Kultur

Redder Popsenteret

Torsdag legger det ferske byrådet fram budsjettet for neste år, med sine endringer. Blant dem er tre millioner kroner til Popsenteret som i flere år har slitt økonomisk.

– Det viktigste nå er at vi allerede kan krysse av for ett punkt i byrådserklæringen. Det synes jeg er veldig stas etter så kort tid, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). I morgen legger byrådet fram budsjettet for neste år, med sine justeringer. Hansen varsler et kulturbudsjett som peker mot en ny retning for Oslo.

Blant endringene Hansen gjør, er å styrke Popsenteret med tre millioner kroner, og innføre gratis inngang for skoleelever både ved Popsenteret og Vigelandsmuseet. Munchmuseet har allerede dette.

– Dermed har alle Oslo kommunes museer gratis inngang for barn. Dette er et stort løft som jeg håper skolene vil bruke, sier Hansen.

Økonomiske problemer

Popsenteret har vært omdiskutert siden åpningen i 2011. Dagsavisen skrev 29. oktober om en konsekvensutredning fra Kulturetaten, som viser at museet mangler 7,9 millioner kroner, etter å ha blitt systematisk kuttet de siste årene. Dersom budsjettet for 2016 skulle bli slik det forrige byrådet foreslo, ville Popsenteret måttet kutte i tilbud til barn og eldre på dagtid.

– Det er begrenset hvor mye man får til på kort tid, men nå har vi forsøkt å få til det som skal til for at museet skal kunne drive videre uten å kutte i tilbudet på dagtid, sier Hansen.

Popsenteret har i dag et driftsbudsjett på 12 millioner kroner. Det kostet mellom 60 og 70 millioner kroner å etablere Popsenteret, og daværende kulturbyråd Torger Ødegaard (H) forsøkte før åpningen i 2011 å finne en privat driver av senteret. Det var ingen suksess, og det er altså Kulturetaten som har ansvaret for Popsenteret i dag. Nå arbeides det med en konsolidering med Oslo Museum, slik at Popsenteret tilfredsstiller kravet til å få delvis statlig finansiering. Hansen skal i et møte med museene i dag for å stake ut kursen videre.

Hun har tatt kontakt med Kulturdepartementet for å få på plass en delfinansiering fra staten, slik som for eksempel Rockheim i Trondheim har.

– Jeg forventer, når vi har oppfylt vår del av dette, at de statlige myndighetene også bidrar med sitt, sier Hansen.

Fornøyd

Rina Mariann Hansen kommer rett fra budsjettarbeidet da hun skal snakke med Dagsavisen. Byrådet har hatt kort tid til å gjøre sine endringer i budsjettforslaget fra det forrige byrådet.

– Jeg synes vi har fått gjort overraskende mye. Totaliteten er bra, sier Hansen.

LES OGSÅ: Popsenteret sliter med millionkutt