Kultur

Derfor lager vi klimaavis

Neste uke er avgjørende for klodens framtid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når statsråder og regjeringssjefer går inn i den siste uka av FNs klimatoppmøte i Paris, kan de redde kloden fra de aller mest omveltende og dramatiske klimaendringene. Vår felles framtid står på spill. Tida er knapp, og oppgaven er formidabel: Å kutte ut­slippene så kraftig at vi unngår mer enn to grader temperaturstigning globalt fram mot 2100, sammenlignet med førindustriell tid.

Få tror de vil klare det. Jordkloden er allerede én grad varmere enn i førindustriell tid, meldte Verdens meteorologiorganisasjon for en uke siden. Anslagene viser at kloden ligger an til 2,7 graders temperaturøkning, og det er hvis landene faktisk gjør som de har sagt de skal. Toppmøtet må få på plass stadig sterkere forpliktelser om klimagasskutt og sørge for at totalen blir god nok til at verden ikke blir kastet ut i et kaos av stormer, voldsomme regnskyll, dramatisk stigning av havnivået, utryddelse av arter, dødelige hetebølger – og folk som må flykte fra det hele.

Når Dagsavisen i dag kommer fullspekket av klimastoff, er det fordi vi har tatt inn over oss alvoret i det vi står overfor. Klimabevisstheten er heldigvis høyere enn før. Klima lå på andreplass over det befolkningen mener er Norges største utfordringer da TNS Gallup la fram sitt klimabarometer i mai, mot en tidligere stabil sjetteplass.

Vårt håp er at ved å rette oppmerksomheten mot Paris, skal flere få øynene opp for dramaet som utspiller seg. Vi gjør det ikke for å skremme, men for å opplyse – og inspirere. «Vi er den første generasjonen som merker klimaendringene og den siste som kan gjøre noe med dem», sa USAs president, Barack Obama, da toppmøtet åpnet. Hver for oss har vi liten påvirkning på klimaet, men summen av våre handlinger er overveldende.

Vi velger våre ledere. Det er vi som har valgt retningen på politikken som Norge fremmer i Paris. Enkeltmennesket teller i kampen mot klimaendringer, på samme måte som enkeltmennesket rammes hvis forhandlingene mislykkes.

Toppmøtet må sørge for at verden ikke blir kastet ut i et kaos av stormer, regnskyll, havnivåstigning og hetebølger – og folk som må flykte fra det hele.

Mer fra: Kultur