Bilde 1 av 10
Kultur

Nakent well-behag på Kolbotn

Nye The Well er en gigantisk spa-temapark på Kolbotn. Men her må du være naken for å bruke mange av attraksjonene!

– Eh, du må ta av badebuksa.

Klokken har knapt passert åpningstid, og det har samlet seg et dusin badekåpeinnpakkede og veldig fnisende gjester utenfor «Krystallbadet» på det nye gigantspaet til Stein Erik Hagen i et skogholt på Sofiemyr. Nordens største! Der inne skal vi, uten en polyestertråd, menn og kvinner, unge og gamle, skrubbe oss babyrumpemyke med salt.

– Guuud, hvordan gjør man egentlig det her, hvines det i en venninnegjeng, som kjapt smetter ut av spesialbikiniene og -badedraktene fra The Well, som alle må kjøpe og bruke. Og like kjapt smetter de inn i det blådunkle, fuktige, eukalyptusduftende dampkammerset.

Inne gløder tre store, vakre saltkrystaller på et lavt bord.

– De ser ut som falloser, fnises det nervøst i et hjørne.

Gni på

– Trekk pusten dypt en stund først, så den høye luftfuktigheten får hudporene til å åpne seg. Så skrubber vi vekk døde hudceller med saltet etterpå. Det øker også blodsirkulasjonen, formaner aktivitetsleder Franziska Lang, før hun deler ut en håndfull hvite saltkrystaller til alle.

Nå må vi slippe håndklefliken. Og herregud som vi gnir! Det skrubbes som om det var julevask på lille julaften, hardt og hurtig, neonblå lysår unna den japanske, meditative rensingen det er meningen at vi skal gjennomføre i Onsen-avdelingen ovenpå (der du for øvrig bør ha ingeniørutdanning fra NTNU, eller være japansk, for å behandle det avanserte dusjsystemet).

Ikke barber leggene

Pusten går i korte hiv. Unggutten ved siden av meg blir ferdig i lynfart, når han hører Franziska formane om at enslige besøkende bør «benytte anledningen til å bli bedre kjent med sidemannen, som kan skrubbe deg på ryggen».

Et hett tips til saltkammerritualet er for øvrig å ikke barbere leggene med en litt sløv høvel før du ankommer.

Gjestene svupper raskt inn i sin grå, tykke badekåpebomull, før vi alle virrer mellom de 15 forskjellige saunaene og elleve bassengene, som en flokk grå sauer.

Art Deco

Du kan nemlig dampbade i gullskinnende art deco-perle, nyte nordlyssimulasjoner, tropene eller vulkansk aktivitet i ulike saunaer, leke Pekka i den finske toetasjes loftssaunaen eller se saktekino med Hurtigruten i TV-softsaunaen. Spaanlegget åpnet i desember og skal ha kostet rundt 400 millioner kroner.

Fra to av inngangene høres det imidlertid jevnlig de villeste skrik.

– AAAAAAAAAAI!

En usynlig sensor setter i gang fem ville fossefall, som drønner med voldsom kraft i hodet på deg, når du trer inn i den dunkle «fjellgrotten». Ved siden av kan du dusje i lett yr, tropisk regnskyll eller nesten orkan. Eller trekke i snora til isbøtta.

– IIIIIIIIIIIIIIIK!

Etter hvert blir det påfallende slitsomt å drive å dra på seg den hersens badedrakta hver gang vi går ut av en badstue, og plutselig føles det helt naturlig å rusle rundt i nettoen inne i kåpa. Når det er tid for «aufguss-ritual» i den lune skogbadstuen, har rundt halvparten kapitulert – mens andre har oppdaget at det er lov å tylle seg inn i det tynne, tyrkiske bomullssjalet pesthemal.

– Dere må ta av badedraktene i trebadstuene og sitte på håndkleet–som også skal ligge under føttene. Ellers går svetten ned i treverket, forklarer Franziska, og gir oss samtidig forklaringen på hvorfor norske sportsbadstuer stinker død gamp.

Ild og is

I skogssaunaen er det, i motsetning til krystallhulen, svært godt lys. Franzisca tryller fram tre store iskuler med duft av edelgran, appelsin og kanel, som hun knuser på varmeovnen i midten med et elegant sving. Isdronningen svinger de stadig hetere luftmassene rundt ved hjelp av et tøystykke. Det er svett, sanselig – og helt herlig. Håndkle etter håndkle faller.

– Det var rett og slett veldig vakkert, hvisker to besøkende Dagbladet-journalister, når de sniker seg ut.

Kontinental tradisjon

– Jeg tror mange synes det er deilig å få av klærne når de endelig gjør det. Det er ikke spesielt behagelig å sitte og svette i en klam polyesterbadedrakt når det er nesten 100 fuktige grader der inne, påpeker tyske Franziska, som er langt bedre vant til den nakne badstusannheten enn sjenerte nordkvinner, som knapt tør dusje uten bikini i damedusjen.

– Jeg er glad for at de tyske bade- og badstutradisjonene endelig er kommet til Norge. Vi har jo en så lang og kald vinter her, sier hun.

Gir frihet

– Jeg er positivt overrasket. Det var litt utfordrende å ta av badetøyet med én gang, men etter hvert føltes det deilig og befriende å bare gå rundt og være seg selv, sier Martine Solberg, som er her for å ha litt «kvalitets-girl-tid» sammen med venninnen Nina Granly.

– Sammen med varmen og vannet «tvinger» det deg til å bli skikkelig avslappet, istemmer Granly.

Nakenpolicyen har også en hygienisk årsak. Hvis man skulle tatt sauna i badetøy, måtte spaet hatt mye mer klor i det store fellesbassenget som er spettet med massasjeinstallasjoner, samt i det store utebassenget som er åpent året rundt, unntatt på de aller kaldeste dagene. I bassengene er det valgfritt om du vil ha på badetøy.

Rolig formiddag

Klokken 13 orker rett og slett ikke morgengjestene å «prøve mer», og er blitt bedagelig late. Noen tar seg en badekåpelunsj i den stilige restauranten, der du får god mat til gode priser. Vinkartet er betydelig lengre en lunsjmenyen.

Badebussen går flere gangen fram og tilbake mellom Oslo og spaet, og siden mange har valgt den rimeligere «morgen-billetten», med utsjekk innen klokken 14, blir det plutselig ekstra behagelig og rolig på det gigantiske anlegget før ettermiddagsgjestene trilles inn fra 16-17-tiden.

Et ypperlig tidspunkt for å søke litt ens-OOOM-het i det flotte, japanske meditasjonsrommet ovenpå, eller finne fyten, helt alene, i Evas drakt i det praktfulle, hotte art deco-dekorerte caldariumet.

Vektløs superhvile

Eller i den topp moderne «dry float»-tanken på velværesenteret.

– Du blir helt vektløs, og etter bare 25 minutter skal du ha fått like mye hvile som en hel natts søvn. Jeg har hørt at Putin har en sånn hjemme, forteller salgs- og markedssjef Mona Elisabeth Gladhus, som forteller om besøkstall over all forventning etter starten i midten av desember.

Likevel lurer vi litt på hvordan det går med «roen, renheten og energien» her når alle de 960 garderobeskapene er i bruk, og utdrikkingslagene ruller inn.

Og det er neppe stedet å legge teambuildings-kick-off´en. Om man ikke har en særdeles intim bedriftskultur.

Tips & regler

1. Det er forbudt å bruke badedrakt i saunaene, svetten setter seg i tre¬verket. Sitt alltid på håndkle, som også skal ligge under føttene–du vil ikke «kose» deg med andres gamle rumpesvette–eller fotsvette! Sjenerte kan bruke et tynt bomullssjal, pesthemal, som kjøpes på stedet.

2. Tørk deg tørr før du går inn i badstuene, da svetter du best.

3. Dusj alltid før du går i bassenger eller kulper etter badstubesøk.

4. Du sprader ikke rundt i barisen. Ta på badekåpe eller håndkle når du går mellom attraksjonene eller i restauranten.

5. Ikke glo! Og hold skravla i saunaene.

6. Husk å drikke mye, og ikke bare vin! Foreløpig er det bare én drikkefontene her, og å ha med drikkeflaske er forbudt, men det skal komme flere.

Mer fra: Kultur