk jobbet skikkelig med teksten.

– Det kan føles litt klisjé når man tar de ordene i munnen. Men det er hennes ord, sier hun.

I kveld er premieren for «Romeo og Julie» ved Det Norske Teatret. Dette blir Dalseides tredje rolle ved teatret siden hun forlot Statens Teaterhøgskole i fjor sommer. Hun har ravet rundt på scenen i «Fulle folk», og boltret seg som jenta med fart og selvtillit, Tonje Glimmerdal, i stykket med samme navn. Nå er det selveste Julie som står for tur.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Klassisk kjærlighet

– Jeg er både spent og nervøs. Det er mange som har et forhold til «Romeo og Julie», og som sikkert kommer inn med en forventning om noe. Samtidig prøver jeg også å se på dette som om det var et helt nytt stykke, sier Dalseide.

Historien er kjent for mange: Romeo og Julie, som er oppvokst i familier som kriger mot hverandre, forelsker seg. Dalseides første møte med den klassiske kjærlighetshistorien var med filmen fra 1996 med Claire Danes og Leonardo DiCaprio i hovedrollene.

– Den grep meg veldig, husker jeg. Men etter det har jeg kanskje tenkt at teksten er litt distansert, før jeg begynte å jobbe ordentlig med den, sier hun.

Sterke følelser

For Dalseide er Julie et bilde på selve ungdomsforelskelsen.

– Det er sånn med den første store forelskelsen. Går den i knas, går alt i knas. Men har man opplevd det flere ganger blir man mer erfaren. Jeg tror ikke folk rundt kan forstå hvor sterkt det føles. Foreldre prøver gjerne å berolige, og si at det ikke er så farlig, men det hjelper ikke, sier Dalseide. For hennes Julie blir forelskelsen den første store beslutningen hun tar på egen hånd.

– Når hun møter Romeo blir hun sett for første gang. Hun kommer ut av skallet sitt, og elsker hardt og brutalt. Hun går fra å være lydig til å tenke at hun nå har fått noe som er sitt. Noe hun må kjempe for, og som ikke er noe mamma har bestemt, sier hun.

Dalseide sammenligner det med om en moderne jente eller gutt skulle forelsket seg i en fra en familie med et totalt annet verdisyn.

– Julie klarer å se forbi de lagene med blant annet familiebakgrunnen. Hun forelsker seg i noe som går helt imot det familien står for. En kombinasjon av de sterke følelsene og omstendighetene rundt, med presset fra familie, gjør at hun tenker at hun må følge følelsene sine, sier hun.

– Det kan være lett å le av dette, men for dem, der og da, er det kjempealvorlig. Det er som med barn, når de mister leken sin i gulvet og den går i stykker. De reagerer voldsomt. Men når man føler noe så føler man det. Og det gjør dette stykket: Det tar ungdomsforelskelsen på alvor, sier Dalseide.