Kultur

40 prosent kvinner i film: Vedtatt

Thorhild Widvey stemte imot, men må likevel følge opp forslaget om 40 prosent kvinneandel i norsk film. – Jeg opplever ikke dette som en korreks, sier kulturministeren.

– Tross den steile holdningen fra Frp og Høyre, fikk vi gehør for vårt forslag om å be regjeringen jobbe for bedre kjønnsbalanse i norsk film. Og til vår glede og overraskelse ble det vedtatt, fastslår Arild Grande, mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, etter voteringen som Dagsavisen omtalte onsdag.

Under behandlingen av Stortingsmeldingen «En framtidsrettet filmpolitikk» tirsdag ettermiddag, la Arbeiderpartiet og KrF fram et tilleggsforslag, der regjeringen får i oppgave å iverksette tiltak for å nå en andel på 40 prosent kvinner i nøkkelposisjoner i norske filmer.

I fjor erklærte kulturminister Thorhild Widvey, i sitt første innspillsmøte med filmbransjen foran filmmeldingen, at «likestilling i norsk film ikke er et mål».

Nå må hun likevel komme opp med tiltak for å nå 40 prosent kvinner i nøkkelposisjoner i norske filmproduksjoner, etter at forslaget fikk flertall.

– Dette er en kraftig korreks til Thorhild Widvey fra Stortinget, siden statsråden så tydelig har sagt at likestilling i norsk film ikke skal være noe mål, sier Arild Grande.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Slår tilbake

Kulturminister Thorhild Widvey slår tilbake mot kritikken:

– Jeg opplever ikke dette som en korreks. Jeg vil gjerne ha ikke bare 40, men 50 prosent kvinner i norsk film. Jeg har et stort engasjement for å få kvinner opp og fram. Det viser seg gjennom arbeidet Kulturdepartementet gjør i det daglige, for eksempel ved å utnevne kvinner til ledende stillinger og styreverv i kulturlivet. I motsetning til Arild Grande er jeg opptatt av å gjennomføre likestilling i praksis, ikke bare sette seg hårete mål som han ikke har noen tiltak for å gjennomføre, sier Widvey.

Hun er kritisk til stortingsvedtaket hun nå er satt til å gjennomføre:

– Kvotering av fri kunst er en dårlig løsning. Men jeg tar vedtaket til etterretning og vil følge opp med tiltak, sier Widvey.

– Grunnen til at Høyre stemte imot, er at dette er et dårlig forslag, det er et slag i luften, det ligger ikke tiltak bak.

I Dagsavisen forrige uke foreslo Grande at 40 prosent av spillefilmmidlene som tildeles gjennom Norsk filminstitutt, skal gå til produksjoner med kvinner i nøkkelposisjoner.

LES: Står samlet for film-likestilling 

– Jeg har ikke tenkt å kommentere enkeltforslag nå. Jeg tar med meg innspill videre, og vil gjøre en grundig vurdering av ulike tiltak. Jeg har allerede tatt initiativ til flere møter, blant andre med Vibeke Løkkeberg, for å diskutere hva som kan gjøres for å få kvinner på lerretet og bak kameraet.

Også hovedroller

Kravet om 40 prosent kvinneandel bør inkludere hovedroller i tillegg til manus, regi og produsent, understreket Norsk Skuespillerforbund etter vedtaket tirsdag.

Arild Grande er enig: – Også hovedroller må telle med i regnestykket. Det gjør at vi må utvikle bedre metoder for telling og innsamling av fakta rundt kjønnsfordelingen i norsk film, sier han.

LES OGSÅ: Nærmer seg Giskes kvinnemål

Ikke Kon Tiki

Fremskrittspartiets mediepolitiske talsmann Ib Thomsen er kritisk til vedtaket om kvinneandel i norsk film.

– Dette er politisk styring av kunst, mener Thomsen.

– Det må være fortvilende for dem som produserer norsk film. Nå må man sitte og skrive om manus. Det går på bekostning av kunstnerisk frihet. Om denne 40/60-fordelingen hadde vært et krav, ville neppe «Kon Tiki»-filmen blitt produsert, tror Thomsen.

– Kvinner er bedre tjent med å vise at de har kompetanse, istedenfor å bli kjønnskvotert. Det er allerede mange dyktige kvinner i norsk film.