Kultur

Matglad i Milano

Jo da, de har kjempegod mat i Milano også! Bli med på en historisk matvandring i det koselige Brera-distriktet. Lengre ned i artikkelen kan du lese om ganefart verden rundt!

Bilde 1 av 8

– Milano er helt klart mest kjent for mote og industri, men vi har også mye god mat! Og siden vi ikke lager så mange spesialiteter selv, har vi sannsynligvis flere typer restauranter her, med mat fra ulike steder, enn noen annen by i Italia, påpeker matguide Paolo Dalla Vecchia fra Milano Food Walks.

Men det kan absolutt være en fordel å ha med en guide for å finne fram til godbitene. For i Milano er de, sammenlignet med mange av de andre italienske byene, ofte spredt godt utover.

Arbeiderbydel

Matrunden vår foregår i det gentrifiserte arbeiderstrøket Brera, som også huser byens prestisjefylte kunstskole og en mer bohemsk atmosfære.

– Restaurantene her er beregnet på dem som bor her. Derfor blir du ikke utsatt for oppblåste regninger, påpeker Dalla Vecchia.

Runden starter – i kompaniskap med tilsynelatende halve Brera – på institusjonen Panicifio Pattini (Via Solferino 5). Her får du alt fra de deiligste kaker, inkludert små canoncini´er fra Sicilia, små «deigkanoner» med deilig fyll, til håndlaget pasta og milanesiske småretter. Og så er det åpent døgnet rundt!

Til tross for at lokalet er enkelt og travelt, er veggene tapetsert med berømtheter som har spist her.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer enn mat

Også Leonardo da Vinci har ruslet rundt i byen, der han laget mesterverket «Nattverden».

– Han bodde 20 år i Milano, forteller Dalla Vecchia.

Vi stopper et øyeblikk utenfor en av verdens eldste kirker, basilikaen San Sempliciano fra 400-tallet. Som vi sikkert hadde gått rett forbi, om vi ikke var med en guide, som hele tida underholder med interessante og artige anekdoter. Dessverre er basilikaen stengt.

På andre siden av gata kan du nyte håndverksøl og sandwicher på Trame, tipser han.

Byens beste bakdel

Og selv om Milano ikke produserer skinke selv, kan du smake flere av Italias beste varianter på salumeria Parma & Co (Via Delio Tessa 2).

– Eierne er fra Parma, og importerer blant annet culatelloskinke, som er kongen av parmaskinker, sier Dalla Vecchia.

Culatello betyr «liten bakdel», og kjøttet modnes inne i en opphengt griseblære i åtte til tolv måneder. Både denne, og det 24 måneder lagrede parmaskinken vi får smake, smelter som smør i munnen.

– Grisene går fritt rundt ute og får den beste maten, forsikrer Dalla Vecchia.

Ta med hjem

Delikatesseforretningen tilbyr både ulike smakstallerkener med forskjellig skinke og pølser, og du kan også kjøpe med deg kvalitetsskinke–og andre -delikatesser.

Ferden går videre via vidunderlig håndverksis (lagd på ekte pistasienøtter) på Gelatería Solferino (Via Solferino 18), gjennom noen av Breras hyggelige gågater, kantet med puber, kafeer og restauranter.

– Spis gjerne på trattoriaer! De er rimeligere enn restauranter, og du får minst like god mat. De fleste er familiedrevne. Trattoria Toscana (Corso di Porta Ticinese 58) er for eksempel et godt sted, tipser Dalla Vecchia.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Grappa på trappa

Vi smaker på hjemmelagd pasta og kalvekjøttboller på Antico Pastificio Moscova (Via della Moscova, 27), byens eldste pastafabrikk og delikatesseutsalg, før vi blir munnsprayet med hvit og gul (lagret) grappa på koselige Enoteca Cotti (Via Solferino 42). Dette er en ekte vinkjenners paradis, med mange tusenvis av skatter i typiske lysegrønne art nouveau-hyllene fra 1952, da Cotti-familien åpnet vinutsalget.

– Grappa er nydelig både i espressoen eller over litt iskrem, tipser hyggelige Giorgio Cotti, som også lar oss få smake både druevin og–brennevin, som er spesiallagd for butikken.

Aperitivoens navle

Siden vi også har inntatt en noe prematur, men deilig, aperitivo på det lokale vannhullet Take Away Bistrot, begynner vi å bli litt ekstra glade. Egentlig skal aperitivoen helst nytes mellom 18/19-21 – da får du nemlig masse deilige godbiter på kjøpet!

Barene i byen konkurrerer hardt om hvem som har de beste smakebitene, alt fra litt enkel håndmat som gulrøtter, oliven og wraps til store, velassorterte buffeer, der du virkelig kan fråtse.

Det mest populære stedet å nyte det er langs kanalene rundt Naviglio, prøv for eksempel Maya (Via Ascanio Sforza, 41), med en diger buffé. Men også i Brera er det mange gode plasser.

Blant de mest populære aperitivoene er Spritz (Aperol, musserende hvitvin og mineralvann) og Negroni (Gin, Vermuth og Campari). Men synes du de blir litt bitre, kan du gå for en Prosecco, Spumante eller søte, musserende rødviner som Fragolino eller Brachetto.

Egentlig en kanalby

Enkelte steder kan vi også se restene av det gamle kanalsystemet som var vannveiene Brera i gamle dager.

– Men de ble fylt igjen, for det var mer praktisk med vanlige veier, påpeker Della Vecchia.

Vi er temmelig stinne når vi ankommer siste stopp: Den moderne pizzarestauranten Rinci (Piazza XXV Aprile) som har et tjuetalls varianter av pizzabiter ved Porta Garibaldi, som markerer inngangen til Via Corsa, byens flotteste–og hyggelige–motegate.

De er helt ok, om du er småsulten og befinner deg i området.

Reisefakta Milano

Slik kommer du deg dit: Ryanair flyr til Bergamo, cirka en times busstur unna. SAS og Norwegian flyr også direkte til Milano.

Milan Food Tours tilbyr historisk matvandring i Brera med seks stoppesteder, 65 euro, daglig mandag til lørdag kl. 10.

Ganefart verden rundt

Veien til den dypere forståelsen av et land, en by og en kultur går gjennom ganen!

En kulinarisk matsafari, med eller uten påfølgende kokkekurs, er en super måte å oppleve en ny kultur på. De fleste steder er nemlig guidene også flinke til å ta med spennende historier og historiske anekdoter, og du får komme tettere inn på lokale skikker og smaker.

I noen byer er det etter hvert mange som tilbyr guidede matvandringer. Sjekk derfor gjerne Trip Advisor eller andre former for brukertilbakemelding, når du skal velge operatør. Du kan som regel uansett trygt hoppe over frokosten!

Her kan du også bli med på matvandringer:

Marrakech

Souk cuisine med nederlandske Gemma van der Burght tar deg med på en usedvanlig spennende shoppingtur på det lokale markedet i Marrakech, der dere kjøper inn ingrediensene til måltidet dere skal lage sammen marokkanske bestemødre i en fantastisk riad etterpå. Herlighetene nytes til slutt på takterrassen. Anbefales på det varmeste! Heldagsopplegg. 50 euro.

Paris

Gourmetmatens hovedstad har nesten like mange ulike guidede matvandringer som oster i delikatesseforretningene. Gå gjerne for en spesialtur som har din matfavoritt som tema, enten det er sjokolade, søte saker, oster, franske spesialiter eller vin – eller en tur som fokuserer på et interessant nabolag som for eksempel Montmartre, Saint-Germain, Marais eller Latinerkvarteret. Da får du ofte artige lokale historier og anekdoter underveis. Andre turer tar deg med til de beste matmarkedene. For ekte gourmeter tilbyr «innsidernes innsider» Wendy Lyn på en privat tur i toppklassen, som koster 160 euro per person. Typiske turer tar rundt tre timer og koster mellom 90–95 euro. (www.thepariskitchen.com).
www.parisbymouth.com
www.secretfoodtours.com

Istanbul

Det tyrkiske kjøkkenet er et av verdens beste! Istanbul ligger tross alt i smørøyet mellom to kontinenter, det europeiske middelhavskjøkkenet og Midtøstens og Asias krydderkaravaner. Kom deg forbi kebabtallerkenen (eller bli guidet til de virkelig gode variantene) og bli med på en skikkelig ganefest i denne himmelske matbyen. Velg mellom tradisjonsmat i gamlebyen, nye takter i trendy Taksim, kebabrunder, mat på markeder på to kontinenter, matutforskning i basaren, meyhanekvelder, samt kurs som også inkluderer Typiske turer tar rundt fire-fem timer, og koster rundt 95 euro.
www.istanbuleats.com
www.istanbulonfood.com
www.istanbulfoodwalks.com

Barcelona

Det katalanske kjøkkenet er kjent for å blande det beste både fra det franske, spanske og italienske kjøkkenet, i tillegg til sine egne særegenheter. Også her tilbys det er rekke ulike turer, fra tapasrunder til goumettapas og cava & sjokolade-turer. Mange av matturene går innom det populære matmarkedet La Boqueria, og du kan også lære deg å lage tradisjonsmat som tortilla de papas og crema catalana. Turer fra to-fem timer, fra rundt 39 euro til 90 euro.
www.barcelonafoodtour.com
www.tapastoursbarcelona.com

Røros

I sommerferien, eller på bestilling, kan du være med på guidede matsafarier i bergstaden Røros, som også ofte blir kalt Norges lokalmathovedstad, samt til de lokale produsentene i områdene rundt. Pris varierer etter tur. www.roros.no

Flere turer

Culinary backstreets har spesialisert seg på kulinariske turer i en rekke ulike matbyer verden over, fra Barcelona og Istanbul til Mexico By, London, Rio de Janeiro, Shanghai, Tokyo, Beirut, Oaxaca, New York, Dehli, Cape Town og Lisboa.
www.culinarybackstreets.com

Mer fra Dagsavisen