Kultur

Fotefar mot nord

Kommer ikke stjernene til deg i den østnorske mørketida, så reis til dem selv!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er blitt desember måned. Julemåneden. Kosemåneden. Kuldemåneden og mørkemåneden. Korte dager. Vinterlyset som kommer på sent på morgenen og forsvinner tidlig på ettermiddagen. Da kryper vi nordboere inn i pleddet med varme på peisen og minner om lyse dager og netter noen måneder bakover i tid.

Jeg er i tankene tilbake til sensommeren. Vakre august. De siste feriedagene som skal nytes i full bredde og lengde. Jeg hører bølgeskvulp og ser lilla fjellformasjoner som stuper ned i havet. Jeg ser havørnen og hører lundefuglenes kjappe vingeslag. Jeg ser den rødoransje solnedgangen og kjenner regnet som pisker vertikalt mot kroppen. Jeg er tilbake på Helgelandskysten.

En fantastisk uke tilbrakte jeg her. Et eventyr av en natur. Og i disse dager? Et eventyr i vinterdrakt. Helt sikkert. Jeg prøver å friste dere. Skjønner at fristelsen er større når juni måned kommer og tilbyr lys og varme, solskinnsdager og bølgeskvulp. Men hva med å dele noen vinterdager med naturen der oppe? Annerledes. Klart det. Men barskt, røft, kaldt – og fantastisk.

Jeg foreslår følgende langhelg: Fly til Sandnessjøen eller Brønnøysund. Så opphold på en av de mange øyene på Helgelandskysten. Jeg anbefaler Vega. Helgeopphold på et havhotell. Julebord her. Hvilken drøm!

For over ti tusen år siden padlet steinaldermenneskene rundt i lette skinnbåter langs denne kysten. Her tøffer mer moderne båter i dag. Men vinden er den samme. Og regnet. Snøflakene. Solstrålene. Regnbuen.

Vi vet ikke om øya er oppkalt etter stjernen Vega. Ikke så viktig, øya er selv en stjerne. I 2004 kom den på UNESCOs verdensarvliste. Og her er vi i Himmelblåriket.

Vega er full av kontraster. Her er jordbruksområder og skog, vakre sandstrender og steile fjell med Trollvasstindens 799 meter over havet som toppunkt.

På den maleriske øya er det funnet 100 boplasser, de fleste fra eldre steinalder. Og man tror at denne hemmelighetsfulle øya fremdeles skjuler uoppdagede boplasser.

Tilbake til nåtiden. Til desember 2015. Til kalde kvelder som gjør at vi kryper innunder tepper og dyner. Helst lette, gode dundyner. Og aller helst dun fra ærfugler fra Vega. De luner så godt. Jager kulda på dør. Som øya selv kan gjøre.

Vega i jula må være en opplevelse for livet. Og julebord her ... På denne vesle plassen finnes det nemlig et hotell med gourmetmat. Jeg vet. Jeg opplevde det i sommer.

Jeg tar fram Dagens meny fra 2. august 2015: En femretters, må vite: «Tre utvalg av Dagens Smaker/Kullgrillet Ytrefilet av Lam med Fondantpotet, Gulrotpuré, Skorsonnerrot, Ost og Soppterte, Småløk, Pastinakkterrin og Sjysaus / Langtidsmodna Ost / Nylaget terrin av Sjokolade, Jordbær i Sandkake, Calvadospairfait.» Og med dertil hørende viner, om ønsket. Nederst på menyen en liten hilsen: «Jeg har komponert menyen ut ifra hva jeg får inn ferskt av. ( ) Rettene har forankring i lokale råvarer fra vårt fantastiske område rundt Vega og Helgeland. Jon Aga.»

Og hvem er så Jon Aga? En av Norges ypperste kokker, sies det. Og han besto med glans! For en løkallergiker som meg er det alltid vanskelig å spise på restaurant. Men her? Femretteren ble spesialkomponert. Fantastisk! Og da jeg skrev min takksigelse som jeg fikk sendt ut på kjøkkenet, kom et hvitkledd tog inn til oss ved bordet og takket og bukket dypt. Tre kokker, anført av Aga selv.

Om dette er bestilt reklame? Om jeg får meg et gratisopphold på havhotellet for disse ordene? Nei da! Disse ordene er skrevet i ren medmenneskelighet, som en gest til deg, kjære leser! Vi er midt i julebordsesongen. Fly og kjøp! Om du ikke har den muligheten, så er det bare et halvt års tid til sol og varme lokker deg ut på tur. Og jeg kan love deg, drar du til Vega, er det umulig å være sur.

Har du tre ting du vil gjøre i livet ditt, blir man tidvis spurt om. Da har jeg en sterk anbefaling: Dra en tur til stjernene! Og Vega funkler ekstra sterkt.

Ga dette mersmak? Om ikke annet, løp og kjøp en bok til jul! En kokebok som helt sikkert vil falle i smak. Stjernekokk Jon Aga har selv skrevet den: «Smak av Vega».

Mer fra: Kultur