Kultur

Altfor svakt

Det er godt gjort i dagens situasjon med blant annet klimatoppmøte i Paris, å legge fram en rapport om grønne skatter som absolutt alle tar mer eller mindre avstand fra.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hele miljøbevegelsen og samtlige stortingspartier utenom Frp, mener at Grønn skattekommisjon ikke går langt nok. Frp hevder derimot at kommisjonen går langt over streken. Det var vel ikke annet å vente fra partiet til sterk nedsettelse av skatter og avgifter. Frp lover at mye av det kommisjonen foreslår, ikke vil bli gjennomført så lenge Frp sitter i regjering.

Når ingen er fornøyd, kan det kanskje tenkes at kommisjonen faktisk er inne på noe riktig. Det beste ved kommisjonen er at den vekker til live en viktig debatt om grønn avgifts- og skattepolitikk. Debatten har ligget nede mens man ventet på at den grønne skattekommisjonen skulle komme med sine forslag.

Rett skal være rett. Kommisjonen leverer noen gode enkeltforslag. En ny avgift på alle utslipp av klimagasser på sektorer som ikke er kvotepliktige, kan være fornuftig. Det bør også innføres miljø- og køprising på bilkjøring i store byer. Vi tror det er fornuftig å redusere støtten til produksjonen av rødt kjøtt. Det er riktig å avvikle taxfree-salget på flyplasser, selv om vi ikke helt ser den store miljømessige gevinsten av det.

Grønn skattekommisjon lever likevel ikke opp til forventningene. Kommisjonens forslag reduserer utslippene med beskjedne 1–2 millioner tonn CO₂. Det er ikke tilstrekkelig til å nå klimamålene. Kommisjonen burde derfor har foreslått en kraftigere omlegging av skatte- og avgiftspolitikk i grønn retning. Forurenser bør betale så det riktig svir.

Enkelte forslag går dessuten helt feil vei. Det er dumt å fjerne fordelene for elbiler som har vist seg å være en klimapolitisk suksess. Det er også bakpå å gjeninnføre avgift på biodrivstoff. I kommisjonen har det sittet folk med mye økonomisk kompetanse, men med liten politisk forståelse.

Mer fra: Kultur