Kultur

Åtte kjøttkuttforslag til Støre

De siste ukene har debatten rast om helseeffekten av kjøttspising. En fersk rapport fra Verdens helseorganisasjon påviste at lavere konsum av særlig rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er bra for helsen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Å kutte ned på kjøttspisingen er dessuten et enkelt og effektivt klimatiltak, som også gir lavere forbruk av arealer og ferskvannsressurser verden over. Lederen for Norges største parti, Jonas Gahr Støre har flere ganger uttalt at nordmenn må spise mindre kjøtt for miljøets skyld. Vil stortingspolitikeren Støre foreslå og sette makt bak følgende åtte tiltak som kan kutte kjøttkonsumet i Norge?

1. Vedta et langsiktig og tallfestet mål om at kjøttforbruket i Norge skal reduseres.

2. Inngå et samarbeid med butikkjedene og matindustrien om en reduksjon av kjøttmengden i ferdigmat. Her kan han la seg inspirere av det vellykkete samarbeidet for å redusere salt i maten.

3. Legg ned Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og opprett et opplysningskontor som utelukkende fremmer kjøttfrie og sunne middagsretter overfor folk flest, grunnskolen og offentlige institusjoner.

4. Fjern moms på frukt og grønt og innfør full moms på kjøtt, egg og melkeprodukter.

5. Innfør en kjøttavgift på bearbeidet og rødt kjøtt, etter modell fra sukkeravgiften som begrenser helsefarlig sukkerinntak.

6. Reduser grensehandelen ved å innføre lavere kvoter for alle type varer, inklusiv kjøttprodukter.

7. Forby prisdumping av kjøtt, slik det i dag praktiseres av alle de store matkjedene. Forbudet må også inkludere 3-for-2 tilbud.

8. Lag en handlingsplan som sikrer et bærekraftig landbruk i hele landet basert på mindre animalsk produksjon, mer vekt på kvalitet fremfor kvantitet, og økt produksjon av frukt og grønt.

Mine åtte forslag vil spare samfunnet for helseutgifter, og vil redusere avskoging og klimagassutslipp, ikke bare i Norge, men også i land vi importerer kjøtt og dyrefor fra. Tas forslagene til følge betyr det at Norge gjennomfører miljøtiltak hvor også du og jeg inviteres til å delta.

Hva venter du på, Støre?

Mer fra: Kultur