Kultur

Biller og brødsmuler

Maten har en tendens til å komme i skyggen av korrupsjon, kriser i regjeringssamarbeidet og enda større nyheter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hvorfor skal jeg bry meg om at det er funnet 20 ganger mer enn tillatt mengde lakselus i oppdrettsanlegg, nå når Molde er videre i Europaligaen?

Likevel har dette vært ei heit uke for matnyheter. Den mest kuriøse av dem er om produsenten som tilbakekaller poser med béarnaisessaus, fordi de inneholder spor av egg. Det begynner å bli lenge siden jeg var kokk, men jeg mener å huske at eggeplomme er en sentral ingrediens i en béarnaisesaus. Å klare seg uten er stor matkunst, men det går an. Béarnaise er oppkalt etter Béarn-regionen i Frankrike. Jeg bryr meg ikke om sånt snobberi som at det skal uttales riktig, jeg forlanger heller ikke at posen skal inneholde en veldig stor andel av denne regionen, og den inneholder til gjengjeld xantangummi. En ingrediens som visstnok ellers brukes i renseprodukter for toalett og kjøkken, samt som tilsetning og tykningsmiddel ved boring etter olje. Dette siste har jeg riktignok bare fra nettstedet nyttnorge.com, som går inn for å dempe grådighet og forbruk, så de kan neppe være riktig vel bevart.

Samtidig tilbakekalles også poser med tomatsuppe. Visstnok på grunn av egg igjen, men det kan bli mye tomat også. I disse posene med tomatsuppe er det 25 % tomat, tilsvarende et par cherrytomater, og da blir det fort for mye av det gode.
I andre tilbakekallingsnyheter er det funnet melbiller i et parti pasta fra Coop. Vi får ikke oppgitt hvor stor andel, bare at det er «masse biller». Hvis det er en ting man ikke er vant til i pakker med fylt pasta er det «masse» av andre ting. I et anfall av dårlig tid spiste jeg en dag en tominutters pakke «tortellini med skinke og ost». Den er i alle fall fin for å få ned kjøttforbruket. Med tre prosent skinke i en pakke med 250 gram, passelig for en voksen til middag, får jeg bare i meg sju og et halvt gram kjøtt. I et minste er det dobbelt så mye skinke som det er ost i pastaen med «skinke og ost». 11 prosent brødsmuler har de derimot spandert, men «pasta med brødsmuler» ser vel ikke så godt ut på pakken.

Programmet «Matkontrollen» på TV 2 er gode på sånne greier som dette. Denne uka fant de omsider en vare som lever opp til hva den lover. Glass med ferdiglaget sursøt saus er søte så det holder, med opptil 38 sukkerbiter i hvert glass. Da er menyen for dagen klar: Laks i sursøt saus, servert med pasta, en næringsrik blanding av lus, biller, brødsmuler og sukkerbiter. Ha en fortsatt god helg.

Mer fra: Kultur