Kultur

Matbloggernes smakfulle reisetips

Hvor får du den beste maten når du er ute på tur? Her får du matbloggernes mat- og restaurantfavoritter, både i inn- og utland!

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 11

Helle Øder Valebrokk/HellesKitchen

Mitt favoritt-matland: Italia. Jeg elsker alt fra enkle pasta- og pizzaretter til innkokte raguer og helgrillet fisk. Perfekte råvarer produsert med stolthet gir de beste rettene.

Tre spisesteder i Norge

1) Arakataka (www.arakataka.no) i Oslo. Jeg elsker å dingle i baren og spise småretter, drikke øl og høre på god musikk.

2) Lofthus Samvirkelag på Torshov i Oslo har byens beste pizza.

3) Tommi’s Burger Joint, islandsk nykommer som har den beste burgeren.

 • Ellers anbefaler jeg å sitte på en bryggekant hvor som helst i Norge med en haug reker, loff og majones eller blåskjell på sommerstid.

Tre spisesteder i utlandet

1) The Pot Luck Club i Cape Town. Kreative deleretter i toppen på en silo, med utsikt over Table Mountain. Fantastisk vinutvalg og rocka retter.

2) Pit Cue i London. Ekte BBQ midt i Soho. Enkel street food med beinhard hip hop over høyttalerne.

3) Tippling Club, Singapore. Eksperimentell gourmetmat med en av de kuleste cocktailbarene i verden. Også flinke på cocktail og mat-paring.

Min sprøeste matopplevelse ute på tur

 • På Dos Palillos i Barcelona fikk jeg servert glassmanet, breiflabblever, sjøanemoner, rå kylling og flere typer rå tang. Noe smakte overraskende godt, mens andre ting ikke frister til gjentakelse!

Dette bør du smake på, som du kanskje ikke har smakt før

 • Rakfisk! Jeg skulle ønske restauranter i Norge kunne servert rakfisk hele året. Det er en av de største delikatessene vi har! Håpet er at noen restauranter kunne ha lekt litt med råvaren og servert den på nye og kreative måter.

Tjodunn Eltvik Dyrnes/Smaken av Oslo

Favoritt-matland: Baskerland! I særdeleshet matmekkaet San Sebastian. Jeg har aldri spist så mye god mat noe sted. Råvarene er de ferskeste, og matstoltheten enorm! Byen har det største antall michelinstjerner per innbygger i verden. Prøv alt fra molekylær matlaging til strippet, enkel fisk og skalldyr, hentet rett fra fiskebåtene.

Tre restaurantanbefalinger i Oslo

1) Nord & Natt på Tøyensenteret. Bakeri på dagtid, bistromat og cocktails på kvelden. Favoritt: Egg på 3 måter med grisegodt bacon fra Durocsvin.

2) Bon Lio. Spennende, sjenerøse tapasretter og gode viner, ispedd en dose galskap. Cocktailene bør du heller ikke gå glipp av.

3) Lokk, i Badstugata ved Rockefeller. Her er det #ufindining som gjelder, rett på respatexen. Opprinnelig et rent suppested, men nå får du også en tre og fire-retters meny. Knallgod og ujålete mat. Kun 159 kroner for de deiligste supper, som er et fullverdig måltid, med knasende surdeigsbrød og pisket smør.  Mmmmm....

Tre restaurantanbefalinger i utlandet

1) Otto i København – byen i mitt hjerte. Den åpnet i november, med et uslåelig konsept – Østers-Happy Hour! For kun 75 kroner kan du nyte seks deilige østers like ved Magasin du Nord. Legg gjerne til en flaske champagne. Også gode sandwicher og en fantastisk lobster roll.

2) Mission Cantina i New York! Enkelt og kult sted med de deiligste, hotteste vingene i New York: Mole spiced duck wings! Sykt gode og sterke. Sørg for nok øl eller en margarita pitcher.

3) Rocambolesc i Girona, Spania. Iskrembutikken til verdens beste restaurant El Celler de Can Roca ser ut som om det er Willy Wonka som har åpnet isbutikk! Den drives av den yngste av de tre Roca-brødrene, Jordi, som serverer den beste iskremen jeg har smakt!

Min sprøeste matopplevelse ute på tur

 • På Island fikk jeg kæstur hákarl – fermentert hai – eller råtten hai. Den blir sløyd og lagt i en sand og grusblanding i seks til tolv uker og siden tørket i flere måneder. Det er det verste jeg har smakt noensinne! Totalt spymateriale! Heldigvis ble den servert med store mengder brennevin. De andre spesialitetene hangikjøt (fårekjøtt som er så tøft røkt at det kjennes ut som om du kan blåse røykringer etter å ha spist det) og hrutspungur (syltet værpung) var begge betydelig bedre enn haien.

Dette bør du smake på, som du kanskje ikke har smakt før

 • Si aldri nei til å teste de lokale spesialitetene. Noen ganger vil det være overraskende godt, andre ganger stikk motsatt. Uansett er det er en super måte å bli kjent med nye kulturer på.

Anders Husa/Foodie stories

Mitt favoritt-matland: Danmark! Jeg slutter ikke å bli imponert over hvor mye lidenskap danskene har for gode råvarer. Ikke bare i København, men også på de små kroene som finnes overalt, med en vanvittig høy kvalitet på maten.

Tre restaurantanbefalinger i Norge

1) Sabi Omakase, nyåpnet restaurant i Stavanger. Opplev en sushikokk i verdensklasse, kanskje den beste i Skandinavia, med blant annet en fjerdeplass fra verdensmesterskapet i Tokyo. Det er kun ni eksklusive seter rundt den lille baren.

2) Vaaghals i Oslo er blitt en favoritt for varme, mettende lunsjretter. Det er også flott her på kveldstid, når konseptet er at alt serveres som deleretter. Rustikk mat med gode smaker, men samtidig oppgradert i tråd med det nynordiske kjøkkenet.

3) Både Bare, Bare Vestland og Bare på 13 i Bergen er verdt å sjekke ut. Jeg har imidlertid kun hatt gleden av å smake maten fra sistnevnte, som dessverre stenger dørene nå, på jakt etter mer passende lokaler.

Tre restaurantanbefalinger i utlandet

1) Rønnede Kro, 40 minutter sør for København. Den treretters lunsjen jeg spiste her er noe av det bedre jeg spiste i hele 2015. Stedet drives av norske Silje Brenna, som også har hotell Frederiksminde. Der tar du middagen og frokosten dagen etter!

2) Verjus byr på ekte «Paris-følelse» i metropolen. Start med noen glass i vinbaren i kjelleren, før du bestiller er hyggelig priset smaksmeny i restauranten. Atmosfæren og servicen er upåklagelig.

3) Yolo, 20 minutter med T-banen utenfor Stockholm. I denne restauranten er det vanskelig å ikke bestille hele menyen, for alt frister! Luksusvarianter av taco, sliders og fritert akkar i en egen klasse.

Min sprøeste matopplevelse ute på tur

 • På restaurant Bror i København bestilte vi kjake av torsk. Den hadde de skåret ut, stekt, og plassert tilbake på fiskehodet, som ble servert på bordet med bestikket stikkende ut av munnen. De smakte himmelsk!

Dette bør du smake på, som du kanskje ikke har smakt før

 • Turister som kommer til Norge bør smake hvalkjøtt på en god restaurant, for eksempel på Pjoltergeist i Oslo eller Sabi Omakase i Stavanger. Et het fantastisk kjøtt når det er av god kvalitet og tilberedt riktig.

Mari Hult/Vegetarbloggen

Mitt favoritt-matland: England! Jeg er ikke superfan av det vanlige engelske kjøkkenet, men London er Europas beste by for vegetarianere og veganer.

Tre gode spisesteder i Norge

1) Loving Hut, Oslo. Fast food for veganer, og vi elsker det!

2) Fristelse Café, Drammen. Helt sykt gode kaker.

3) Hagen, Trondheim. Bærekraftig, smakfullt, uformelt og herlig.

Tre gode spisesteder i utlandet

1) Mildreds i London. Min favorittrestaurant! Tett, travelt, støyete Soho-atmosfære, kanongod vegetarmat og superhyggelig servering. Kom før klokken fem for å slippe køen.

2) Flax & Kale i Barcelona. Skikkelig luksusrestaurant med veggismat i en by som ellers bugner av ost og skinke.

3) Kopps, Berlin. Den peneste veganske restauranten jeg vet om. Super service, super mat. Bestill bord, her blir det fort fullt!

Min sprøeste matopplevelse ute på tur

 • På en jobbtur havnet vi tilfeldigvis på en liten familierestaurant oppe i åsene i Piemonte. Det var ingen meny, og de snakket bare italiensk. Vi var slitne og sultne, og de spurte om vi ville ha «poco poco». Vi nikket, fordi vi synes det hørtes morsomt ut. Etterpå kom det rett på rett på rett med fantastisk italiensk mat, store porsjoner med antipasti. Etter rett nummer ti prøvde vi å si stopp, men da hevet de bare stemmen og sa «POCO POCO?». Og da begynte hovedrettene å komme. Regningen? Under 100 euro med vin for fire personer.

Dette bør du smake på, som du kanskje ikke har smakt før

 • Etiopisk mat! Det etiopiske kjøkkenet er virkelig vidunderlig!

Ida Gran-Jansen/Blogger og vinner av «Hele Norge baker»

Mitt favoritt-matland: Danmark. Jeg reiser til Danmark hver jul, og da gleder jeg meg alltid veldig til frokosten, eller «morgenmad» som det heter på dansk, som jeg gjerne avslutter med enten pannekaker eller croissanter. Danskene er veldig flinke på økologiske, kortreiste produkter som gjør at smakene er fantastiske.

Tre gode spisesteder i Norge

1) Pinerolo har veldig god mat til en rimelig penge. Kjøttet er som regel perfekt stekt og tilbehøret skuffer aldri.

2) Kverneriet byr på Oslos beste burger.

3) Arakataka har god stemning og fantastisk mat.

Tre gode spisesteder i utlandet

1) Cafe lillebror i København. Et veldig koselig, lite sted som serverer gode smørbrød.

2) Maitre Choux i London. Her kan de vannbakkels!

3) The Library på Koh Samui har den beste restauranten jeg har spist på i Thailand. Anbefaler lammet, som smelter på tungen!

Min sprøeste matopplevelse ute på tur

 • Jeg var ute og reiste i tre måneder i Thailand, New Zealand, Australia, Fiji og New York. Da fikk jeg servert alt fra larver til skorpioner. For øvrig ikke noe jeg anbefaler, he, he!

Dette bør du smake på, som du kanskje ikke har smakt før

 • Sticky rice med mango, hvis du er i Thailand.