Kultur

Anders Sømme Hammer filmet på innsiden av Taliban

For en krigsreporter er det nødvendig å snakke med motparten, fastslår Anders Sømme Hammer.

– Taliban er en hovedmotpart i en væpnet konflikt. Å ikke skulle søke deres synspunkter på krigen i Afghanistan, ville være et håpløst journalistisk ståsted.

Dette sier Anders Sømme Hammer, krigsreporter i Afghanistan. Neste uke er det premiere på hans nye dokumentar «Talibanistan», der Hammer har møtt og intervjuet Taliban-krigere i Afghanistan.

Tidligere denne uka har Dagsavisen fortalt om krigsreporteren Pål Refsdal, som har fulgt al-Qaida-soldater i Syria og laget dokumentarfilm om selvmordsbombere. Samtidig som Refsdal har fått innpass i al-Qaida, har Hammer sluppet til i de indre sirkler av Taliban i Helmand-provinsen, som er i ferd med å bli tatt over av Taliban-styrkene. Begge filmene skal sendes på NRK.

LES OGSÅ: Tett på ekstremister

Kidnappingsfare

– Taliban står sterkere enn noen gang i Afghanistan siden 2001. Framtidige fredsforhandlinger må inkludere Taliban. Derfor er det viktig å få deres syn på hva slags samfunn de vil ha i landet, sier Hammer. Han har rapportert fra Afghanistan siden 2007. Det tok flere år og flere møter med representanter for Taliban før Hammer fikk sikre rammer for intervjuer med Taliban-soldater.

– Jeg kviet meg i flere år for å møte Taliban, fordi kidnappingsfaren var stor. Blir du som journalist sett på som en del av okkupasjonsstyrkene, er du i fare.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sivile

– Taliban mener at utenlandske styrker har okkupert deres land, og de vil ha de styrkene ut av Afghanistan.

I filmen møter Hammer også ofre for Talibans angrep på sivilbefolkningen, folkevalgte og aktivister som jobber mot Taliban.

– Jeg gjorde grundige intervjuer med Taliban-opprørerne og spurte om det jeg lurte på: Styresett, strafferett, kvinners plass, utdanning, og sivile tap. Ifølge FN er Taliban ansvarlig for 62 prosent av drapene og skadene på sivile i Afghanistan. Talibanerne avviste disse tallene som propaganda. Jeg spurte om hvilket ansvar de har for tap av sivile liv, for eksempel når de plasserer ut veibomber som rammer blindt. Da fikk jeg til svar at det var amerikanerne som lurte uskyldige til å kjøre på disse veiene.

LES OGSÅ: Kjent britisk jihadist i norsk dokumentarfilm

Dilemma

Denne uka har Human Rights Human Wrongs-festivalen i Oslo hatt seminaret «dokumentaristens dilemma», om hvordan journalister som følger ekstreme religiøse bevegelser kan klare å beholde kritisk distanse.

– Det er ikke noe prinsipielt galt i å møte og intervjue opprørere, mener Hammer.

– Det store problemet med utenriksjournalistikken i dag er at journalistene ikke er nok ute i felt, de lager saker fra skrivebordet. Dermed blir nyhetsreportasjene prisgitt propagandamateriale fra opprørere og andre militære parter. For meg var det et poeng å unngå denne propaganda-estetikken.

– Filmen er laget på mine premisser. Jeg fulgte dem ikke i kamp, og når de ikke kjemper, ser talibanerne ut som andre menn på landsbygda i Afghanistan. For meg var det et poeng å få fram.

LES OGSÅ: Sømme Hammer med kritisk bok om Afghanistan-innsatsen

Nyeste fra Dagsavisen.no: