Kultur

Norske miljøtopper hyller Leonardo DiCaprio

Da Leonardo DiCaprio endelig fikk sin første Oscar, benyttet han anledningen til å levere en tordentale om klima.

I natt mottok Leonardo DiCaprio (41) sin første Oscar-statuett, på sjette forsøk, for hovedrollen i mann mot natur-dramaet «The Revenant».

LES OGSÅ: Endelig fikk Leonardo DiCaprio sin Oscar

Tildelingen var ventet og ønsket, det var hans tur nå, og DiCaprio hadde også skrevet en takketale, som han fremførte med tungt engasjement og til åpenbar begeistring i salen. Også Twitter og kommentatorer verden over hyller skuespilleren for takketalen, som han, med en slagside mot «grådighetens politikk», benyttet til å be folk samle seg i en felles kamp mot klimaendringene, den «mest presserende trusselen mot hele menneskeheten som art».

Les et lengre utdrag fra talen nedenfor, og se video øverst i saken!

Også norske miljøvernere har fått med seg den sterke takketalen.

– Det er helt konge at han bruker denne plattformen til å si det han sier. Vi trenger virkelig at slike folk bruker posisjonern til å fremme klimakampen om vi skal lykkes. Det er jo ikke noe nytt at han er engasjert i klimaspørsmålet, men det at han benytter anledningen når han endelig vinner Oscar for beste mannlige hovedrolle, er fantastisk, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, til Dagsavisen.

– Hva syns du kom talen?

– Det er gåsehud-feeling. Han er utrolig rett på problemet, også med at han peker på hvem som er problemet, nemlig politikere som taler på vegne av de store forurenserne, «politics of greed». Og så hvordan han kobler budskapet til filmen! Nei, dette var en utrolig bra måte å starte uken på, mener Hermstad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, er også imponert.

– Dette er veldig viktig. Leonardo DiCaprio har vært tydelig på klima lenge, men det er spesielt viktig at han også benytter anledninger utenfor miljøvebevegelsen. Oscar-utdeligen er en av verdens største scener. Jeg synes det er fantastsisk at han benytter denne scenen og denne anledningen, sier Gulowsen til Dagsavisen.

Han mener DiCaprios budskap i talen var forbilledlig klart.

– Han sier tydelig fra at klimaendringene er her, og han går gjennom de viktigste områdene. Han har et tydelig budskap om at klimaskeptikere ikke har noe i denne diskusjonen å gjøre, og at vi må stå sammen. Det er svært viktig, spesielt i USA, mener Greenpeace-lederen.

Det var umiddelbart etter at Leonardo DiCaprio hadde gjort seg ferdig med å takke regissører og kolleger og familie og venner at han gikk i rette med de som ikke tar klimaendringene på alvor.

«Å lage 'The Revenant' handlet om menneskets forhold til naturen og verden, en verden vi kjente i 2015 som det varmeste året i nedskrevet historie», begynte DiCaprio.

«Klimaendringene er virkelige, det skjer akkurat nå. Det er den mest presserende trusselen mot hele menneskeheten som art og vi er nødt til å slutte å somle. Vi må støtte ledere verden over som taler for hele menneskeheten, for de milliarder av underprivilegerte, for urbefolkninger verden over, for våre barns barn, og for de hvis stemmer har blitt druknet av grådighetens politikk. La oss ikke ta denne planeten for gitt. Jeg tar ikke denne prisen for gitt», avsluttet DiCaprio, til øredøvende applaus.

Mer fra Dagsavisen